Jakie czujniki parkowania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dar_o
    Classic
    • 2017
    • 4
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Jakie czujniki parkowania

Witam
    Chciałem dołożyć do autka czujniki cofania i mam pytanie - czy czujniki valeo będą prawidłowo działać ( skoda ma niewielkie zakrzywienie zderzaka, zaś valeo zakłada montaż na zderzakach do 5stopni krzywizny - nie mam pojęcia czy autko ma tyle czy mniej/więcej ). A może macie inne sprawdzone ?
    Autko - skoda octavia kombi I z 2003 r - 1.9 TDI 130 KM
  • BASTIAN001
    L&K
    • 2013
    • 1177
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

W poniższym temacie masz trochę opinii o czujnikach...
    Przeróbki poszerzające funkcjonalność auta. Np. dodanie Xenonów, zmiana foteli, dodatkowe funkcje, wymiana modułu centralnej elektryki. Radio/nawigacja z nowszego modelu itd.

Komentarz

• Przemek_i
      RS
      • 2012
      • 3237
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AKL 1.6 MPI 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kolego ja zakładałem sam czujniki u siebie w O1. 45 minut roboty. Czujniki za 60 zł z bzyczkiem, 1,5pln złączka do włamania się do instalacji oraz wkrętarka i miernik oraz drut ok 1 metr. Pomagał mi mój 2,5 letni ( wtedy) synek. Jak chcesz to pisz powiem CI co i jak.

...Moje Cappuccino MPi...

jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
      sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
      wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"

Komentarz

• dar_o
        Classic
        • 2017
        • 4
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Dzięki za podesłanie linka i propozycję pomocy ( nie biorę się za elektrykę w aucie, żona ma nim jeździć :P -)- Jednak w tych tematach tylko jeden wpis jest o valeo - i to w octavi 2 ;-)
        Czy ktoś/ coś ??

Komentarz

• niezal
          Rider
          • 2010
          • 283
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Szkoda kasy na Valeo. Kupiłem czujniki STIG za 95zł i działają idealnie.

Ja montowałem zgodnie z tym,w Octavia I zderzaka nie trzeba demontować:

http://workshop-manuals.com/skoda/oc...g_aid_sensors/

Tak zamontowane czujniki STIG bo bokach łapią trochę daleko znajdujące się przeszkody.

Obydwa boczne, skrajne czujniki można zatem trochę przybliżyć np. montować je 580 mm od środka zderzaka.
          Ostatnio edytowany przez niezal; 14477.
          "coś być musi, do cholery, za zakrętem"

O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
          O2 Tour BSE+LPG LR - MED

Komentarz

• dar_o
            Classic
            • 2017
            • 4
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

ok ;-)
            Dzięki za info - zamówiłem STIGa - zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce
            Pozdrawiam
            D.

Komentarz

• Bambek1
              Elegance
              • 2015
              • 963
              • Octavia I (1U2)
              • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Na czujniki IMO szkoda kasy. Lepiej zainwestować w kamerę cofania. W wielu autach jakimi jeździłem były z tym dziadostwem problemy szczególnie po zimie czy myciu myjką ciśnieniową głupiały.

U żony w fabii II dwa razy zmieniałem i teraz po zimie 2016/17 znów jeden działa jak chce i kiedy chce.
              Ostatnio edytowany przez Bambek1; 38218.
              ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
              Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
              Spalanie - Motostat.pl
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• tryton
                Elegance
                • 2008
                • 935

[QUOTE=niezal;n2518370]Szkoda kasy na Valeo. Kupiłem czujniki STIG za 95zł i działają idealnie.

Popieram w 100% ja od dwóch lat mam STIG i działają super

Komentarz

• dar_o
                  Classic
                  • 2017
                  • 4
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

założyłem wczoraj STIG - działają - choć mam wrażenie że podają za bliską odległość ( jak mam pół metra pokazuje że 30 cm )
                  Ale - to drobiazg
                  Pozdrawiam i dzięki - w drugim autku założę kamerkę i porównam wrażenia

Komentarz

• marcooprodigy
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 248
                    • Octavia I (1U2)
                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez dar_o Zobacz wpis
                    założyłem wczoraj STIG - działają - choć mam wrażenie że podają za bliską odległość ( jak mam pół metra pokazuje że 30 cm )
                    Ale - to drobiazg
                    Pozdrawiam i dzięki - w drugim autku założę kamerkę i porównam wrażenia
                    Witam. Kolego ja również mam zamontowane czujniki STIG-a i jestem z nich bardzo zadowolony. Będzie już 3 rok odkąd mam je zamontowane i nie miałem z nimi najmniejszego problemu. Teraz parkowanie tyłem jest przyjemnością. Co lepsze po zamontowaniu haka udało mi się że czujniki go nie widzą i nie mam problemu.
                    Także podsumowując jeżeli ktoś chce kupić dobre czujniki do STIG powinien spełnić oczekiwania. Co do montażu czujników to jest to banalne, a dołączona do zestawu otwornica idzie jak w masło.
                    "Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo - na pewno to zepsujesz"
                    PRAWO MURPHY'EGO

Komentarz

• dieselinside1900
                      Ambiente
                      • 2017
                      • 228
                      • Ford
                      • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

W Octavii mam ori czujniki, a w Accordzie czujniki STIG. Nie widzę praktycznie, żadnej różnicy w ich działaniu nie zależnie od warunków panujących na dworze. Jedynie czego mi brakuje w Hondzie, to ściszania radia po włączeniu wstecznego.
                      Była Octavia II, jest Ford S-Max 2.0TDCi Titanium

Komentarz

Pracuję...