Wrocław - Koszalin - jak najszybciej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dorota N-K
    Classic
    • 2018
    • 18
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

witam
    mam taki pytanie w lutym zakupiłem 2 sztuki octavi III ta sama pojemność 1.6 tdi to samo wyposażenie ale jedna to kombi a druga liftback .
    W liftbacku mam serie silnika CLHA a w kombiku CUPA i tu pytanie czy te silniki się jakoś różnią ?
    Jeżdżę na zmianę raz jednym raz drugim autem i kombiak zdecydowanie lepiej się zbiera zdecydowanie dół szczególnie na 1 i 2 czuć różnicę ogólnie jest elastyczniejszy .
    Czy może być taka różnica w samej serii silnika , inna mapa , inne podzespoły ?
    Dla porównania przetestowałem też liftbaca 1.6 tdi i chodzi tak samo jak mój .
  • MarcinVRS
    Classic
    • 2014
    • 23

Witam,
    Proszę o pomoc osoby które sporo jeżdzą na w/w trasie. Nad Polskie morze nie jechałem od kilku lat, a wiem ze ostatnio mocno zmieniła się sytuacja na naszych drogach i jazda nad morze wcale nie musi trwac 10godzin.
    A wiec jak lepiej :

1.Wroclaw - Poznań - Koszallin ( 420km ) czy
    2.Wroclaw - Zielona Góra, Szczecin i potem odbicie na Koszalin ( 500km )

ad.1 Słyszałem ze ta droga jest dobra, ale pewnie ta na Poznań tez się jakoś ostatnio zmienila - czy na lepsze?

Ważne żeby było szybko.

pzdr.
    Marcin

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

MarcinVRS, google podpowiada korzyść ok. 20 minut na rzecz trasy A4-S3 (jeśli chodzi o bezwzględny czas przejazdu), natomiast jeśli chodzi o teraz to różnica wzrasta do pół godziny. 3 alternatywę proponuje DK94 do S3 i tu różnica to tylko 8 minut w stosunku do A4. Dużo zależy od tego o jakiej porze chcesz jechać. Ja bym jednak bez względu na porę wybrał S3. 11 to tranzyt.
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• MarcinVRS
        Classic
        • 2014
        • 23

Będę jechał w weekend i z rana, wiec korków raczej sie nie spodziewam. Bardziej mi chodzi o info o trasie na Poznań i porównanie jej s S3, bo jeszcze kilka lat temu jadąc na Poznań to był koszmar. Non stop tir za tirem, male miasteczka gdzie max 40km/h, i non stop jeden pas. Czyli szarpanina nie jazda. Za to S3 jechałem 3 lata temu to była w jednej wielkiej budowie.

Komentarz

• Zorr
          RS
          • 2011
          • 2110

MarcinVRS, w weekend jechałbym na Poznań (11), cała trasa jest o 100km krótsza.
          W tygodniu to jest rzeźnia na wylocie z Wrocławia (światła Kryniczno) i pod Poznaniem.
          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• rafiki
            RS
            • 2012
            • 15975
            • Superb III (3V3)

MarcinVRS, i tak jest nadal, tyle, że w tygodniu, bo tamtędy idzie tranzyt więc cudów się nie można spodziewać :diabelski_usmiech ale jak zamierzasz jechać w weekend to leć na Poznań - w końcu teraz TIRy będą mieć zakazy wakacyjne i weekendy na parkingach :szeroki_usmiech
            رافال
            Spoty
            Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• patryk23
              L&K
              • 2011
              • 1105
              • Octavia II (1Z3)
              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Nie wiem Gdzie docelowo jedziesz nad Morze , ale jak Kołobrzeg to omijaj sam Koszalin .

Robią drogę wylotową na Kołobrzeg - Mielno i korki w połowie miasta . Jeżeli to Kołobrzeg to jedz przez Karlino na 6-ce.

Komentarz

• MarcinVRS
                Classic
                • 2014
                • 23

Jadę do Sarbonowa czyli obok Milena właśnie.
                Dzieki za wszystkie informacje.

Komentarz

• Leniwiec
                  Rider
                  • 2009
                  • 624
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Jeśli jedziesz przez Poznań i Piłę to w sezonie wakacyjnym prawie pewne korki masz dalej w Jastrowie i Bobolicach, choć nie o każdej porze.
                  Jakbyś zdecydował jechał na Poznań to polecam w Rawiczu kierować się na Śrem i Gostyń, a nie na Leszno. Wg mnie mniejszy ruch tam jest, a sam Poznań objedziesz obrzeżami od wschodu, bo zachodnia obwodnica w trasie S11 chyba nadal nie jest skończona.
                  Ale skoro jedziesz na zachód od Koszalina to wg mnie bezwzględnie kieruj się na S3, choć w dni wakacyjne tam też możesz trafić na korki. Z miejsc przeze mnie zauważonych to most na Odrze, niektóre zwężenia do 1 pasa na S3 i odcinek S3 między Szczecinem a Goleniowem.
                  Jeśli trafisz na dzień, że S3 za Szczecinem będzie zakorkowana, to polecam skręcić na Stargard, a potem jechać na Chociwel, Łobez, Białogard i masz Koszalin - droga na mapie podrzędna ale bardzo dobrze się jedzie. Sam Koszalin chyba można już objechać od zachodu prosto na wyjazd na Mielno i nie trzeba się pakować do centrum.
                  W ostatnich kilku latach zaliczyłem wyjazdy w te okolice parokrotnie, zarówno od siebie jak i z Wrocka, i droga przez S3 jest o wiele przyjemniejsza, choć dłuższa.
                  Pozdro

Komentarz

• hubert78
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1576

Zamieszczone przez Leniwiec
                    niektóre zwężenia do 1 pasa na S3 i odcinek S3 między Szczecinem a Goleniowem.
                    Zwężek już nie ma do zjazdu na Gdańsk za Goleniowem masz ciągle dwa pasy

Komentarz

• Leniwiec
                      Rider
                      • 2009
                      • 624
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Chodziło mi o zwężki na S3 w Międzyrzeczu i Gorzowie.
                      A na odcinku S3 między zjazdem na Stargard a Goleniów chodziło mi o korki, w zeszłym roku dwa razy tą drogą jechałem w wakacje i dwa razy wpadłem tam w ogon. Stąd mam trasę awaryjną na Stargard
                      A za Goleniowem na Koszalin jest przecież jeden pas a nie dwa, nie licząc obwodnicy Nowogardu, ale dobrze się nią jedzie.
                      Pozdro

Komentarz

• hubert78
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1576

Leniwiec,
                        Źle mnie zrozumiałeś ponieważ nie postawiłem przecinka , chodziło mi o to że dwa pasy są do zjazdu na 6 za Goleniowem.

Komentarz

• przemoft
                          Drive
                          • 2011
                          • 45
                          • Octavia I (1U2)
                          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Jak rozważasz trasę przez Poznań to sugerowałbym ominąć dużą część 11 i np. w Obornikach zjechać na Wałcz i lecieć jak na Kołobrzeg - wojewódzkimi. Tak trafisz na 6 i do Koszalina już Ci niewiele zostanie. Wojewódzkie pod Wałczem mogą okazać się trochę dziurawe, ale za to ruch masz mniejszy a szerokość pasa jest porównywalna z szerokością na 11 za Piłą.... szerokości

Komentarz

Pracuję...