Pytanie czysto hipotetyczne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • banias
    Classic
    • 2014
    • 34

moim zdaniem trochę nie masz racji bo większość ludzi szukając auta z gazem szuka oszczędności tym samym taki 1.2 jest dla nich. kto nie szuka oszczędności to kupuje duże jednostki w benzynie. oczywiście sa i tacy co kupują 5l V8 i jeżdżą na gazie ale to nie jest docelowy nabywca rapida. ta promocja pare osób przyciągnie a ile to się okaże za jakiś czas
  • dominik9420
    L&K
    • 2012
    • 1136

Witam.
    Wracając dzisiaj ze szkoły, jechał przede mną samochód ok 40km/h.
    No więc ja kierunkowskaz w lewo (możliwość wyprzedzenia miałem)
    Miejsce w którym ta sytuacja się wydarzyła to "skrzyżowanie" ( brak oznaczenia poziomego jak i pionowego)
    Gość kierunkowskaz w lewo i zaczyna wykonywać manewr skrętu w lewo.
    Na szczęście w porę "wyczułem" zamiary kierującego i wyhamowałem, gość z samochodu skręcającego, też mądry człowiek, bo widocznie w ostatnim momencie pewnie mnie zauważył i pojechał prosto nie wykonując manewru skrętu.
    I tutaj pojawia się moje pytanie na przyszłość, jeżeli skrzyżowanie nie jest oznaczone ani znakami poziomymi (cały czas linia przerywana) ani pionowymi, a ja już jestem podczas wykonywania manewru wyprzedzana, a ktoś wykonuje manewr skrętu w lewo, w następstwie czego dochodzi do kolizji, to wina po czyjej stronie jest?
    Z tego co pamiętam z kursu, to winę powinien ponieść kierujący który ma zamiar wykonywania manewru, a nie ten który wykonał go poprawnie.
    Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
    Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
    Pozdrawiam i Szerokości!
    Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
    http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• Flacha
      Rider
      • 2011
      • 315
      • Superb II combi (3V5)

Tylko czy na skrzyżowaniu powinieneś w ogóle wykonywać manewr wyprzedzania?
      Renault Megane Grandtour 1.4TCe Dynamique

Komentarz

• dominik9420
        L&K
        • 2012
        • 1136

Flacha, Zauważ, że słowo skrzyżowanie wziąłem cudzysłowie.
        Z drogi głównej jest możliwość skrętu w lewo lub w prawo.
        NIE MA TAM OZNACZENIA PIONOWEGO ANI POZIOMEGO Cały czas jest linia przerywana.

[ Dodano: Wto 08 Sty, 13 16:34 ]
        Zamieszczone przez Flacha
        Oczywiście, że nie, i takich manewrów nie wykonuję, jeżeli jest oznaczone znakiem poziomym (linia ciągła) lub pionowym (Znak A-5 I A-6)
        Pozdrawiam i Szerokości!
        Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• Puchacz
          Moderator
          S_OCP Member
          • 2004
          • 1192
          • Superb III (3V3)

dominik9420, warto zacząć od definicji:
          skrzyżowanie - "przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;"

Co do samej możliwości wyprzedzania na skrzyżowaniu - można. Można w różnych sytuacjach i zależnie od rodzaju skrzyżowania. Po szczegóły to już w Kodeksie Ruchu Drogowego.

Co do winy i mandatu, tak hipotetycznie. W zależności od relacji uczestników i świadków, oraz oceny Policji. Najczęśniej wina skręcającego, a nie wyprzedzającego. Dokonując takiego manewru powinien również upewnić się w lewym lusterku czy nie jest wyprzedzany. A jeśli nie było linii ciągłych to przecież mógł być wyprzedzany. Może też być współwina.

Ale warto tu poruszyć inną sprawę, bo skojarzyła mi się dokładnie taka sama sytuacja gdy byłem w podobnym wieku co Ty. Tylko wtedy "dziadzio" tak "szybko" zasygnalizowal i wykonal manewr ze ja bylem juz dawno przed nim jak on w ogole zrozumial co zrobil.

Warto wyciągnąć z tego wniosek na przyszłość, aby nie doprowadzać do takich sytuacji, po pierwsze przed wyprzedzaniem upewnić się czy to jest właściwe miejsce i co może zrobić uczestnik ruchu przed nami. Z drugiej strony, samemu wykonując manewr skrętu w lewo w takich dziwnych miejscach, choć na ułamek sekundy odruchowo zerknąć w lusterko i sygnalizować odpowiednio wcześniej. Z tego miejsca mogę Ci jedynie pogratulować, że nauczka skończyła się dobrze, i abyś podobnie jak ja przynajmniej przez kolejne 10 lat nie miał drugi raz takiej samej sytuacji.
          Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• sosna1
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 463
            • Octavia II (1Z3)
            • BGU 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Flacha
            To nie było skrzyżowanie więc wykonujący manewr skrętu musi się upewnić czy może go bezpiecznie wykonać,wina zdecydowanie tego skręcającego(kolega w lato miał taką samą sytuację i niestety to on był ten skręcający) :szeroki_usmiech
            Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• dominik9420
              L&K
              • 2012
              • 1136

Puchacz, Co do lusterek to mam to wpojone, tak, że tego nie zapomnę,
              Mam kat A, B, C i na każdej "praktyce" na daną kategorię instruktor Zawsze Zwracał mi uwagę, żeby praktycznie przy każdym manewrze spojrzeć w lusterko, i to już mi zostało
              Właśnie chodzi mi o to, że nie każdy wie do czego służy kierunkowskaz.
              On ma być informacją dla innych kierujących, o zamiarach wykonania manewru, Jednakże niestety wiele ludzi używa go dosłownie chwilę przed wykonaniem manewru, bądź też podczas wykonywania manewru. W moim wypadku było tak samo, Na szczęście prędkości były nie duże, to i możliwości wyhamowania były większe, a i nie mogę powiedzieć złego słowa, o kierującym golfem, bo chociaż stworzył zagrożenie w ruchu, to robił wszystko, żeby nie doprowadzić do kolizji.
              Jutro, wrzucę zdj. miejsca w którym wydarzyła się cała sytuacja

[ Dodano: Wto 08 Sty, 13 17:29 ]
              Zamieszczone przez Puchacz
              Co do samej możliwości wyprzedzania na skrzyżowaniu - można. Można w różnych sytuacjach i zależnie od rodzaju skrzyżowania. Po szczegóły to już w Kodeksie Ruchu Drogowego.
              Z tym to się nie zgodzę, natomiast zgodzę sie, że można wykonać manewr omijania
              Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• Puchacz
                Moderator
                S_OCP Member
                • 2004
                • 1192
                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez dominik9420
                Mam kat A, B, C
                Jak tyś tego dokonał w takim wieku??? Albo popraw dane w profilu ;-)

Z tym to się nie zgodzę, natomiast zgodzę sie, że można wykonać manewr omijania
                Masz prawo się niezgadzać... Ja mówie co stoi w KRD.

Rozdział 5 - Ruch pojazdów
                Oddział 6 - Wyprzedzanie
                Art. 24.
                ust 5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

ust 7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

1. przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
                2. na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
                3. na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

ust 9. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3, pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym.

Naprawdę nie wyprzedzałeś nikogo na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym czyli rondzie? Albo na skrzyżowaniu z wieloma pasami na wprost o ruchu kierowanym (czyli z sygnalizacją)? A jak wyprzedzasz kogoś kto skręca w lewo, lub prawo na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym to czekasz aż się zatrzyma, aby było to omijanie?
                Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• dato
                  L&K
                  • 2012
                  • 1431

Dokładnie według tego opisu Wasze manewry są równorzędne, ma ustąpić ten, kto zaczął jako drugi. Bo ma najpierw umożliwić zakończenie Twojego manewru, zanim wykona swój.

Komentarz

• dominik9420
                    L&K
                    • 2012
                    • 1136

Jak tyś tego dokonał w takim wieku??? Albo popraw dane w profilu ;-)
                    Normalnie.
                    Urodzony 04,sierpnia, Kurs A i B zrobiłem za jednym zamachem ( 23 sierpnia zdałem)
                    I od razu zapisałem się na C i egzamin zdałem 21 listopada
                    Dla chcącego nic trudnego (A to wszystko przez nowe przepisy )

Naprawdę nie wyprzedzałeś nikogo na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym czyli rondzie? Albo na skrzyżowaniu z wieloma pasami na wprost o ruchu kierowanym (czyli z sygnalizacją)? A jak wyprzedzasz kogoś kto skręca w lewo, lub prawo na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym to czekasz aż się zatrzyma, aby było to omijanie?
                    No fakt, tego nie wziąłem pod uwagę
                    Chodziło mi raczej o sytuację taką, że jadę za samochodem który jedzie 20km/h linia podwójna ciągła, skrzyżowanie, a ja lewy kierunkowskaz i do przodu.

[ Dodano: Sro 09 Sty, 13 15:35 ]
                    To jest właśnie to skrzyżowanie.
                    Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• Zorr
                      RS
                      • 2011
                      • 2110

Zamieszczone przez dato
                      Dokładnie według tego opisu Wasze manewry są równorzędne, ma ustąpić ten, kto zaczął jako drugi. Bo ma najpierw umożliwić zakończenie Twojego manewru, zanim wykona swój.
                      popieram,
                      jeżeli autor był już na drugim pasie kiedy ten co chciał skręcać włączył kierunkowskaz wtedy wina powinna być tego co chciał skręcić w lewo,
                      jeżeli ten co chciał skręcić w lewo włączył kierunkowskaz wcześniej niż autor zmienił pas, wtedy autor nie może wyprzedzać

PS było to już dyskutowane
                      PS2 w rzeczywistości Policjanci na chybił trafił wskazują winnego
                      PS3 Ta sytuacja jest o wiele ciekawsza jak jadą 3 auta, pierwsze skręca drugie zasłania kierunkowskazy a trzecie wyprzedza dwa auta
                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Gracz
                        Rider
                        • 2009
                        • 261
                        • Superb I (3U4)

Panowie, na zdjęciu widać , że ta boczna droga nie ma nawierzchni twardej. Jeżeli droga po przeciwnej stronie też nie jest twarda, to nie ma tu skrzyżowania w kodeksowym rozumieniu tego słowa.
                        Oznacza to oczywiście, że wyprzedzanie w tym miejscu jest dozwolone, przy zachowaniu wymienionych w kodeksie drogowym wymagań.
                        W razie zderzenia w tym miejscu ze skręcającym w lewo, decydującym czynnikiem o stwierdzeniu winy, będzie ustalenie, kto był bardziej zaawansowany w swoim manewrze w momencie zderzenia.

A tak na marginesie, kodeks nie zobowiązuje skręcającego w lewo, czy na skrzyżowaniu, czy poza nim, do upewnienia się, czy ktoś cię w tym momencie nie chce z lewej strony wyprzedzić.(Proszę nie piszcie o zasadzie ograniczonego zaufania i szczególnej ostrożności.To jest furtka dla sądu i prokuratora, jak nie wiedzą kogo uwalić, albo co gorsza, wiedzą kogo trzeba uwalić.)

Co do policjantów, to jak przyjadą młode szczawie, co po śladach na autach nie są w stanie stwierdzić kto i gdzie był w chwili zderzenia, to na pewno coś wymyślą na chybił trafił.
                        Best ET=Steven Spielberg movie :-)

Komentarz

• loponez
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 196

Po pierwsze zdjęcie nie wskazuje oznakowania tego miejsca na drodze.
                          Po drugie, jeżeli jest to skrzyżowanie, przytoczony wcześniej przepis
                          ust 7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
                          3. na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
                          wskazuje na sprawcę wypadku w takiej sytuacji. Jeżeli nie wolno wyprzedzać na skrzyżowaniu a ja skręcam w lewo, to spojrzenie w lewe lusterko jest "kurtuazją", gdyż zgodnie z art 4 "kodeksu drogowego" uczestnik ruchu ma prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów - więc nie będą wyprzedzać na skrzyżowaniu.
                          Jadą jadą chłopcy, chłopcy na japońcach,
                          nikt ich nie dogoni, bo kręcą do końca!

Komentarz

• dominik9420
                            L&K
                            • 2012
                            • 1136

Zamieszczone przez Gracz
                            A tak na marginesie, kodeks nie zobowiązuje skręcającego w lewo, czy na skrzyżowaniu, czy poza nim, do upewnienia się, czy ktoś cię w tym momencie nie chce z lewej strony wyprzedzić.
                            Zamieszczone przez loponez
                            wskazuje na sprawcę wypadku w takiej sytuacji. Jeżeli nie wolno wyprzedzać na skrzyżowaniu a ja skręcam w lewo, to spojrzenie w lewe lusterko jest "kurtuazją", gdyż zgodnie z art 4 "kodeksu drogowego" uczestnik ruchu ma prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów - więc nie będą wyprzedzać na skrzyżowaniu.
                            Wydaje mi się, ze nikt nie podjąłby się manewru wyprzedzania, jeżeli osoba zamierzająca skręcić zasygnalizowała to odpowiednio wcześnie.
                            Ja ze swojej sytuacji pamiętam tyle, że widziałem światła hamowania i dosłownie sekundę przed skrętem włączony kierunkowskaz. ale ten na błotniku przednim
                            Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

Pracuję...