Mam Octavię I rocznik 2003 silnik 1,6 8v, kupiona i sprowadzona z Niemiec w marcu 2015 roku. Jeżdżę mało bo zrobiłem tym autem 11000 km z kawałkiem (poprzednim autem Pandą robiłem ok 8000 rocznie) biorąc pod uwagę spalanie z trasy czyli 6,5 l i cenę benzyny zaokrągloną w dół na 4pln za litr wyszło mi że zużyłem do dnia dzisiejszego ok 700 parę litrów paliwa na kwotę 2900 z groszami, przyjmijmy że niech to będzie 3 tysiące. tak jak wspomniałem jeżdżę mało (możne z czasem będzie tego więcej) ale potrzebuje tego auta i przez najbliższe, nie wiem 5 lat, pewnie go nie zmienię. Czy warto Octavię zagazować? Gdybym ją zagazował od razu po sprowadzeniu to przy powyższych założeniach, przyjmując że instalacja do niej to koszt ok 2500-2700, a cena gazu to upraszczając 50% ceny paliwa, miałbym spłacone ok 1500 ceny instalacji. Podobno jak się założy LPG to człowiek chętniej sięga po auto więc przyjmijmy ze w ciągu 3 góra 4 lat spłaciłbym koszt instalacji.
ps ostatnio podjechałem na stację na jednym dystrybutorze było 40 litrów paliwa za 170pln z groszami a na drugim 20 litrów lpg za 40 pln z groszami, stąd te moje rozważania i wątpliwości, więc proszę Was poradę :-)
ps ostatnio podjechałem na stację na jednym dystrybutorze było 40 litrów paliwa za 170pln z groszami a na drugim 20 litrów lpg za 40 pln z groszami, stąd te moje rozważania i wątpliwości, więc proszę Was poradę :-)
Komentarz