Legalizacja butli LPG Warszawa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pioq
    Classic
    • 2010
    • 19

Zamieszczone przez Hubee
    Pytanie ile za mod silnika i skrzyni w R-Performance?

U Compotow samej skrzyni nie widzialem.
    Na temat cen nie chcę się wypowiadać, bo mogą one zależeć od wielu czynników. Napisz do Witka (bo dodzwonić się jest trudno :szeroki_usmiech) i na pewno wszystkiego się dowiesz.
  • KolinWawa
    Rider
    • 2009
    • 278
    • Octavia I (1U2)
    • APK 2.0 MPI 115 KM
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zbliża mi się termin końca homologacji na butlę gazową w mojej skodziance. Na aktualnym zbiorniku przejechała ponad 150kkm w sumie bez większych problemów (wymienione wtryski raz)Znacie jakiś zaprzyjaźniony warsztat, który legalizuje zbiorniki? Może bardziej opłaci się wymienić na nowy zbiornik? Jak sądzicie?

Komentarz

• andrzej22
      Ambiente
      • 2011
      • 131
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Skoro zbliza Ci sie koniec homologacji, to znaczy, ze butla konczy 10 lat i po tym okresie musija legalizowac TDT Transportowy Dozor Techniczny. I wtedy butla moze byc ekssploatowana kolejne 10 lat .. A po tych 20 latach nalezy butle wymienic. Musisz zorietowac sie, gdzie w Warszawie jest TDT, bo zwyk, warsztat gazowniczy nie moze jej legalizowac. TDT poddaje butle probie cisnieniowej ogledzinom zewnetrznym itd. O ile sie orjetuje butla musi byc do tych pppprob zdemontowana z auta. Mozna o legalizacji butli poczytac na gazeo.pl.
      Sam jestem ciekaw jak tak naprawde wyglada homologacja butli po10 latach eksploatacji. Jak uda CI sie ja zhomologowac, to napisz co sprawdzali i jak to wyglada.

Komentarz

• KolinWawa
        Rider
        • 2009
        • 278
        • Octavia I (1U2)
        • APK 2.0 MPI 115 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie musi to być bezpośrednio TDT. Chyba nawet nie może. Są firmy, które posiadają uprawnienia nadane przez Transportowy Dozór Techniczny, pozwalające na przeprowadzenie legalizacji zbiorników LPG. I właśnie o takie firmy mi chodzi. Dodatkowo powinny być sprawdzone bo z palca mogę znaleźć kilka np :
        TA
        lub
        TA
        Firmy, które nie posiadają takich uprawnień ( a do tej pory serwisowałem w takiej) będą twierdziły, że nie opłaca się legalizować tylko od razu wymienić. Zależy mi na opinii OBIEKTYWNEJ. To co napisałeś już wiem 8) Czekam na jakieś sugestie.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

andrzej22, Kolejne jest na 10 czy na 5 lat ??
          Spritmonitor.de

Komentarz

• KolinWawa
            Rider
            • 2009
            • 278
            • Octavia I (1U2)
            • APK 2.0 MPI 115 KM
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak na stronie : "Legalizacja okresowa jest to legalizacja po upływie 10 lat eksploatacji każdego typu zbiornika (LPG, CNG), i przedłuża jego eksploatację na kolejne 10 lat. Maksymalny okres użytkowania butli to 20 lat, chyba że dokument homologacyjny dla danego zbiornika stanowi inaczej."

Komentarz

• Nurek
              Ambiente
              • 2014
              • 146
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Re: Legalizacja butli LPG Warszawa

Zamieszczone przez KolinWawa
              Zbliża mi się termin końca homologacji na butlę gazową w mojej skodziance. Na aktualnym zbiorniku przejechała ponad 150kkm w sumie bez większych problemów (wymienione wtryski raz)Znacie jakiś zaprzyjaźniony warsztat, który legalizuje zbiorniki? Może bardziej opłaci się wymienić na nowy zbiornik? Jak sądzicie?
              Garbus jest zawsze uśmiechnięty

Komentarz

• KolinWawa
                Rider
                • 2009
                • 278
                • Octavia I (1U2)
                • APK 2.0 MPI 115 KM
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

O na stronie TDT jest "Wykaz zakładów przygotowujących zbiorniki stanowiące wyposażenie pojazdów samochodowych do badań okresowych lub doraźnych" :

Oznacza to 2 rzeczy :
                1. Tak, jak myślałem nie można samemu pojechać do TDT i zrobić legalizacji czyli andrzej22 : "Musisz zorietowac sie, gdzie w Warszawie jest TDT, bo zwyk, warsztat gazowniczy nie moze jej legalizowac." - nie do końca jednak :lol:
                2. Jest tylko określona liczba firm, które są do tego uprawnione

[ Dodano: Czw 12 Mar, 15 21:01 ]
                Nurek,

Wiesz ile taka przyjemność u nich kosztuje? Jakieś zniżki na OCP 8) ?

Komentarz

• Nurek
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 146
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie wiem ile kosztuje ale kiedyś zgłębiałem temat to koszt legalizacji jest zbliżony do nowej butli. Najlepiej napisz do nich lub zadzwoń.Popytaj na ile lat jest druga legalizacja.
                  Garbus jest zawsze uśmiechnięty

Komentarz

• andrzej22
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 131
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

KolinWawa wiesz wiecej niz ja, a myslalem, ze Ci pomoge ops:

Komentarz

• KolinWawa
                      Rider
                      • 2009
                      • 278
                      • Octavia I (1U2)
                      • APK 2.0 MPI 115 KM
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

andrzej22, spox liczą się dobre chęci przede wszystkim

Komentarz

• rumcajs_kr
                        Rider
                        • 2011
                        • 319
                        • Fabia

Parę lat temu porwałem się na legalizację butli w poprzednim samochodzie (VW Polo) i powiem szczerze, że średnio się to opłacało, a mianowicie:
                        1)Zbiornik należy zdemontować z samochodu (zwykły serwis gazowy);
                        2)Zbiornik należy dostarczyć zdemontowaną z samochodu i bez elektrozaworu do miejsca certyfikowania i zostawić na "chwilę". U mnie to trwało 3 dni robocze;
                        3)Zbiornik należy ponownie zainstalować w pojeździe (zwykły serwis gazowy)
                        Pomijając fakt, że kilka dni albo mamy unieruchomiony pojazd, albo jeździmy tylko na PB, należy doliczyć koszty (demontaż/montaż= +/-150zł., legalizacja= +/- 300zł.) oraz stracony czas to uwzględniając koszty nowego zbiornika, gdzie przeważnie montaż mamy w cenie, kolejny raz nie porwałbym się na taką "zabawę", nie mniej decyzja zawsze zależy do kierowcy
                        Moja nowa pasja

Były posiadacz O1FL

Były posiadacz 6Nki

Komentarz

• KolinWawa
                          Rider
                          • 2009
                          • 278
                          • Octavia I (1U2)
                          • APK 2.0 MPI 115 KM
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czyli za ponowną certyfikację zapłaciłeś w sumie 450 zł?? No to grubo. Z tego co się orientowałem to można się ogarnąć w 300 zł. Jest pewnie jednak też jakieś prawdopodobieństwo, że zbiornik nie przejdzie testów i kasa w błoto rozumiem wtedy.... Muszę zorientować się ile wezmą za nowy zbiornik i zawór ( chyba trzeba też wymienić). Może jednak mieli rację :

A myślałem, ze mówią tak bo nie mają uprawnień, co jest w sumie logiczne pod względem marketingowym :P

Komentarz

• rumcajs_kr
                            Rider
                            • 2011
                            • 319
                            • Fabia

Tyle to mniej więcej kosztowało ponad 3 lata temu. Jak wiadomo, ceny napewno uległy zmianie, nie mniej koszty nowego zbiornika teraz też są niższe.
                            Moja nowa pasja

Były posiadacz O1FL

Były posiadacz 6Nki

Komentarz

• k-pax
                              Drive
                              • 2013
                              • 96
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Witam.
                              Nie wiem jak to wygląda w Warszawie ale w ubiegłym roku legalizowałem butlę w Krakowie (w Felicji). Cena legalizacji wynosiła wtedy 250 zł. Pod względem technicznym wyglądało to następująco: w punkcie w którym legalizują demontują butlę (w poniedziałki i wtorki), w środy następuje legalizacja a w czwartki i piątki montują butle do samochodów. Demontaż i montaż butli jest wliczony w cenę legalizacji. Dostałem stosowny "papier" na kolejne 10 lat. Jako ciekawostkę napiszę, że butla może być legalizowana tylko 1 raz.
                              Pozdrawiam
                              k-pax

Komentarz

• sebu
                                L&K
                                • 2008
                                • 1304
                                • Octavia II (1Z3)
                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

KolinWawa, Na Modlińskiej i Minerskiej masz punkty legalizacji butli.
                                Na przykładzie Minerskiej jeśli sam zdemontujesz zbiornik i go dostarczysz to koszt jest 250 zł.,a jeśli pojedziesz do nich i zlecisz im zdemontowanie zbiornika zapłacisz 350 zł.Tak było w zeszłym roku.
                                Link na Modlińską
                                Note:  This blog post outlines upcoming changes to Google Currents for Workspace users. For information on the previous deprecation of Googl...

Link na Minerską
                                Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                                jak pomogłem to daj punkcik
                                sprzęgło od G 60

Komentarz

• utek
                                  Elegance
                                  • 2007
                                  • 867
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • APK 2.0 MPI 115 KM

Legalizacja to średni interes i nigdy nie ma pewności że przedłużą na 10lat, bo mogą też na 5. Robota taka sama z montażem i demontażem, a cena nowej butli (nawet z doliczeniem przesyłki) jest niewiele większa (czasami nawet niższa) niż jej legalizacja.

Komentarz

• dziadekk
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 355
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Na Allegro cena nówki z dokumentacją ok.250PLN a montaż i demontaż w obu wariantach raczej konieczny. Może warto to rozważyć?

Komentarz

• matrix_pl
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 758

eeeeeee ja nie wiem kto tutaj prawdę opowiada

w zeszłym roku legalizowałem ojcu z Passata i wyglądało to mniej więcej tak:

- wyszukanie na stronie UDT ( http://www.tdt.pl/jednostka-inspekcy...biornikow.html) zmazałem 3 warsztaty z okolicy
                                      - telefon wybrałem ten w którym termin legalizacji był dla mnie najdogodniejszy
                                      - sam wymontowałem butle ( 4 śruby, 2 rurki miedziane, 3 kable)
                                      - zdemontowałem wielozawór ( tutaj trzeba uważać bo przy rozprężaniu gazu butle zamrozi wiec na pustej powolutku i daleko z ogniem ...)
                                      - wycieczka do wcześniej umówionego punktu
                                      - o godzinie 8 rano z butlą w ręce wstawiłem się w warsztacie .. uzupełnienie papierów ... zapłata
                                      - o godzinie 10 butla i papier w ręce i kolejne 10 lat można śmigać
                                      - montaż w odwrotnej kolejności ...

zapłaciłem 160 zł + dojazd

szkoda że passat zakończył żywot w przydrożnym rowie na dachu
                                      Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

• KolinWawa
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 278
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • APK 2.0 MPI 115 KM
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez matrix_pl
                                        szkoda że passat zakończył żywot w przydrożnym rowie na dachu
                                        Może coś źle zmontowałeś :wink:

Komentarz

• matrix_pl
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 758

KolinWawa, nie raczej kierowca był na podwójnym gazie i teraz 2 lata będzie autobusami dymał

ale na blacie miał 400 tyś a cofnięty był na pewno a przy silniku nic nie było robione od zapalania tulejka w silniku już tak wyrobiona że rozwalało przekładnie planetarną jak tylko się ktoś pomylił i za długo przytrzymał zapalanie ale wymiana trwała 5 minut a przekładnia 15 zł
                                          Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

Pracuję...