Kolizja - ocena kosztorysu z TU Proama

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xcracer
    Elegance
    • 2014
    • 851
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Pamiętaj, że ubezpieczyciel nie może odmówić Ci naprawy samochodu w aso. Wstaw tam auto i oni dogadają się z ubezpieczycielem praktycznie bez Twojego udziału.
    Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• Chris11
      RS
      • 2011
      • 1587

Zamieszczone przez xcracer
      Pamiętaj, że ubezpieczyciel nie może odmówić Ci naprawy samochodu w aso. Wstaw tam auto i oni dogadają się z ubezpieczycielem praktycznie bez Twojego udziału.
      Tak, ale ASO daje do podpisu magiczny papierek o tym, że jeśli ubezpieczyciel nie będzie chciał zapłacić całości, to resztę pokrywa właściciel.
      I niestety, o ile jeszcze kilka lat temu to była formalność, o tyle ostatnimi czasy chyba ubezpieczyciele korzystają z odmowy zapłaty całości.

Komentarz

• xcracer
        Elegance
        • 2014
        • 851
        • Octavia II (1Z3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Bardzo rzadko zdarza się odmowa. W przypadku odmowy ze.strony ubezpieczyciela pozostaje droga sądowa.

Myślę, że autorowi tematu to nie grozi
        Moja FLka:

Komentarz

• Artur_jaw
          Classic
          • 2015
          • 22
          • Fabia

Iron79, nie będę się uznawał aż za takiego znawce ... (nie chcę w błąd wprowadzić) opowiem na przykładzie swojej szkody ...
          samochód nie został bardzo uszkodzony (w praktyce zderzak + klapa do wymiany) do tego mocowanie belki do lekkiego naciągnięcia - to że się poddało widoczne było dopiero po zdjęciu plastików.

zanim załatwiłem warsztat minęło kilka dni (wpierw miało być aso skody , ale po info że dane aso nie ma odpowiedniego warsztatu i samochód będzie jechał dalej ... i rozmowie z ubezpieczycielem stanęło na aso innej marki ... wstawiając samochód do nich na miejscu już czekał pan z firmy zajmującej się wynajmowaniem z oc sprawcy. umowa pomimo tego że była sporządzana kilka dni po kolizji podpisywana była na 30 dni (lub do czasu naprawy samochodu) niestety dla ubezpieczyciela szkoda była w połowie grudnia więc wypadły święta, tak że praktycznie z tych 30 dni jakieś 28 wykorzystałem. firma wynajmująca poprosiła mnie tylko o napisanie oświadczenia o tym że samochód potrzebuje bo ... i wysłanie za potwierdzeniem do ubezpieczyciela (co załatwiłem zanosząc mu go do oddziału i prosząc o pieczątkę. na kopi...

Zamieszczone przez siemi1
          Dlatego jak z OC sprawcy to zawsze w ASO proponuje chyba ze otos kombinuje i chce kase wyciagnac ob ubezp.
          i myślę że pod tym postem z całym przekonaniem mogę postawić +1
          niestety ubezpieczycielowi zależy by poszkodowany zadowolił się ochłapami , a ubezpieczony płacił krocie ... naprawiając samochód samemu dostaniesz na używane lub zamienniki ... chcesz dobrze zrobić znajdź dobre aso lub ew warsztat z sieci napraw bezgotówkowych (oczywiście wcześniej szukając opinii o ich "dziełach")

Komentarz

• sew1981
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2009
            • 10986
            • Fiat

poza tym dodam tylko od siebie, że trzeba pod zderzakiem zobaczyć dokładnie czy podłoga nie dostała w dupę. Przecież to możliwe. Co to za rzeczoznawca do dupska. Reklamować takie oględziny bez dwóch zdań. Najlepiej auto do mechanika, niech obejrzy tak i ze zdjętym zderzakiem rzeczoznawca przy nim. Ja bym robił gotówkowo w dobrym warsztacie, w tym samym miejscu oględziny, żeby mechanik pokazywał pajacowi i punktował co do wymiany jak auto po gwarancji już i doił ubezpieczalnie ile wlezie, bo oni z Ciebie już swoje zdoili, bez obaw. :wink:

Komentarz

• Iron79
              Drive
              • 2014
              • 54

Tak jak napisałem wcześniej chcę to zrobić bezgotówkowo w ASO (no chyba, że zaproponują z 15 tyś to pomyślę) ale mam nie odpartą chęć "ich sprawdzenia" i wyłożenia im na piśmie błędów jakie wypisali w kosztorysie tj. co do innego roku produkcji, innej wersji wyposażenia, braku żadnych wzmianek o czujnikach PDC, uszczelce klapy itd.. jak i o niezgodnym z prawem stosowaniu urealnienia części zamiennych SKODA w wysokości 25%. Strasznie jestem ciekaw co mi odpiszą i jak zmieni się (lub nie) wycena a dopiero później jechać do ASO. Nawet już pismo przygotowałem i kolekcję zdjęć ..

Komentarz

• xcracer
                Elegance
                • 2014
                • 851
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Na taką kwotę bym nie liczył...Jeśli chodzi o pismo, które dostałeś to jest to standardowe działanie ubezpieczyciela. Bardzo duża część poszkodowanych akceptuje to, część się odwołuje, a tylko nieliczni walczą do upadłego. Takie działanie po prostu ubezpieczycielowi się opłaca.

Wstaw auto do aso, bierz samochód zastępczy i czekaj na telefon .
                Moja FLka:

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Zamieszczone przez Chris11
                  Tak, ale ASO daje do podpisu magiczny papierek o tym, że jeśli ubezpieczyciel nie będzie chciał zapłacić całości, to resztę pokrywa właściciel.
                  Pytanie czy musisz podpisywac ...przeciez mamy wolny kraj
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• gebek
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1214

Zamieszczone przez Maicroft
                    Zamieszczone przez Chris11
                    Pytanie czy musisz podpisywac ...przeciez mamy wolny kraj
                    Nikt,nikogo nie zmusza,do podpisywania czegokolwiek...ale jesli klient chce w danym serwisie
                    auto naprawiac...to nie ma wyjscia.
                    Albo podpis,albo jedzie gdzies indziej.
                    Zaden serwis,nie bedzie ryzykowal i doplacal do naprawy. Strona jest wlasciciel i ubezpieczyciel. Serwis to tylko wykonawca uslugi.
                    Ale w normalnej sytuacji...najpierw serwis wysyla kosztorys do TU,a po akceptacji rozpoczyna naprawe.
                    Niestety,jak juz wczesniej napisalem...Proama to syf. Pomimo akceptacji kosztorysu,potrafia potem nie wyplacac kasy.
                    I znam to z wlasnego serwisu,oraz serwisu w ktorym pracuje moja zona.
                    Ludzie kupuja polisy,w takich firmach...a potem sa problemy.
                    Byl taki czas,ze nie naprawialismy zadnych samochodow z polisa Warty...bez znaczenia AC/OC...teraz takie problemy sa z Proama.
                    Oczywiscie,nie dotyczy to kazdej szkody.
                    Tato,tato...czy to auto jest chore?
                    Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                    Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• zadariusz1
                      Rider
                      • 2011
                      • 545
                      • Octavia III (5E3)
                      • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Radzę poszukać ci w twojej okolicy dobrego warsztatu z dobrą renomą na rynku i oczywiście takiego ,który robi bezgotówkowo i tam oddać auto w przypadku ASO,jeśli ubezpieczyciel nie wypłaci całej kwoty ASO weżmie ciebie za tyłek,w dobrym warsztacie,warsztat w chwili,gdy podpiszesz cesję weżmie to na siebie, ostatnio przerabiałem ten temat z autem żony, wycena rzeczoznawcy z TU 950 zł warsztat z samochodem zastępczym wziął prawie 4 tysiące i ubezpieczyciel przelał pieniądze bez najmniejszego problemu. Warsztat w którym robiłem auto żony wszystkie potrzebne części kupował w orginale(żadnych zamienników),niestety kiedyś jak miałem stłuczkę swoją Skodą,to ASO naprawiało mi samochód ,gdy zdecydowałem się zapłacić ze swojej kieszeni za naprawę(szkoda AC), a potem na podstawie faktury ubezpieczalnia przelewała kasę mi,jakoś nie mam dobrych wspomnień odnośnie napraw bezgotówkowych wykonywanych przez ASO, oni zawsze idą na minimum odpowiedzialności, oni chcą skasować czyste pieniądze bez stresu. Mają też tego świadomość,że mają bardzo wysoką roboczogodzinę i inne stawki z którymi ubezpieczyciele lubią się nie zgadzać,a całą odpowiedzialność,za brak wypłaty części odszkodowania cedują na biednego klienta.Dodam ,że moja szkoda wystąpiła w pół rocznym aucie (wartość auta z faktury 103 tysiące), a szkoda wynosiła 21 tysięcy,więc nie było amortyzacji części

Komentarz

• RABIN
                        Rider
                        • 2009
                        • 450
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

wal po auto do wypozyczalni co się tym specjalizuje oni biora wszystkie formalnosci na siebie i ryzyko tez ja bralem z sixta :wink:

Komentarz

• Iron79
                          Drive
                          • 2014
                          • 54

Pojadę na pewno, nie ma innej opcji :wink: tylko korci mnie wysłanie do nich tego pisemka i ciekawość co mi odpiszą , bo jak by nie było ich rzeczoznawca dał ciała niesamowicie

Komentarz

• oolsztyniak
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6650
                            • Superb II combi (3T5)
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

A podłoga nie dostała?
                            Mam zdjęcia uszkodzeń mojej Octavii II jak gość mnie puknął, uderzenie było sporo mniejsze a podłoga dostała i pas z tyłu wspawali nowy.
                            Klapy mi nie wymieniali, poszła do lakierowania.
                            Tylko, że ja od razu oddałem na rozliczenie bezgotówkowe i nie obchodziło mnie kto i skąd ściągnie.

Naprawa na około 9 tyś.
                            Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                            Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Iron79
                              Drive
                              • 2014
                              • 54

Z info od ASO podłoga nie ruszona. W tym tygodniu odbieram gotowe autko. F-ra jest na ponad 11 tyś (ponad x2 więcej niż wstępny kosztorys Proamy). Auto zastępcze nie z ASO Żagiel (musiałbym sam płacić i później zwracać się do ubezpieczyciela o zwrot - tylko taka możliwa forma). Ale pomogli, dali wizytówkę do Rent A CAR DIRECT i wziąłem Lagunę III (r.2013). Napisaliśmy cesję wierzytelności dotyczącej zwrotu kosztów najmu i mam ten problem z głowy. Na razie jestem zadowolony i czekam na odbiór.

Komentarz

• xcracer
                                Elegance
                                • 2014
                                • 851
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

To teraz jeszcze upomnij się o zadośćuczynienie za utratę wartości odsprzedażowej auta. Miałeś samochód bezwypadkowy, teraz została dokonana przez którą ludzie będą kręcili nosem przy zakupie i zmusi Cię do obniżenia ceny...
                                Moja FLka:

Komentarz

• Iron79
                                  Drive
                                  • 2014
                                  • 54

Zamieszczone przez xcracer
                                  To teraz jeszcze upomnij się o zadośćuczynienie za utratę wartości odsprzedażowej auta. Miałeś samochód bezwypadkowy, teraz została dokonana przez którą ludzie będą kręcili nosem przy zakupie i zmusi Cię do obniżenia ceny...
                                  Jasne, mam taki zamiar. Facet z wypożyczalni nawet oferował w tym pomoc.

Komentarz

• Fredy.PW
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 376
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

gebek, powiedz w takim razie, jakie towarzystwo ubezpieczeniowe wybrać, żeby zapewnić sobie (i innym) spokojne optimum przy ewentualnej konieczności naprawy, czy to z OC, czy z AC. Wiem, że na każdego ubezpieczyciela można narzekać, ale może z doświadczenia jesteś w sanie coś podpowiedzieć...
                                    Pzdr
                                    Pzdr, Fredy
                                    Silnik w mojej O3 smaruje olej

Komentarz

• gebek
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1214

Fredy.PW, Alianz,Hestia,ewentualnie PZU.
                                      Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• lubek24
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 597
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez gebek
                                        Fredy.PW, Alianz,Hestia,ewentualnie PZU.
                                        Z PZU miałem sprawę sądową - bo nie chcieli płacić za Ori części w aucie 4 letnim z OC sprawcy.
                                        Wszyscy robią problemy jak mają wypłacić kasę. Drogo nie znaczy że masz super ubezpieczenie, trzeba czytać OWU zanim się wybierze. W/w TU karzą sobie słono płacić, a klauzuli w włączeniami mają najwięcej.
                                        O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• Artur_jaw
                                          Classic
                                          • 2015
                                          • 22
                                          • Fabia

lubek24, robiłeś w jakimś dużym warsztacie czy części chciałeś kupić samemu ?? dziwne to trochę z tym pzu ... i ori częściami mi w grudniu 2013 w samochodzie mającym 9 i pół roku nie robili najmniejszych problemów z wymianą na części org. (i nie robione w aso skody , też aso ale innej marki / nie z koncernu vag ale to nie istotne)
                                          zresztą ostatnio pzu mnie zadziwiło , samochód stanął (awaria zaworu wylotowego) i zadzwoniłem do nich po lawetę - żeby mnie do serwisu zawieźli , a w czasie rozmowy wyszło że i samochód zastępczy mi przysługuje ;D oczywiście na infolinii mieli problem jak to zrobić ... (chyba mało kto dopytuje się o takie rzeczy i nie potrafili mi tego zrobić z poziomu normalnego pracownika na infolinii ... przekierowali mnie chyba do kogoś wyżej i dopiero tam załatwiłem to - bo reszta nie umiała mi przydzielić samochodu bo nie mieli numeru szkody - niestety awarię silnika musiałem już naprawiać we własnym zakresie ;( ale i tak oceniam bilans z pzu na plus może i rzeczywiście stawki mogą być niższe , ale przy likwidacji nie miałem problemów , ani w cytowanej od początku tematu sprawie z oc sprawcy ani korzystając z lawety / samochodu zastępczego w ramach pzu pomoc.

Komentarz

• Iron79
                                            Drive
                                            • 2014
                                            • 54

Skoda już naprawiona . F-ra na kwotę lekko ponad 10 tyś zł . W "gratisie" mam wymienione 2 nowe lampki tablicy, dodatkowo wymieniono:
                                            - wzmocnienie zderzaka
                                            - nakładka krawędzi bagażnika (ten plastik gdzie jest zamek)
                                            - dwa mocowania czujników PDC
                                            - uszczelka
                                            - nowa kura, napisy na klapie
                                            Duży % tej kwoty to materiały lakiernicze, lakiernik itp . ASO chyba też zadowolone :wink:

Komentarz

• miodowy
                                              Rider
                                              • 2015
                                              • 534

Zamieszczone przez Iron79
                                              Do wymiany zakwalifikowali:
                                              - zderzak 711 zł (maksymalna akceptowana kwota netto po udokumentowaniu naprawy 948,42 zł )
                                              - pokrywa tylna 1387 zł ( maksymalna akceptowana kwota netto po udokumentowaniu naprawy 1 850,52
                                              - odblask 18 zł
                                              Całość z lakierowaniem robocizną etc wycenili na 4500 zł brutto, lub 5300 zł (domniemam ,że w przypadku wersji bezgotówkowej i f-ry z serwisu)
                                              Zamieszczone przez Iron79
                                              Skoda już naprawiona . F-ra na kwotę lekko ponad 10 tyś zł
                                              To taka spora rozbieżność wyszła jednak pomiędzy wstępnym oszacowaniem kosztów przez ubezpieczyciela a ceną końcową..

Czemu jakoś mocno zaskoczony nie jestem... :roll:

Najważniejsze, że auto masz zrobione.

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• EŁ
                                                L&K
                                                • 2004
                                                • 1168
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

co do PZU to szkody z ich OC likwidują dosc sprawnie...ale z autami zastepczymi robią sobie jaja.....ostatnio wstawiałem Rs-a do ASO na wymianę tylnego zderzaka z OC sprawcy i załatwiałem zastępczaka bezpośrednio przez PZU to mi gamonie Clio 1.2 przyznali....facet z wypozyczalni co je przyprowadził gały wywalił ze mi takie cos przyznali :lol: ....trzy dni k..rwa traumy :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...