Koledzy pomóżcie!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czupakmabra
    Classic
    • 2014
    • 17
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Koledzy pomóżcie!

yyyyyy nie :P sam ją testuje teraz bo w sobote podróż do niemiec
  • Laska11
    Classic
    • 2013
    • 6

Koledzy pomóżcie!

Witam!

Nie chcę się za bardzo rozpisywać - jestem c##a i wjechałem tyłem w latarnię podczas cofania tuż pod warsztatem mechanika. Poszła lampa, zderzak, czujnik PDC i pogiął się błotnik (po stronie pasażera) tak, że szpara od bagażnika zwiększyła się (przy lampie) o jakieś 5 mm. Odwiedziłem kilka warsztatów i co warsztat to inne zdanie. Pytanie brzmi: komu wierzyć? Czy lepiej wymieniać błotnik na ori, czy klepać to co jest?

link do zdjęcia

Mam AC, wariant kosztorysowy i wiem, że tak czy siak pewnie mnie to po kieszeni trzepnie

Pomóżcie...

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

Laska11, jest to jak najbardziej do wyprostowania, ale licz się z tym, że jak przejedziesz miernikiem lakieru to już nie będzie ori. I nie ma czegoś takiego jak wyprostować i pomalować - szpachla idzie zawsze
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2009
        • 10918
        • Fiat

Laska11, zawsze można w tym kierunku robić i później lakierować, a nie prostować to co jest. Trochę może bardziej skomplikowane, ale do zrobienia

Komentarz

• Laska11
          Classic
          • 2013
          • 6

No to tak:

Wiem doskonale, że nie ma cudów, żeby wyprostować do stanu fabrycznego i że _TROCHĘ_ szpachli będzie (byle nie pół kilo)

Zdaję sobie też sprawę z tego, że wymiana błotnika = cięcie koło górnej krawędzi klapy bagażnika i - o zgrozo - koło nadkola. Na łączeniu - wiadomo: szpachla + przegrzana blacha = duuże ryzyko rudej (zwłaszcza koło nadkola, gdzie jest zawsze mokro i syf) kiedy blacharz / lakiernik spartolą robotę.

Samochód użytkuję prywatnie i nie mam zamiaru się go w najbliższym czasie pozbywać, dlatego zależy mi na tym, aby naprawa była jak najbardziej trwała (no i przy okazji estetyczna - wiadomo), stąd moje pytanie.

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

Odradzam ingerencję spawacza i wymianę błotnika.Ta podróba z linku zgnije za dwa lata i dopiero wtedy zrobi się problem.
            Wyklepać,zaszpachlować i polakierować w dobrym zakładzie.
            Prze naprawą zrób i zarchiwizuj zdjęcia uszkodzenia,aby przy ewentualnej sprzedaży pokazać nabywcy dlaczego lakier jest nieco grubszy.
            Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

Pracuję...