W związku z tym, że postęp idzie naprzód od dłuższego czasu nie dawało mi spokoju pytanie, które wysłałem drogą mailową do WRD KWP w Białymstoku: Czy podczas kontroli drogowej można zamiast druku
papierowego, okazać funkcjonariuszowi potwierdzenie zawarcia umowy OC w
postaci pliku elektronicznego w formacie PDF np. w smartphonie lub
tablecie?
Po 3 dniach otrzymałem odpowiedź: Witam.
W odpowiedzi na Pana zapytanie informuję, iż w trakcie kontroli drogowej kierowca jest obowiązany okazać na żądanie Policjanta, potwierdzenie zawarcia umowy OC w formie papierowej. Dozwolone jest posiadanie potwierdzenia wygenerowanego po dokonaniu opłaty elektronicznej i następnie wydrukowanego.
Pozdrawiam.
podkom. J. P.....
WRD KWP w Białymstoku.
Prawdę powiedziawszy ja jakbym spotkał takiego siebie na drodze i bym zobaczył druczek OC w smartphonie to bym nie robił problemów kierowcy, zwłaszcza, że teraz można to sprawdzić w dostępnych bazach danych czy pojazd ma OC. Z mojej wiedzy wynika, że: potwierdzeniem zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego jest dokument ubezpieczenia wydany przez zakład ubezpieczeń. Dokumentem tym może być: polisa ubezpieczeniowa, dowód potwierdzający opłacenie składki ubezpieczeniowej lub inny dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia obowiązkowego, zawierający określone informacje. Nie ma zapisu, że dokument musi być w formie papierowej a nie może być elektroniczny.
To takie moje akademickie rozważania na temat marnowania papieru oraz przestroga dla tych co idą śmiało z postępem. Jakby ktoś chciał się podzielić swoimi to bardzo proszę.
Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.
arturas03, ja rozumiem to dokładnie tak jak Ty. A interpretacja p. podkomisarza...hmm...ciekaw jestem co by było w takiej sytuacji:
1) zatrzymuje kierowcę do kontroli
2) ten pokazuje potwierdzenie OC na smartphonie
3) p. podkomisarz stwierdza brak dokumentu, proponuje 50 zł
4) odmawiasz przyjęcia mandatu i idziesz do sądu
5) sąd przyznaje rację...no właśnie - komu? na logikę to kierowcy.
No takie są plany na 2016 rok. Ale wiadomo jak to jest z planami :? A zwłaszcza ciekawe jak będzie z aktualizacją bazy danych. Mam ubezpieczone auto od 25 czerwca a tu: https://www.historiapojazdu.gov.pl/h...eb/index.xhtml brak danych o ubezpieczeniu pojazdu :roll:
Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.
No takie są plany na 2016 rok. Ale wiadomo jak to jest z planami :? A zwłaszcza ciekawe jak będzie z aktualizacją bazy danych. Mam ubezpieczone auto od 25 czerwca a tu: https://www.historiapojazdu.gov.pl/h...eb/index.xhtml brak danych o ubezpieczeniu pojazdu :roll:
Dlatego plany są na 2016 ze startem żeby mieć czas na uporządkowanie całego tego burd...
Pzdr
Komentarz