Zamieszczone przez Hubee
Legalizacja butli LPG Warszawa
Zwiń
X
-
Legalizacja butli LPG Warszawa
Zbliża mi się termin końca homologacji na butlę gazową w mojej skodziance. Na aktualnym zbiorniku przejechała ponad 150kkm w sumie bez większych problemów (wymienione wtryski raz)Znacie jakiś zaprzyjaźniony warsztat, który legalizuje zbiorniki? Może bardziej opłaci się wymienić na nowy zbiornik? Jak sądzicie?
-
-
Skoro zbliza Ci sie koniec homologacji, to znaczy, ze butla konczy 10 lat i po tym okresie musija legalizowac TDT Transportowy Dozor Techniczny. I wtedy butla moze byc ekssploatowana kolejne 10 lat .. A po tych 20 latach nalezy butle wymienic. Musisz zorietowac sie, gdzie w Warszawie jest TDT, bo zwyk, warsztat gazowniczy nie moze jej legalizowac. TDT poddaje butle probie cisnieniowej ogledzinom zewnetrznym itd. O ile sie orjetuje butla musi byc do tych pppprob zdemontowana z auta. Mozna o legalizacji butli poczytac na gazeo.pl.
Sam jestem ciekaw jak tak naprawde wyglada homologacja butli po10 latach eksploatacji. Jak uda CI sie ja zhomologowac, to napisz co sprawdzali i jak to wyglada.
Komentarz
-
-
Nie musi to być bezpośrednio TDT. Chyba nawet nie może. Są firmy, które posiadają uprawnienia nadane przez Transportowy Dozór Techniczny, pozwalające na przeprowadzenie legalizacji zbiorników LPG. I właśnie o takie firmy mi chodzi. Dodatkowo powinny być sprawdzone bo z palca mogę znaleźć kilka np :
TA
lub
TA
Firmy, które nie posiadają takich uprawnień ( a do tej pory serwisowałem w takiej) będą twierdziły, że nie opłaca się legalizować tylko od razu wymienić. Zależy mi na opinii OBIEKTYWNEJ. To co napisałeś już wiem 8) Czekam na jakieś sugestie.
Komentarz
-
-
Re: Legalizacja butli LPG Warszawa
Zamieszczone przez KolinWawaZbliża mi się termin końca homologacji na butlę gazową w mojej skodziance. Na aktualnym zbiorniku przejechała ponad 150kkm w sumie bez większych problemów (wymienione wtryski raz)Znacie jakiś zaprzyjaźniony warsztat, który legalizuje zbiorniki? Może bardziej opłaci się wymienić na nowy zbiornik? Jak sądzicie?Garbus jest zawsze uśmiechnięty
Komentarz
-
-
O na stronie TDT jest "Wykaz zakładów przygotowujących zbiorniki stanowiące wyposażenie pojazdów samochodowych do badań okresowych lub doraźnych" :
Oznacza to 2 rzeczy :
1. Tak, jak myślałem nie można samemu pojechać do TDT i zrobić legalizacji czyli andrzej22 : "Musisz zorietowac sie, gdzie w Warszawie jest TDT, bo zwyk, warsztat gazowniczy nie moze jej legalizowac." - nie do końca jednak :lol:
2. Jest tylko określona liczba firm, które są do tego uprawnione
[ Dodano: Czw 12 Mar, 15 21:01 ]
Nurek,
Wiesz ile taka przyjemność u nich kosztuje? Jakieś zniżki na OCP 8) ?
Komentarz
-
-
Parę lat temu porwałem się na legalizację butli w poprzednim samochodzie (VW Polo) i powiem szczerze, że średnio się to opłacało, a mianowicie:
1)Zbiornik należy zdemontować z samochodu (zwykły serwis gazowy);
2)Zbiornik należy dostarczyć zdemontowaną z samochodu i bez elektrozaworu do miejsca certyfikowania i zostawić na "chwilę". U mnie to trwało 3 dni robocze;
3)Zbiornik należy ponownie zainstalować w pojeździe (zwykły serwis gazowy)
Pomijając fakt, że kilka dni albo mamy unieruchomiony pojazd, albo jeździmy tylko na PB, należy doliczyć koszty (demontaż/montaż= +/-150zł., legalizacja= +/- 300zł.) oraz stracony czas to uwzględniając koszty nowego zbiornika, gdzie przeważnie montaż mamy w cenie, kolejny raz nie porwałbym się na taką "zabawę", nie mniej decyzja zawsze zależy do kierowcy
Komentarz
-
-
Czyli za ponowną certyfikację zapłaciłeś w sumie 450 zł?? No to grubo. Z tego co się orientowałem to można się ogarnąć w 300 zł. Jest pewnie jednak też jakieś prawdopodobieństwo, że zbiornik nie przejdzie testów i kasa w błoto rozumiem wtedy.... Muszę zorientować się ile wezmą za nowy zbiornik i zawór ( chyba trzeba też wymienić). Może jednak mieli rację :
A myślałem, ze mówią tak bo nie mają uprawnień, co jest w sumie logiczne pod względem marketingowym :P
Komentarz
-
-
Witam.
Nie wiem jak to wygląda w Warszawie ale w ubiegłym roku legalizowałem butlę w Krakowie (w Felicji). Cena legalizacji wynosiła wtedy 250 zł. Pod względem technicznym wyglądało to następująco: w punkcie w którym legalizują demontują butlę (w poniedziałki i wtorki), w środy następuje legalizacja a w czwartki i piątki montują butle do samochodów. Demontaż i montaż butli jest wliczony w cenę legalizacji. Dostałem stosowny "papier" na kolejne 10 lat. Jako ciekawostkę napiszę, że butla może być legalizowana tylko 1 raz.
Pozdrawiamk-pax
Komentarz
-
-
KolinWawa, Na Modlińskiej i Minerskiej masz punkty legalizacji butli.
Na przykładzie Minerskiej jeśli sam zdemontujesz zbiornik i go dostarczysz to koszt jest 250 zł.,a jeśli pojedziesz do nich i zlecisz im zdemontowanie zbiornika zapłacisz 350 zł.Tak było w zeszłym roku.
Link na Modlińską
Note: This blog post outlines upcoming changes to Google Currents for Workspace users. For information on the previous deprecation of Googl...
Link na Minerską
Komentarz
-
-
eeeeeee ja nie wiem kto tutaj prawdę opowiada
w zeszłym roku legalizowałem ojcu z Passata i wyglądało to mniej więcej tak:
- wyszukanie na stronie UDT ( http://www.tdt.pl/jednostka-inspekcy...biornikow.html) zmazałem 3 warsztaty z okolicy
- telefon wybrałem ten w którym termin legalizacji był dla mnie najdogodniejszy
- sam wymontowałem butle ( 4 śruby, 2 rurki miedziane, 3 kable)
- zdemontowałem wielozawór ( tutaj trzeba uważać bo przy rozprężaniu gazu butle zamrozi wiec na pustej powolutku i daleko z ogniem ...)
- wycieczka do wcześniej umówionego punktu
- o godzinie 8 rano z butlą w ręce wstawiłem się w warsztacie .. uzupełnienie papierów ... zapłata
- o godzinie 10 butla i papier w ręce i kolejne 10 lat można śmigać
- montaż w odwrotnej kolejności ...
zapłaciłem 160 zł + dojazd
szkoda że passat zakończył żywot w przydrożnym rowie na dachuFoty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33
Komentarz
-
-
KolinWawa, nie raczej kierowca był na podwójnym gazie i teraz 2 lata będzie autobusami dymał
ale na blacie miał 400 tyś a cofnięty był na pewno a przy silniku nic nie było robioneod zapalania tulejka w silniku już tak wyrobiona że rozwalało przekładnie planetarną jak tylko się ktoś pomylił i za długo przytrzymał zapalanie
ale wymiana trwała 5 minut
a przekładnia 15 zł
Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33
Komentarz
-
Komentarz