mastach, no i teraz wszystko jasne :wink:
Rzeszów - Innsbruck - Cortina d'Ampezzo - Rzeszów
Zwiń
X
-
Rzeszów - Innsbruck - Cortina d'Ampezzo - Rzeszów
Witam!
04.04 startuję z Rzeszowa na narty do Neustift (okolice Innsbrucka) oraz planuję wypad na jeden dzień do Cortiny d'Ampezzo (Włochy).
Planuję wyjazd około 24:00 kierunek Katowice, Ostrava, Brno, St. Polten, Linz, Rosenheim, Innsbruck - tak jak google maps przykazał.
Na co zwrócić uwagę? Polecacie inną trasę (sporo osób opisuje korki w okolicach Monachium)?
Zapasowe żarówki, odblaskowe kamizelki dla każdego pasażera, ważną gaśnicę, trójkąt, apteczkę mam
Każdej rady i uwag wysłucham.
Po powrocie (10.04) zdam relacje. Sporo OCPków chyba jeździ w te okolice. :wink:Octavia I FL kombi, 1.9 TDI 110 KM ASV, L&K
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80299
_______
Piotr
-
-
Popatrz sobie tu. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=85004&start=0
Jechałem do Predazzo przez Innsbruck więc trasę masz ogarniętą bylebyś dojechał do Zgorzelca.
Komentarz
-
-
Jesli bedzesz w okolicach Rosenheim-Kiefersfelden miedzy 9-12 rano, to czesto jest masakra. Sobota, ferie i sezon narciarski w pelni. Nie wiem jak teraz, ale przy Kiefersfelden ciagle jakas Baustelle jest.
Ja na Stubai przestalem tamtedy jezdzic, tylko, ze mieszkam w Monachum wiec mam inne mozliwosci.
Radze Ci, zebys byl w okolicach granicy Niemcy-Austria najpozniej okolo 8 rano, wtedy ludzie jeszcze spia.I nie mowie tylko o przyjezdnych, ale o miejscowych. Monachium, Rosenheim i cala okolica tamtedy jezdzi.
Komentarz
-
-
Mihau, startuje z Rzeszowa i nie opłaca mi się wracać na północ.
Zamieszczone przez Hubeezebys byl w okolicach granicy Niemcy-Austria najpozniej okolo 8 ranoOctavia I FL kombi, 1.9 TDI 110 KM ASV, L&K
_______
Piotr
Komentarz
-
-
Hubee, Biorę poprawkę, że jest to sobota przed świętami i spory ludzi ma pewnie zaplanowany wyjazd, bo na bookingu wszystko zajęte. Może jakoś się przedostanę. Dzięeeeki.Octavia I FL kombi, 1.9 TDI 110 KM ASV, L&K
_______
Piotr
Komentarz
-
-
Gość
Na czechy i austrie pamietaj o winiecie oczywiscie, (ostatnio placilem zdaje sie 85E w niemczech za austriacka, czeska nie pamietam, chyba 250-280zl). No i poczytaj bo w tym roku weszla winieta ekologiczna,mnie nic nie potrafili powiedziec na jej temat nawet na granicy niemiecko austriackiej w punkcie z winietami. Nie wglebialem sie jeszcze w temat, podobno dotyczy Wiednia i wschod od wiednia, ale nie wiem czy tylko centra miast czy cale aglomeracje, temat troche nie jasny, a mandat za brak z kosmosu, podobno 2000euro!
W okolicach Linz jak bedzie jakas zwezka to pilnuj predkosci, ostatnio trafilem ze fotoradar byl, fakt oznaczony, ale w nocy mozna przeoczyc. Kolo Rosenheim mnie jakies specjalne korki nie lapaly, ale kolega z Monachium pewnie lepiej obeznany wiec jak mowi ze sa to trzeba wziac poprawke i jechac o odpowiedniej godzinie, ja z reguly i tak jesli jest spory korek zjezdzam i wole nadrzucic km, ale czasem te korki sa zludne i z reguly wynikaja z remontow, 15 minut a potem znowu jazda. no ale roznie to bywa.
Aha sprawdz gdzie ewentualnie lancuchy sa wymagane, ja woze zeby o tym nie myslec.
Komentarz
-
Gość
-
Golas27, Dzięki. O winietach pamiętam. Kupie po drodze.
Łańcuchy też mam w bagażniku. Nigdy ich nie zakładałemops: także oby nie były potrzebne.
Octavia I FL kombi, 1.9 TDI 110 KM ASV, L&K
_______
Piotr
Komentarz
-
-
Gość
ja tez swoich nie zakladalem(woze w kabinie) a jak sie we francji zakopalem po osie to mogly sie przydac, ale przeszlo 2 godzach jazdy z francuska rodzina w poszukiwaniu traktora o 22 wieczor bylem na tyle zrezygnowany ze po kolejnej godzienie wytargalem auto z pobocza sam i bez lanuchow(policja za dlugo jechala mi pomoc :lol: ) A ze zrylem ze 20 metrow trawiastego ladnego pobocza to juz inna historia. Taka historia odchodzac od tematu, gdzies obok :wink:
Komentarz
-
Zamieszczone przez Golas27ostatnio trafilem ze fotoradar byl, fakt oznaczony, ale w nocy mozna przeoczyc.Zamieszczone przez Czarna_LKŁańcuchy też mam w bagażniku.
...aha czasami robią zwężki na autostradzie i puszczają ruch pojedynczo przez parking - kontrolują wtedy winietki.
Mi osobiście jeździ się po Austrii bardzo dobrze! aaa ... no i nie proponuję szukać "objazdów" bo się można w niezłe górki wpakować... (już to przerabiałem w zeszłym roku osobiście).
Co do tankowania, to proponuję tankować np na stacji OMV - cena i jakość paliwa naprawdę "dobra". Stacje przy autostradzie tradycyjnie drogie (różnica +- 30 centów na 1L) więc warto zboczyć z autostrady na kawę :wink:PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Gość
ja chyba mialem fuksa bo nie zjechalem na wage mimo ze nad pasami byly krzyzyki i napis uber 2.5T, na wagach stal radiowoz i tylko zwolnilem patrzac czy nie ruszyli, ale kurde o dziwo nie. Za to fuksa nie mialem w niemczech i mnie lapneli zieloni bez kart kontrolnych, chociaz o dziwo uwierzyli chyba ze nic w temacie nie wiem i nie wlepili mandatu na miejscu, podobno ma przyjsc do domu, jak roztrzygna o jego wysokosci, licze w duchu ze nie przyjdzie, ale to dopiero 2 tygodnie. Jak przyjdzie to dla szefa tez odrazu, ale taka robota ciezko przestrzegac czasu pracy. Orientuje sie ktos jak dlugo moze trwac procedura, kiedy ewentualnie sie cieszyc lub nie?!
Sory za OT
Komentarz
-
PAOLO ESCO, podziękował. Z prędkościami zawsze uważam za granicą. Kamizelki przepakuję z bagażnika do kabiny.
Jak wygląda sprawa wjazdu do centrum, np. Salzburga, Monachium? Oni tam mają jakieś wymogi Euro4 czy to tylko ich dotyczy :?:
[ Dodano: Sob 04 Kwi, 15 20:31 ]
Wyjazd dzisiaj 0:00 z Przeworska, na miejscu w Innsbrucku 12:10. Korków brak, ruch znikomy, jedynie pogoda deszczowa co ograniczała możliwości.
Taka statystyka dzisiaj wyszła:
- średnia prędkość 97km/h
- czas przejazdu 12h2min
- średnie spalanie 6.0l/100km
- dystans 1168km
Wydaje się ok., zwłaszcza że 3 osoby na pokładzie i full bagażu.do tego sporo przerw na WC, kawę, fajkę itp. itd.
We wtorek/środę jadę do Cortiny to dam znać jak wygląda trasa. Dobrze, że zostałem przy zimowych bo tutaj biało i ciągle dosypuje. :diabelski_usmiech
[ Dodano: Sro 08 Kwi, 15 22:24 ]
Neustift (Innsbruck) - Cortina d'Apezzo - Neustift (Innsbruck)
W jedną stronę 160km. 50% autostrada, 40% droga krajowa, 10% jakieś popierdółki.
Opłata jeszcze w Austrii 9Euro na autobahnie i kierujemy się na Brenner. Później opłata już we Włoszech 2,9Euro.
Przy zjeździe na S551 droga krajobrazowo przepiękna. Sporo miejsc gdzie można się bezpiecznie zatrzymać i nacieszyć oko, zrobić fotki.
Trasa bez problemowa, w Cortinie kilka parkingów także jest gdzie zostawić auto. Przy większych opadach śniegu warto zaopatrzyć się w łańcuchy bo może być nie ciekawie.
[ Dodano: Sob 11 Kwi, 15 16:29 ]
No i już w domu :wink:
Wczoraj krótki postój w Salzburgu na kawę także jeżeli ktoś byłby przejazdem do polecam wstąpić. 20 minutowy korek na wyjeździe w stronę Wiednia i później to już z "górki". 1167km, średnia 5.8l, 104km/h.
Jakby się ktoś wybierał w te okolicę to służę pomocą, bo trochę się tam pokręciłem.
Za wszystkie rady dziękuję i życzę wszystkiego dobrego!
Temat do zamknięcia. :POctavia I FL kombi, 1.9 TDI 110 KM ASV, L&K
_______
Piotr
Komentarz
-
Komentarz