Witam, chciałbym założyć temat o spalaniu oleju w naszych autach. Wiem, że wielu z was zastanawia się ile oleju wciągają inne octavki i czy wasze spalanie ( jeśli jest mieści się w normie. Temat podebrany Z forum elektrody. Proszę dzielcie się swoim "zużyciem" i spostrzeżeniami.
Spalanie oleju w naszych autach na 1000/10 000km
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Wronek11.8t po modach , olej pali w zależności jak się mocno butuje , miałem raz tak że wystarczyło mi na 10tys km dolewki 0.5 litra a wcześniej butując na trasie spaliłem ponad 1L na 8tyś i zmieniłem olej na lepszy.Champ20ns!
Komentarz
-
-
Jedno co zauważyłem, to dolewki nie zawsze u mnie były po dość szybkiej jeździe autostradowej - np. po przegonieniu na naszej A1 nad morze (po 180) i po takich jazdach w Niemczech. Raz było po takiej szybkiej trasie, raz dolewałem trochę w zimie przy niskich temperaturach, jak jeździłem na krótkich odcinkach - na zimno, a po autostradzie nic nie ubyło.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Motul X-Cess 5W40 przebieg 100tyś wymiana co 10tyś bez dolewekSkoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
-
Ja drugi raz zalany mam specol gold 5W40 bez dodatków.
Od wymiany do wymiany co 10kkm wyrabiam się w dodatkowym 1 litrze na dolewki. Po dłuższych autostradowych przebiegach np. PL-DK i zrobionych 2.5kkm dolewka max 150ml. Spokojna jazda wokół komina bez przeciągania za 4 tyś obr/min bez zauważalnego zużycia.
Poprzednio miałem castrola gold lub magnatec i zużycie wyglądało podobnie.
Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpis2.0 hdi/tdci 136 kucy - zero dolewek między wymianami, wymiany co 12-15 tkm były. olej zalany to specol gold 5w/40 z dodatkiem AR 9100 lub ostatnio MoS2.Ostatnio edytowany przez Bambek1; 38218.
Komentarz
-
-
2.0 TDI CUPA po czipie 0,7 l na 15 tys km , shell avl 0w30 , przebieg 70 tys km ,jazda trasa dynamicznie i często miasto sporo korków ale raczej dłuższe dystanse...poprzednia RS w TSI brała 1l na 1000 km wiec teraz to pełen luxus
1,9 tdi 105km przebieg 200 tys km od zmiany do zmiany nic , olej jakiś budżetowy za 100 zł za 6 l 5w30....gdzie się podziały takie silniki heheheOstatnio edytowany przez EŁ; 113.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpisBambek....na słuch trudno stwierdzić mi było w dieslu. Ale AR jest to dobry środek, polecany także na forum i wiem, że swoje robi na pewno
teraz w fiacie 1.9 jtd też mam Specola (z MoS2) zalane
Zamieszczone przez EŁ Zobacz wpis1,9 tdi 105km przebieg 200 tys km od zmiany do zmiany nic , olej jakiś budżetowy za 100 zł za 6 l 5w30....gdzie się podziały takie silniki hehehe
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bambek1 Zobacz wpisubywa około 1/3 stanu czyli też miodnie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez icemerc Zobacz wpisno nie da sie ukryć.... Kurcze kiedyś te 2.0 a monowtrysku nic oleju nie brały a potrafiły po 400 - 500 tys przelatac....
Komentarz
-
-
Jak deptam dość mocno po gazie wciągnie 1 litr na 10 000 km.
Prędkości w DE na autobanie 150-230 km/h
Jak jeżdżę dynamicznie ale nie przesadzam wciągnie około 0.3-0.5 litra na 10 000
Przy czym wołanie o olej pojawia się chwile przed przeglądem.
5w30 castrol edge titaniumByła O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
Komentarz