moim zdaniem trochę nie masz racji bo większość ludzi szukając auta z gazem szuka oszczędności tym samym taki 1.2 jest dla nich. kto nie szuka oszczędności to kupuje duże jednostki w benzynie. oczywiście sa i tacy co kupują 5l V8 i jeżdżą na gazie ale to nie jest docelowy nabywca rapida. ta promocja pare osób przyciągnie a ile to się okaże za jakiś czas
Pytanie czysto hipotetyczne
Zwiń
X
-
Pytanie czysto hipotetyczne
Witam.
Wracając dzisiaj ze szkoły, jechał przede mną samochód ok 40km/h.
No więc ja kierunkowskaz w lewo (możliwość wyprzedzenia miałem)
Miejsce w którym ta sytuacja się wydarzyła to "skrzyżowanie" ( brak oznaczenia poziomego jak i pionowego)
Gość kierunkowskaz w lewo i zaczyna wykonywać manewr skrętu w lewo.
Na szczęście w porę "wyczułem" zamiary kierującego i wyhamowałem, gość z samochodu skręcającego, też mądry człowiek, bo widocznie w ostatnim momencie pewnie mnie zauważył i pojechał prosto nie wykonując manewru skrętu.
I tutaj pojawia się moje pytanie na przyszłość, jeżeli skrzyżowanie nie jest oznaczone ani znakami poziomymi (cały czas linia przerywana) ani pionowymi, a ja już jestem podczas wykonywania manewru wyprzedzana, a ktoś wykonuje manewr skrętu w lewo, w następstwie czego dochodzi do kolizji, to wina po czyjej stronie jest?
Z tego co pamiętam z kursu, to winę powinien ponieść kierujący który ma zamiar wykonywania manewru, a nie ten który wykonał go poprawnie.Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/
-
-
Flacha, Zauważ, że słowo skrzyżowanie wziąłem cudzysłowie.
Z drogi głównej jest możliwość skrętu w lewo lub w prawo.
NIE MA TAM OZNACZENIA PIONOWEGO ANI POZIOMEGO Cały czas jest linia przerywana.
[ Dodano: Wto 08 Sty, 13 16:34 ]
Zamieszczone przez FlachaTylko czy na skrzyżowaniu powinieneś w ogóle wykonywać manewr wyprzedzania?Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
Komentarz
-
-
dominik9420, warto zacząć od definicji:
skrzyżowanie - "przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;"
Co do samej możliwości wyprzedzania na skrzyżowaniu - można. Można w różnych sytuacjach i zależnie od rodzaju skrzyżowania. Po szczegóły to już w Kodeksie Ruchu Drogowego.
Co do winy i mandatu, tak hipotetycznie. W zależności od relacji uczestników i świadków, oraz oceny Policji. Najczęśniej wina skręcającego, a nie wyprzedzającego. Dokonując takiego manewru powinien również upewnić się w lewym lusterku czy nie jest wyprzedzany. A jeśli nie było linii ciągłych to przecież mógł być wyprzedzany. Może też być współwina.
Ale warto tu poruszyć inną sprawę, bo skojarzyła mi się dokładnie taka sama sytuacja gdy byłem w podobnym wieku co Ty. Tylko wtedy "dziadzio" tak "szybko" zasygnalizowal i wykonal manewr ze ja bylem juz dawno przed nim jak on w ogole zrozumial co zrobil.
Warto wyciągnąć z tego wniosek na przyszłość, aby nie doprowadzać do takich sytuacji, po pierwsze przed wyprzedzaniem upewnić się czy to jest właściwe miejsce i co może zrobić uczestnik ruchu przed nami. Z drugiej strony, samemu wykonując manewr skrętu w lewo w takich dziwnych miejscach, choć na ułamek sekundy odruchowo zerknąć w lusterko i sygnalizować odpowiednio wcześniej. Z tego miejsca mogę Ci jedynie pogratulować, że nauczka skończyła się dobrze, i abyś podobnie jak ja przynajmniej przez kolejne 10 lat nie miał drugi raz takiej samej sytuacji.Ja tu tylko sprzątam...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FlachaTylko czy na skrzyżowaniu powinieneś w ogóle wykonywać manewr wyprzedzania?Marcin
My ©koda is fantastic
Komentarz
-
-
Puchacz, Co do lusterek to mam to wpojone, tak, że tego nie zapomnę,
Mam kat A, B, C i na każdej "praktyce" na daną kategorię instruktor Zawsze Zwracał mi uwagę, żeby praktycznie przy każdym manewrze spojrzeć w lusterko, i to już mi zostało
Właśnie chodzi mi o to, że nie każdy wie do czego służy kierunkowskaz.
On ma być informacją dla innych kierujących, o zamiarach wykonania manewru, Jednakże niestety wiele ludzi używa go dosłownie chwilę przed wykonaniem manewru, bądź też podczas wykonywania manewru. W moim wypadku było tak samo, Na szczęście prędkości były nie duże, to i możliwości wyhamowania były większe, a i nie mogę powiedzieć złego słowa, o kierującym golfem, bo chociaż stworzył zagrożenie w ruchu, to robił wszystko, żeby nie doprowadzić do kolizji.
Jutro, wrzucę zdj. miejsca w którym wydarzyła się cała sytuacja
[ Dodano: Wto 08 Sty, 13 17:29 ]
Zamieszczone przez PuchaczCo do samej możliwości wyprzedzania na skrzyżowaniu - można. Można w różnych sytuacjach i zależnie od rodzaju skrzyżowania. Po szczegóły to już w Kodeksie Ruchu Drogowego.Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Pozdrawiam i Szerokości!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dominik9420Mam kat A, B, C
Zamieszczone przez dominik9420Z tym to się nie zgodzę, natomiast zgodzę sie, że można wykonać manewr omijania
Rozdział 5 - Ruch pojazdów
Oddział 6 - Wyprzedzanie
Art. 24.
ust 5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.
ust 7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
1. przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
2. na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
3. na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
ust 9. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3, pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym.
Naprawdę nie wyprzedzałeś nikogo na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym czyli rondzie? Albo na skrzyżowaniu z wieloma pasami na wprost o ruchu kierowanym (czyli z sygnalizacją)? A jak wyprzedzasz kogoś kto skręca w lewo, lub prawo na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym to czekasz aż się zatrzyma, aby było to omijanie?Ja tu tylko sprzątam...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dominik9420Flacha, Zauważ, że słowo skrzyżowanie wziąłem cudzysłowie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PuchaczJak tyś tego dokonał w takim wieku??? Albo popraw dane w profilu ;-)
Urodzony 04,sierpnia, Kurs A i B zrobiłem za jednym zamachem ( 23 sierpnia zdałem)
I od razu zapisałem się na C i egzamin zdałem 21 listopada
Dla chcącego nic trudnego (A to wszystko przez nowe przepisy)
Zamieszczone przez PuchaczNaprawdę nie wyprzedzałeś nikogo na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym czyli rondzie? Albo na skrzyżowaniu z wieloma pasami na wprost o ruchu kierowanym (czyli z sygnalizacją)? A jak wyprzedzasz kogoś kto skręca w lewo, lub prawo na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym to czekasz aż się zatrzyma, aby było to omijanie?
Chodziło mi raczej o sytuację taką, że jadę za samochodem który jedzie 20km/h linia podwójna ciągła, skrzyżowanie, a ja lewy kierunkowskaz i do przodu.
[ Dodano: Sro 09 Sty, 13 15:35 ]
To jest właśnie to skrzyżowanie.
Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Pozdrawiam i Szerokości!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez datoZamieszczone przez dominik9420Flacha, Zauważ, że słowo skrzyżowanie wziąłem cudzysłowie.
jeżeli autor był już na drugim pasie kiedy ten co chciał skręcać włączył kierunkowskaz wtedy wina powinna być tego co chciał skręcić w lewo,
jeżeli ten co chciał skręcić w lewo włączył kierunkowskaz wcześniej niż autor zmienił pas, wtedy autor nie może wyprzedzać
PS było to już dyskutowane
PS2 w rzeczywistości Policjanci na chybił trafił wskazują winnego
PS3 Ta sytuacja jest o wiele ciekawsza jak jadą 3 auta, pierwsze skręca drugie zasłania kierunkowskazy a trzecie wyprzedza dwa autaJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Panowie, na zdjęciu widać , że ta boczna droga nie ma nawierzchni twardej. Jeżeli droga po przeciwnej stronie też nie jest twarda, to nie ma tu skrzyżowania w kodeksowym rozumieniu tego słowa.
Oznacza to oczywiście, że wyprzedzanie w tym miejscu jest dozwolone, przy zachowaniu wymienionych w kodeksie drogowym wymagań.
W razie zderzenia w tym miejscu ze skręcającym w lewo, decydującym czynnikiem o stwierdzeniu winy, będzie ustalenie, kto był bardziej zaawansowany w swoim manewrze w momencie zderzenia.
A tak na marginesie, kodeks nie zobowiązuje skręcającego w lewo, czy na skrzyżowaniu, czy poza nim, do upewnienia się, czy ktoś cię w tym momencie nie chce z lewej strony wyprzedzić.(Proszę nie piszcie o zasadzie ograniczonego zaufania i szczególnej ostrożności.To jest furtka dla sądu i prokuratora, jak nie wiedzą kogo uwalić, albo co gorsza, wiedzą kogo trzeba uwalić.)
Co do policjantów, to jak przyjadą młode szczawie, co po śladach na autach nie są w stanie stwierdzić kto i gdzie był w chwili zderzenia, to na pewno coś wymyślą na chybił trafił.Best ET=Steven Spielberg movie :-)
Komentarz
-
-
Po pierwsze zdjęcie nie wskazuje oznakowania tego miejsca na drodze.
Po drugie, jeżeli jest to skrzyżowanie, przytoczony wcześniej przepisZamieszczone przez Puchaczust 7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:Zamieszczone przez Puchacz3. na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.Jadą jadą chłopcy, chłopcy na japońcach,
nikt ich nie dogoni, bo kręcą do końca!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GraczA tak na marginesie, kodeks nie zobowiązuje skręcającego w lewo, czy na skrzyżowaniu, czy poza nim, do upewnienia się, czy ktoś cię w tym momencie nie chce z lewej strony wyprzedzić.Zamieszczone przez loponezwskazuje na sprawcę wypadku w takiej sytuacji. Jeżeli nie wolno wyprzedzać na skrzyżowaniu a ja skręcam w lewo, to spojrzenie w lewe lusterko jest "kurtuazją", gdyż zgodnie z art 4 "kodeksu drogowego" uczestnik ruchu ma prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów - więc nie będą wyprzedzać na skrzyżowaniu.
Ja ze swojej sytuacji pamiętam tyle, że widziałem światła hamowania i dosłownie sekundę przed skrętem włączony kierunkowskaz. ale ten na błotniku przednimKażdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Pozdrawiam i Szerokości!
Komentarz
-
Komentarz