Montaż klimatyzacji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • INSTAL ZGIERZ
    Classic
    • 2010
    • 19

Montaż klimatyzacji

DAYTON 510

ultra grip 7 nie muszę przedstawiać ....

Zastanawiam się nad zakupem nowych opon zimowych ...

Wiem, że będzie milion postów na temat UG7, ale mnie interesują wypowiedzi osób o DAYTONA głownie , mam takowe gdyż dostałem do zakupionego auta, są już na lamelkach więc wypada wymienić jeździ się dobrze, a cena jest przystępna i nie narzekałem na nie

Daytona 510 - około 170 zł -allegro - oceny użytkowników zdecydowana większość na TAK)
    UG7 - 210 zł - allegro - zdecydowanie TAK
    + przesyłka

Teraz tak, Dayton klasa niżej opon, starszy model, różnica w cenie ...

Moje pytanka:
    Czy zauważalna jest różnica w prowadzeniu
    Zachowanie na śniegu, lodzie
    Odprowadzanie wody
    Ścieralność na asfalcie - przewidywany przebieg ? sezony ? obu typów

Uznanych testów opon Daytona w internecie nie znalazłem

UG7 pewno miększy więc czy nie będzie się zużywał za szybko na asfalcie ?

Brać ponownie DAYTONA 510 ? hm .... 160 drogą nie chodzi
    Sławek Szumski
  • Viniu
    Rider
    • 2008
    • 517

Montaż klimatyzacji

Witam.

Poszukuję osób, które korzystały z usług firmy z Piotrkowa Trybunalskiego (ul. Cytrynowa) specjalizującej się w montażu klimatyzacji w naszych Czeszkach. Jakiś czas temu w dziale "giełda" był o tym fajny temat, w którym nasz kolega chwalił się, że montował tam climatronica w tej firmie, jednak po ostatnich kłopotach na forum niestety temat niknął.

A konkretnie chciałem się dowiedzieć, jak sprawuje się taka dokładana klima, a co bardziej dla mnie istotne, jak wygląda sprawa poskładania do "kupy" deski rozdzielczej, innych elementów, które należało zdemontować w trakcie montażu. Chodzi mi o to czy w wyniku ingerencji wszystko się trzyma, czy kokpit w związku z tym nie trzeszczy, nie skrzypi itp.

Może temat wydawać się dziwny, ale jestem fanatycznie wyczulony na wszelkie stuki,, trzaski, skrzypienia i piski, więc perspektywa niedokładnego montażu powodujący skrzypienia czy tego typu "atrakcje" skutecznie mnie zniechęcają do montażu klimy

Więc jak.. pomożecie ??
    Pozdrawiam

Komentarz

• Marx
      Elegance
      • 2009
      • 865

jak pytalem w kilku miejscach, to odpowiedz byla jedna: taniej wymienic auto niz dokladac klime. Aczkolwiek powoli przestaje sie zgadzac z ta opinia, bo kupno uzywanej Octavii do latwych nie nalezy

Komentarz

• Viniu
        Rider
        • 2008
        • 517

Marx, uważam, że jest dokładnie jak piszesz w drugiej części swojego wpisu. W moim przypadku wymiana mojej Octy na inną nie wchodzi w ogóle w gre. Powód jest jeden: swoja auto znam, wiem co jest warte, wymieniłem amortyzatory, tuleje wahaczy, filtry, oleje, auto ma na 100% przebieg 129tys. km... śmiem twierdzić, że w tak perfekcyjnym stanie drugiej Octy (czy też innej marki) w tej cenie (nawet doliczając koszt montażu klimy - 3,3tys. za climatronica) nie znajdę. Poza tym w gre wchodzi tylko klima automatyczna, a to baaaardzo zawęża krąg wśród innych aut, co jeszcze bardziej przekonuje mnie do słuszności montażu climatronica do swojego auta...

Bo tak.. sprzedam gołą Octę za powiedzmy 13tys. dołożę 3 i co kupię za 16 tys. ?? Duże prawdopodobieństwo, że będzie to strucel składany z dwóch, z licznikiem przekręconym o 100tys. i inne takie tam... No chyba, że będzie to auto do zaufanej osoby, której jestem pewien, ale takie rzeczy to tylko w erze... Nie, dziękuję.. to ja wolę dołożyć te 3 do klimy i wiedzieć czym jeżdżę...

Więc jak.. znajdzie się ktoś, kto pomoże ??
        Pozdrawiam

Komentarz

Zamieszczone przez Viniu
          Poszukuję osób, które korzystały z usług firmy z Piotrkowa Trybunalskiego (ul. Cytrynowa)
          Kolega zeszok korzystał cztery lata temu http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ight=cytrynowa
          Może zapytaj go na pw albo wyślij maila?

Komentarz

• Viniu
            Rider
            • 2008
            • 517

szkodzisław, tak tak.. do tego tematu już oczywiście dotarłem problem w tym, że kolega zeszok od czerwca zeszłego roku nie wchodził na forum.. więc "marne sząse"
            Pozdrawiam

Komentarz

Moje tajne techniki operacyjne pozwolły na wyłonienie następnego podejrzanego :szeroki_usmiech
              Jest to niejaki Mirosław Brożyń, ostatnio widziany Wto 15 Wrz, 09 http://forum.octaviaclub.pl/profile....wprofile&u=576

Dowody na to że coś wie o montażu klimatyzacji na ulicy Cytrynowej są pod tymi linkami:

Komentarz

• Viniu
                Rider
                • 2008
                • 517

szkodzisław, ooo właśnie o tego kolegę mi chodziło Dzięki Ci dobry człowieku

[ Dodano: Czw 17 Wrz, 09 12:44 ]
                PW poszło.. czekam na odzew
                Pozdrawiam

Komentarz

• Marx
                  Elegance
                  • 2009
                  • 865

koszt montazu klimatronica to 3,3 tys zl? hmm... ja znam ceny blizej 5 a w ASO rzucil 8,5 za manualna

Komentarz

• Viniu
                    Rider
                    • 2008
                    • 517

Marx, firma z Piotrkowa, o której piszemy ma taki cennik: 3.3tys. za automat, 2,9tys. manual pod warunkiem, że robisz to poza sezonem. W sezonie odpowiednio 3.7 i 3.3tys. Klimatyzacja używana, ale oryginalna, z roczną gwarancją. Słyszałem już sporo pozytywów o tej firmie stąd pomysł założenia u nich - mimo, że mam ponad 400km w jedną stronę No i hotel siakiś trzeba będzie wykombinować.. :/
                    Pozdrawiam

Komentarz

• Enriquez
                      RS
                      • 2009
                      • 7685
                      • Superb III (3V3)

W porządku koleś, znam osobiście, choć akurat klimy nie zakładałem. Za to spokojnie samochód zostawić można bo Tomek jest bardzo dokładny.
                      Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz

• Viniu
                        Rider
                        • 2008
                        • 517

Enriquez, dzięki za opinię... właśnie dostałem też meila od kolegi, który u nich montował klimę... również potwierdził profesjonalne wykonanie usługi
                        Pozdrawiam

Komentarz

• pedro
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 178

jestem już umówiony na montaż climatronica w Piotrkowie
                          O zakładzie w Piotrkowie na Cytrynowej słyszy się same dobre opinie i to się chwali.
                          pytanie: czy podczas montażu trzeba coś zmieniac w ustawieniach komputera?
                          Chce wiedziec jak to się będzie odbywało.
                          Pozdrawiam
                          pedro

Komentarz

• capriman
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 199

A orientuje się ktoś jak przy przejściu z manuala na climatronic wygląda cena?

Komentarz

• Viniu
                              Rider
                              • 2008
                              • 517

pedro, u mnie wyglądało to tak, że odstawiłem auto o godz. 7:15 i poszedłem w miasto. Wróciłem po ok. 10 godz. i auto odebrałem gotowe do jazdy Więc jeśli coś trzeba poustawiać VAGiem, to pewnie to zostało zrobione. I to zrobione prawidłowo, bo wracając (400km) nie zauważyłem niczego niepokojącego. Do dzisiaj zresztą.
                              Zamieszczone przez pedro
                              Chce wiedziec jak to się będzie odbywało.
                              Uwierz mi, że lepiej nie wiedzieć, bo serce boli
                              Pozdrawiam

Komentarz

• kris4724
                                Drive
                                • 2010
                                • 55

Zachęcony pozytywnymi opiniami z tego forum, pochodzącymi od osób które już założyły klimę w zakładzie w Piotrkowie ja też się zdecydowałem i założyłem climatronica do Seata Cordoby. Z moim autem mieli trochę więcej pracy niż przy zakładaniu do Octavii ponieważ moje autko trzeba bardziej "rozkręcić" niż Octavie.
                                Ja podstawiłem autko pod zakład o 7.00, ale prace ruszyły gdzieś tak 7.40-7.50.
                                Jak zakładałem to było strasznie zimno, więc nie zdecydowałem się na przechadzki po Piotrkowie bo nie znam miasta i mi się nie chciało. Cały czas siedziałem w zakładzie.
                                W moim przypadku prace skończyli ok 22.00 bo była nieprzewidziana, przymusowa przerwa związana z oczekiwaniem na zamówione części, które nie dotarły na czas.(gdyby nie to to byłoby 2 godziny szybciej).
                                Sam zakład wewnątrz nie robi szału. Jest to zwykły , niski garaż w domu - robi wrażenie dosyć zaniedbanego i brudnego.
                                Ale mechanicy za to robią wrażenie. Tomek-właściciel zna się na rzeczy. On rozkręca i montuje wnętrze, potem oczywiście ustawia Vagiem, ale to na koniec. Dwaj pozostali rozkręcają i montują przód, robią instalację elektryczną.
                                Cordoby są raczej rzadkim gościem w tym zakładzie, ale Octavie i Golfy bardzo częstym. Mam wrażenie że Octavie robią niemal z zamkniętymi oczami.
                                U mnie w czasie montażu nadłamał sięplastikowy uchwyt komputera (złapane opaską elastyczną) oraz pękł plastikowy ring ozdobny we wnętrzu.
                                Dzisiaj testowałem klimę i chodzi pięknie.
                                Pod koniec montażu trzeba zwrócić uwagę na montaż reflektorów, żeby były takie same odstępy żeby nie oświetlać nieba.
                                Poza tym jutro będę testował pewną przypadłość - (nie wiem czy ma związek z montażem), mianowicie delikatnie migocze/mruga mi oświetlenie wnętrza, kontrolki na biegu jałowym - może to wina alternatora, regulatora napięcia, jakiegoś zwarcia lub samego akumulatora? nie wiem, jeśli coś będzie związane z montażem- jest przecież roczna gwarancja.
                                Pozdrawiam

Komentarz

• pedro
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 178

Uwierz mi, że lepiej nie wiedzieć, bo serce boli
                                  mnie przeraża ta rozbiórka (demolka) :roll:
                                  kris dzieki troche mnie uspokoiłeś, o moją czarną perłę
                                  Pozdrawiam
                                  pedro

Komentarz

• kris4724
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 55

Jak zobaczyłem w jaki sposób oni demontują elementy wnętrza i przód samochodu to powiem Ci - byłem naprawdę (o dziwo) spokojny. Pseudo fachowcy w ASO mogli by im herbate parzyć.

Możesz jeszcze zwrócić uwagę żeby po całym montażu kierownica była równo założona. U mnie niestety była o jeden ząbek przekrzywiona, także musiałem po wszystkim zrobić jeszcze zbieżność.

Komentarz

• Viniu
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 517

kris4724, ja nie twierdzę, że robią to źle, czy niedbale czy coś w tym stylu. Robią to z pewnością profesjonalnie, ale sam fakt rozbebeszonego auta to nie jest miły widok pedro, u mnie poskładane wszystko jak należy, więc odstaw auto idź na dłuuuugi spacer i nie myśl o tym
                                      Pozdrawiam

Komentarz

• Mirosław Brożyń
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 147

u mnie prawie rok minie od wizyty u nich a klimka śmiga super , tak więc nie ma sie co martwić. Tak się zastanawiam czy robić przegląd klimy przed latem ??
                                        KOLEJNY ZADOWOLONY Z SERWISU DOBRYGRZESWAWA

Komentarz

• genesis
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 232

Po pierwszym roku od dołożenia bym nie robił, jeśli sprawnie chłodzi to czynnik jest, szczelność pewnie też w normie. Za rok zrobisz.
                                          DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• pedro
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 178

Zamieszczone przez kris4724
                                            Możesz jeszcze zwrócić uwagę żeby po całym montażu kierownica była równo założona
                                            ok dzieki
                                            Zamieszczone przez Viniu
                                            odstaw auto idź na dłuuuugi spacer
                                            chyba prześpię się w kinie

[ Dodano: Pon 29 Mar, 10 17:21 ]
                                            dziś dostałem tel z Piotrkowa
                                            jestem umówiony na czwartek, po montażu dam znać jak poszło

[ Dodano: Pią 02 Kwi, 10 20:31 ]
                                            no juz po strachu :lol: climatronic zamontowana.
                                            Montaż trwał dosyc długo bo 7:15-21:00, w między czasie były też inne auta na przeglądach klimy. Widok rozebranego auta nie jest przyjemny, ale inaczej się niestety nie da.
                                            Zamieszczone przez kris4724
                                            Mam wrażenie że Octavie robią niemal z zamkniętymi oczami.
                                            Zgadzam się chłopaki znają się na rzeczy, wszystko zostało złożone jak trzeba. Jak będzie się sprawowała pokażą najbliższe upalne dni
                                            Pozdrawiam
                                            pedro

Komentarz

• Arek
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 3143

Zamieszczone przez capriman
                                              A orientuje się ktoś jak przy przejściu z manuala na climatronic wygląda cena?
                                              odgrzeje kotleta
                                              dzwoniłem do zakładu w Piotrkowie i jak by ktoś miał chęć to jest to koszt rzędu 1500zł
                                              -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• capriman
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 199

serdeczne dzięki-pomyślimy

Komentarz

• giller77
                                                  Classic
                                                  • 2012
                                                  • 10

2,5 roku minęło od ostatniego postu. Montował ktoś z Was w tym czasie u nich klimatyzację? Czy nadal trzymają wysoki poziom?
                                                  pozdr.

Komentarz

Pracuję...