"Czkawka" na LPG w zakresie 1,5-2tys obrotów.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • polow
    Classic
    • 2012
    • 16

miałem vectory w corsie b swego czasu, latem i na wodzie było ok, ale na śliskim i w śniegu totalna kupa mimo dobrego jeszcze stanu bieżnika....za twarda guma chyba w nich....kupiłem je z alusami, a na stalówkach na szczęście miałem jeszcze dobre zimówki frigo directional - różnica kolosalna przy niskich temperaturach i opadach. całoroczne traktowałem jako letnie zatem :lol:
  • TwoB
    L&K
    • 2011
    • 1086
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam,
    co prawda nie skoda, ale mam irytujący problem z "żonkowozem".
    Pacjent: Clio III 1.2 16V D4F740 z instalacją Zenit/Alaska/Hana założoną 2 lata/30tys.km temu.

Niedawno przejechałem się i stwierdziłem, że w zakresie 1,5 - 2 tys. obrotów dostaje czkawki przy wciśnięciu pedału gazu. Sytuacja występuje tylko na gazie, na benzynie jest OK. Powyżej 2tys. obrotów jedzie zupełnie dobrze i nie ma żadnej różnicy benzyna/gaz.

Pół roku temu wymieniany był rozrząd i sprawdzane zawory. Filtry nowe. Świece 10tys.km przejechały.
    Po głowie zaczęła chodzić mi ta wymiana rozrządu, że może coś źle ustawili, ale na benzynie jest OK, więc to chyba nie to.
    Zastanawiałem się nad kablami WN / cewką, ale ponownie... czy na benzynie jeździłoby dobrze, a na gazie niedomaganie wyszłoby na jaw?
    Czy może takie "czkawki" to może być kwestia strojenia gazu?
    Ma ktoś jakiś pomysł?
    SATYNOWA O2 Tour
    Z pozdrowieniami
    Bartek

Komentarz

• dj1910
      Ambiente
      • 2014
      • 166

Mapy wtrysków się przypadkiem nie rozjechały ? do gazownika bym skoczył celem ponownego wygenerowania i wgrania

Komentarz

• TwoB
        L&K
        • 2011
        • 1086
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez dj1910
        Mapy wtrysków się przypadkiem nie rozjechały ? do gazownika bym skoczył celem ponownego wygenerowania i wgrania
        Przy wymianie filtrów był podpinany i wszystko było OK.

BTW. Jest jakiś sposób na sprawdzenie kabli WN, czy tylko podmiana na inne?
        SATYNOWA O2 Tour
        Z pozdrowieniami
        Bartek

Komentarz

• dj1910
          Ambiente
          • 2014
          • 166

No niby gaziory twierdzą(i są też przekazy mediów specjalistycznych) że kable WN które dają rade na benzie mogą nie dać rady na eLPiGi stąd trzeba brać takie kable, które będą się do tego nadawać. Nawet jak kupowałem kable do mojej Octavki to na skodaczesci był jeden model oznaczony jako "bedzie lypa na LPG". Oczywiście to był zamiennik typu no name. Najtańszy, więc wziąłem NGK.

Tyle, że to chyba nie byłaby czkawka ale wypadanie zapłonu więc troche inne odczucie.

Jakie te kable założyłeś? w sensie jaki producent ?

Komentarz

• TwoB
            L&K
            • 2011
            • 1086
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez dj1910
            Jakie te kable założyłeś? w sensie jaki producent ?
            Jeszcze nie założyłem, ale biorę pod rozwagę Beru albo NGK. Na razie próbuje dowiedzieć się, czy jest sposób na zweryfikowanie stanu starych kabli, czy tylko wymiana na nowe.
            SATYNOWA O2 Tour
            Z pozdrowieniami
            Bartek

Komentarz

• dj1910
              Ambiente
              • 2014
              • 166

Niby można metodą "na spryskiwacz w ciemności" ale to chyba nie zawsze jest miarodajne

A nie sprawdzałeś błędów w kompie ? może będzie jakaś wskazówka.

Profesjonalnie to nie wiem jak się sprawdza, ale na pewno są jakieś metody.

Komentarz

• TwoB
                L&K
                • 2011
                • 1086
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Problem usunięty - wadliwe kable WN.

Wymieniłem na nowe i jak ręką odjął.
                SATYNOWA O2 Tour
                Z pozdrowieniami
                Bartek