Prawo Jazdy po Nowemu....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_os
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8160
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
    Czemu nikt nie mowi o sprawdzeniu wizualnym opon, czy nie maja uszkodzenia. Moze to wazniejsze niz sprawdzenie swiatel
    np przyczepa w word Kielce nie powinna wyjechac poza brame, bo ma łysą opone :diabelski_usmiech

Juz nie wspomne o "małym starze" co jak wrzucasz "2" to los szczecia czy czasem wsteczny nie wejdzie.....i odwrotnie :diabelski_usmiech
    Niski poziom płynów moze ew. uszkodzic auto, a kiepskie opony doprowadzić do wypadku itp. A niech ktos powie na egzaminie, ze olej sprawdza się bagnetem tudzież miarką :diabelski_usmiech to juz moze isc w kolejke.....bo ma byc "pretowy wskaźnik pomiaru oleju" q...a mac!
    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• bishop
      L&K
      • 2012
      • 1430

A mnie dalej ciekawi PO CO normalnemu uzytkownikowi samochodu wiedza na temat:

a) poziom oleju w silniku, - mam serwis od tego i jako zwykly smiertelnik nie musze sie na tym znac
      b) poziom płynu chłodzącego, - jak wyzej, dodatkowo wystepuje ryzyko opazenia - zagrozenie zycia???
      c) poziom płynu hamulcowego, - zwykle zbiorniczki sa w miejsach gdzie i tak go nie widac, a sprawdza to sie wsiadajac do auta i ruszajac nim, a nie jakies egzorcyzmy z pokazywaniem, do tego plyn jest szkodliwy dla zdrowia i zycia.
      d) poziom płynu w spryskiwaczach, zbiorniczek ukryty, a w normalnych autach jest lampka od plynu, a jaki sens po suchej szybie lac plyn Jak sprawdzamy plyn, to moze tez sprawdzac stan pior wycieraczek.
      e) działanie sygnału dźwiękowego,
      f) działanie świateł pozycyjnych/postojowych,
      g) działanie świateł mijania,
      h) działanie świateł drogowych,
      i) działanie świateł hamowania „STOP”,
      j) działanie świateł cofania,
      k) działanie świateł kierunkowskazów,
      l) działanie świateł awaryjnych,
      m) działanie świateł przeciwmgłowych tylnych
      Znałem kiedyś gościa na stanowisku, w dużej firmie produkującej na porzteby wojska, jak kupił nowe auto to ,żeby założyć tablice poszedł po sąsiada :diabelski_usmiech , masz odpowiedż PO CO, żeby nie otaczały nas drogowe.

A ten serwis to gdzie masz w kieszeni ..., wypuścisz go w garażu czy na parkingu i Ci posprawdzają auto ?

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

Zamieszczone przez bishop
        nie otaczały nas drogowe.
        a co ma wiedza o tym gdzie jest np. zbiornik płynu hamulcowego wspólnego z byciem dupą drogową?
        Często tam zaglądasz?

Komentarz

• RafalekM
          Rider
          • 2009
          • 362

bishop, dzisiejszego auta i tak nie naprawisz na parkingu, to już nie te czasy. Teraz zamiast tego powinni pytać z podstaw elektroniki

Komentarz

• kiki
            Rider
            • 2010
            • 359

Ta za jakiś czas żeby zrobić PJ trzeba będzie samemu umieć zmienić rozrząd w aucie .

Dobrze, że ja to potrafie :twisted:

Komentarz

• macluke
              Elegance
              • 2010
              • 875

panowie, ale bez jaj - poziom oleju to każdy powinien umieć sprawdzić bagnetem czy jak to się ma nazywać, tak samo - jak to się mówi - kontrola wzrokowa płynu chłodzącego.

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

Zamieszczone przez macluke
                poziom oleju to każdy powinien umieć sprawdzić bagnetem
                po co??? dlaczego każdy? Jakiś argument jeden choć?

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8160
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ciekawe czym się rózni kierowca kat C, który zrobił prawo jazdy np w 1990 roku od tego, który zrobił po 10.09.2009 - ten pierwszy za kurs na przewóz rzeczy zapłaci 400 zl a 2-gi ok 3 tys + egzamin państwowy. Gdzie tu logika i sprawiedliwość...

Komentarz

• leonn
                    RS
                    • 2011
                    • 2726
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kolega ma rację ---- >

Zamieszczone przez bishop
                    masz odpowiedż PO CO, żeby nie otaczały nas drogowe.

A ten serwis to gdzie masz w kieszeni ..., wypuścisz go w garażu czy na parkingu i Ci posprawdzają auto ?
                    Ale faktem jest, że jakość szkoleń, egzaminów, aktów prawnych i ich stosowania w naszym kraju odbiega bardzo od normalności i nie zmieni się to szybko.

Ale do rzeczy bo piotrek_os pytał o ..-- >
                    Zamieszczone przez piotrek_os
                    Ponoć prawo nie moze działać w stecz.... to jak to jest z prawem jazdy. Np. teraz mam B, C bezterminowo, a wystarczy ze np w lutm (o ile wejda nowe przepisy od stycznia 2013) zrobie sobie E lub D i juz bede miał na 5 lat. Czy to jest normalne????
                    Prawo nie działa wstecz, nikt Ci uprawnień nie zabierze. Ale zawodowe prawo jazdy zawsze i wszędzie było i jest terminowe. Rozumiem że posiadając do tej pory bezterminowe prawo jazdy kategorii C to nigdy nie wykonywałeś zawodu kierowcy w transporcie drogowym, niestety przepisy tak stanowią i czy nam się to podoba, czy nie, niestety my nie mamy na to wpływu i musimy się zastosować do tego, badania lekarskie, psychologiczne i kurs co 5lat. No chyba że masz swoją cieżarówke która jeżdzisz dla przyjemności i nie wykonujesz transportu drogowego to sie dla Ciebie nic nie zmienia. :wink:

Niestety te zmiany które szykują, nie tylko dla nowych ale i już posiadających nie zawodowe prawo jazdy bezterminowe raczej są nie uniknione. I jak już tu koledzy napisali jest to próba wyeliminowania osób które, nie powinny jeździć pojazdami po drogach ze względu na ich stan zdrowia.

Ciekawe czym się rózni kierowca kat C, który zrobił prawo jazdy np w 1990 roku od tego, który zrobił po 10.09.2009
                    Dziewiętnastoletnią praktyką zawodową przede wszystkim i tym, że młody kierowca musi się dopiero nauczyć tego, czego stary kierowca już dawno zapomniał i robi to podświadomie

[ Dodano: Pią 04 Sty, 13 01:44 ]
                    ten pierwszy za kurs na przewóz rzeczy zapłaci 400 zl a 2-gi ok 3 tys + egzamin państwowy. Gdzie tu logika i sprawiedliwość...
                    Dysporoporcja w kosztach jest ogromna, ale jak to w naszym kraju bywa, sprawiedliwości nie ma

Komentarz

• shok
                      RS
                      • 2009
                      • 2070
                      • Octavia I (1U2)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

ten pierwszy za kurs na przewóz rzeczy zapłaci 400 zl a 2-gi ok 3 tys + egzamin państwowy. Gdzie tu logika i sprawiedliwość...

po prostu życie jest niesprawiedliwe np. jedna matka pracuje do 60 lat i ma emeryturę a inna matka urodzona trochę później już pracować musi do 67 lat-czy to jest sprawiedliwe?

Komentarz

• Zorr
                        RS
                        • 2011
                        • 2110

Zamieszczone przez shok
                        [ po prostu życie jest niesprawiedliwe np. jedna matka pracuje do 60 lat i ma emeryturę a inna matka urodzona trochę później już pracować musi do 67 lat-czy to jest sprawiedliwe?
                        ile Ty masz matek, że jedna przechodzi na emeryturę w wieku 60 a inna 67? ;-)
                        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8160
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez shok
                          a zwróciłeś na ilość godzin na danym kursie? podstawowym a dokształcającym?
                          wiem ile jest godzin. Chodziło mi o to, ze Ci co zrobili prawko np C po 2009 dostaja po du...e. A wzynacznikiem tego ma byc data uzyskania uprawnienia.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

A niech ktos powie na egzaminie, ze olej sprawdza się bagnetem tudzież miarką :diabelski_usmiech to juz moze isc w kolejke.....bo ma byc "pretowy wskaźnik pomiaru oleju" q...a mac!
                            W ustawie jest taki opis?? Ja bym zlozyl odwolanie i wrzucil wydruk z instrukcji obslugi auta danej marki :idea: Do tego jaki pret, jak czesto jest plaskownik, a pret gdy jest plastikowy to nie spelnia definicji wzoru o precie jako wyrobie hutniczym. Co za qrwa buce to wymyslaja.

Ja pamietam jak jeszcze kilka lat temu nasz word na zimowkach nie jezdzil, a wyjazd z placu to bylo lodowisko, bo word korzystal z uprzejmosci przejazdu przez parcele innego podmiotu, wiec nikt nie czul sie odpowiedzialny za odsniezanie.

Zamieszczone przez Zorr
                            Mame i mamusie (tesciowa) :lol:
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8160
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez leonn
                              Prawo nie działa wstecz, nikt Ci uprawnień nie zabierze. Ale zawodowe prawo jazdy zawsze i wszędzie było i jest terminowe.
                              nie tak do konca...., bo prawo jazdy miałes bezterminowe - terminowe miałes badania psychologiczne + badanie lekarskie (z prawa o ruchu drogowym) - róznie to potocznie zwali np "wkładka"

[ Dodano: Pią 04 Sty, 13 10:08 ]
                              A tu są na stronie Wordu Kielce fotki jak podpinać przyczepe :diabelski_usmiech Jakbym tak zrobił to juz bym oblał
                              Załączone pliki

Komentarz

• Zorr
                                RS
                                • 2011
                                • 2110

Zamieszczone przez Zorr
                                Mame i mamusie (tesciowa) :lol:
                                :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Komentarz

• shok
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2070
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Zorr
                                  Zamieszczone przez shok
                                  [ po prostu życie jest niesprawiedliwe np. jedna matka pracuje do 60 lat i ma emeryturę a inna matka urodzona trochę później już pracować musi do 67 lat-czy to jest sprawiedliwe?
                                  ... a twoja to nie matka ? a innych kolegów z forum to nie matki? matka to matka nieważne moja czy twoja :nono

[ Dodano: Pią 04 Sty, 13 11:46 ]
                                  piotrek_os, ale różnica będzie jedynie taka ,że co 15 lat będziesz musiał przynieść zdjęcie i wyrobić nowy dokument. Bo jak kiedyś w PJ miałeś ( w miejscu data ważności) --------- teraz będzie data np. 04.01.2024r tak samo kiedyś jak i teraz nie będziesz mógł pracować jako zawodowy kierowca mimo ważności dokumentu.
                                  Jako zawodowy kierowca wymiana PJ co 5 lat+kurs, jako zwykły kierowca co 15 lat.

Komentarz

• piotrek_os
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8160
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez shok
                                    Jako zawodowy kierowca wymiana PJ co 5 lat+kurs, jako zwykły kierowca co 15 lat.
                                    nie do konca tak...., bo wystarczy,ze bedziesz miał kat C i nie bedziesz jezdził zawodowo to tez na 5 lat :diabelski_usmiech I tu jest głupota

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

Zamieszczone przez shok
                                      Zamieszczone przez Zorr
                                      Zamieszczone przez shok
                                      ... a twoja to nie matka ? a innych kolegów z forum to nie matki? matka to matka nieważne moja czy twoja :nono
                                      a jak jakaś kobieta nie jest matką to już jej Twój wywód nie dotyczy ? ;-)
                                      tak ogólnie żartuję sobie, gdyż w Twoim poście jest sporo matek a dotyczy to w zasadzie kobiet.

a tak na poważniej, trzymając się Twojej wypowiedzi, tylko odwracając kota ogonem.
                                      jedna matka pracowała 48godz tygodniowo (takie były przepisy) a inna matka urodzona trochę później już może pracować tylko 40h tygodniowo - czy to jest sprawiedliwe?

Komentarz

• shok
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2070
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zorr, czy ty masz jakieś problemy z sobą ?
                                        napisałem ,że życie jest niesprawiedliwe i podałem jak istotna może być data urodzenia by w życiu mieć tak a nie inaczej. Posłużyłem się przykładem matek-kobiet gdyż świetnie to ukazują. Kobiety urodzone trochę później a pracować będą aż 7 lat dłużej...
                                        koniec OT z mojej strony bo to temat o prawie jazdy

[ Dodano: Pią 04 Sty, 13 12:58 ]
                                        nie do konca tak...., bo wystarczy,ze bedziesz miał kat C i nie bedziesz jezdził zawodowo to tez na 5 lat I tu jest głupota
                                        wtedy Twoje kategorie A,B,C będą miały ważność 15 lat i nowe zdjęcie i wymiana dokumentu! a z boku będziesz mieć dopisany kod.95 z datą ważności kursu oraz badań lekarskich z okresem 5 lat (jeżeli jesteś zawodowym kierowcą) czego ty nie umiesz zrozumieć?
                                        Kończy Ci się okres ważności badań kod95 ale twoje prawo jazdy nadal jest ważne i Twoja kategoria nadal ma ważność aż do 15 lat TYLKO nie możesz pracować u kogoś w firmie jako kierowca bo Ci badania się skończyły.
                                        Kiedyś miałeś jak to nazwałeś "wkładkę"potem miałeś zaświadczenie od pracodawcy,a teraz będziesz mieć to wszystko w jednym prawie jazdy.

Komentarz

• Zorr
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2110

Zamieszczone przez shok
                                          Zorr, czy ty masz jakieś problemy z sobą ?
                                          skoro pytasz .. nie mam najmniejszego problemu ze sobą ... i również koniec OT

w temacie a szczególnie kwestii "prawo nie działa wstecz"
                                          to wczytując się w Wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/Retroakcja, co nie zawsze jest poprawne:
                                          "W Konstytucji z 1997 roku[2] zasada lex retro non agit została wyrażona jedynie w dziedzinie prawa karnego, w art. 42 stanowiącym, że "Odpowiedzialności karnej podlega ten tylko, kto dopuścił się czynu zabronionego pod groźbą kary przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia. Zasada ta nie stoi na przeszkodzie ukaraniu za czyn, który w czasie jego popełnienia stanowił przestępstwo w myśl prawa międzynarodowego". W innych dziedzinach zasada ta nie została wyrażona wprost. ..."

Komentarz

• piotrek_os
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8160
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

http://www.deon.pl/wiadomosci/polska...d-2014-r-.html - posłowie sie obudzili :diabelski_usmiech

Komentarz

• leonn
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2726
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez leonn
                                              Prawo nie działa wstecz, nikt Ci uprawnień nie zabierze. Ale zawodowe prawo jazdy zawsze i wszędzie było i jest terminowe.
                                              nie tak do konca...., bo prawo jazdy miałes bezterminowe - terminowe miałes badania psychologiczne + badanie lekarskie (z prawa o ruchu drogowym) - róznie to potocznie zwali np "wkładka"
                                              a moze jeszcze nie wejda te nowe przepisy
                                              piotrek_os Nie bardzo rozumiem, co Ci da to, że te nowe przepisy nie wyjdą teraz, a np. w 2016r. Przecież jeśli zdasz egzamin w styczniu 2013r na kat. E do C, czy nawet D, a lekarz wystawi Ci zaświadczenie na bezterminowo i dostaniesz nowe prawo jazdy kat A,B,C,CE,D bezterminowo, to i tak nie bedziesz mógł pracować jako zawodowy kierowca, więc o co kaman?

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8160
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez leonn
                                                Przecież jeśli zdasz egzamin w styczniu 2013r
                                                jak juz to po tym terminie.
                                                A niebawem to pewnie autobusy beda wyjezdzały za granice i tam ludzie beda robić kursy i zdawać egzaminy. Bo rząd POlski robi wszystko zeby tak się stało.

Komentarz

• cezaryaksum
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 126

Prawa jazdy do wymiany Panowie.
                                                  Od 2028 do 2033 każdy musi wymieć. Czyli za 15 lat pierwsi.
                                                  pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...