Czujniki parkowania - montaż, Wasze opinie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wojtenio
    L&K
    • 2012
    • 1099
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez hizoku
    sam montowałeś czujniki? Lakierowałeś?
    Montowałem sam bez ściągania zderzaka a jeżeli chodzi o lakierowanie to nie , bo miałem gotowe już w kolorze auta czyli srebrne , wszystko ładnie weszło i nawet centralka pasuje w oryginalne miejsce tylne lewe nadkole , jedyny minus to jaki był to za krótki przewód do buzera ( chyba 1 m ) jak chcesz zamontować tak jak w oryginalne pod osłoną lewego słupka przy kierowcy albo zostawić gdzieś z tyłu i nie przedłużać przewodu .

Montowałem dokładnie te http://www.stig.pl/produkty.php?id_p...715&id=100#dol .

A jak chcesz bardziej dyskretne to VALEO są jeszcze mniejsze i pozostaje lakierowanie no chyba że pozostaniesz przy czarnych .

[ Dodano: Pią 08 Mar, 13 10:43 ]
    Tu masz nowe czujniki z uchwytami i wiązką http://moto.allegro.pl/czujniki-park...048997197.html dorzucasz centralkę używaną najlepiej już z wtyczkami i głośniczek i masz jak ORI . Myślę że w 300 zamkniesz się spokojnie .

Komentarz

• misiek^wro
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8321

Zamieszczone przez Wojtenio
      Tu masz nowe czujniki z uchwytami i wiązką http://moto.allegro.pl/cz...3048997197.html dorzucasz centralkę używaną najlepiej już z wtyczkami i głośniczek i masz jak ORI . Myślę że w 300 zamkniesz się spokojnie .
      MEGA cena :twisted:
      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• hizoku
        Ambiente
        • 2011
        • 186

Dzięki Wojtenio, zmotywowałeś mnie i wróciłem to planu na skompletowanie oryginalnych, uwierzyłem plan na 300zł
        To wiązka + uchwyty + czujniki z tej aukcji to _ _ _ 971065A. Upatrzony mam już sterownik 5J0919475A (wg ETKA pasuje).
        Dylemat mam jeszcze z uchwytami różne pojawiają się na zdjęciach przy aukcjach z wiązkami 971065A. Ciężko wyciągnać od sprzedających informacje o numerach katalogowych mocowań.
        Ktoś mi pomoże, które uchwyty się nadają do O2T Liftback:

czy
        http://allegro.pl/show_item.php?item=3048997197 ??
        Załączone pliki
        Octavia2 Tour

Komentarz

• misiek^wro
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8321

hizoku, nadają się obydwa, bo narazie nie masz wywierconych dziur
          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Wojtenio
            L&K
            • 2012
            • 1099
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

hizoku, Zdecydowanie w estetyce ładniejsze będą z drugiej fotki czyli z mojego linka , mają mniejsze otwory , no ale to sprawa gustu a o tym się nie dyskutuje .

Komentarz

• Marian 2
              L&K
              • 2007
              • 1087
              • Octavia I combi (1U5)
              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Jeżeli się chce zamontować "wypasione" czujniki cofania, to mniej więcej w tej cenie można zamontować kamerę cofania, co jest dużo lepszym rozwiązaniem. Proponuję to rozwiązanie:

Czujniki ultradzwiękowe, niech będą nawet najlepsze nigdy nie zastąpią kamery i monitora. Wiem co piszę, bo mialem czujniki, a i tak doszło do bliskiego spotkania z drzewem na leśnej drodze. Czujniki ultradzwiękowe bardzo słabo reagują na wąziutkie pionowe przeszkody, wszelkiego rodzaju słupki, czy nagle pojawiający się pieszy. Te wszystkie pionowe przeszkody są doskonale widoczne na monitorze. Do przeszkody można dojechać na odległość kilku centymetów. W obecnych czasach kamera i monitor to naprawdę nie duży wydatek, szkoda zawracać sobie głowę czujnikami ultradzwiękowymi.
              W podanym linku jest opis modułu monitorowego, co jest rozwiązaniem z "wyższej półki", ale równie dobrze można taką kamerę i monitor zamontować bez tego modułu, też będzie wszystko działać bardzo dobrze, chociaż nie będzie możliwości wykorzystania monitora do innego wideo.

Komentarz

• ulysse
                Rider
                • 2010
                • 496

To i ja podzielę się swoimi doświadczeniami z czujnikami. Od 3-4 miesięcy mam zamontowane najtańsze chińskie czujniki za 50 zł. Tylko z buzzerem bez żadnych wyświetlaczy. I jestem bardzo zadowolony Słupki i osoby stojące za samochodem bez problemu zostają wykryte. I dzięki nim już kilka razy mój zderzak unikną zderzenia. Także polecam !

Komentarz

• MarcinPe1988
                  Classic
                  • 2013
                  • 2

No nie wiem... to może być na pewno pomocne, ale nie można tego trakować jako podstawę... Nie ma nic lepszego niż ludzkie oko i czujność
                  żywica poliestrowa

Komentarz

• cbool10
                    RS
                    • 2013
                    • 1962
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Sorry za odgrzanie kotleta ale coś nie mogę interesujących mnie informacji znaleźć.
                    Chcę u siebie wpakować ori parktronica.
                    Ze zdjęć wnioskuje że te uchwyty czujników są przyklejane na taśmę dwustronną(czy się mylę?).
                    Czy na zderzaku(np. od środka) jest jakoś zaznaczone w którym miejscu mają być czujniki czy trzeba je samemu wyznaczyć?
                    Michał
                    Live is brutal and full of zasadzkas and sometimes kopas w dupas
                    Potrzebujesz alarmu w domu/biurze? Pisz PW

Komentarz

• Alen
                      Drive
                      • 2009
                      • 65

Zamieszczone przez Wojtenio
                      Zamieszczone przez hizoku
                      sam montowałeś czujniki? Lakierowałeś?
                      Montowałem sam bez ściągania zderzaka a jeżeli chodzi o lakierowanie to nie , bo miałem gotowe już w kolorze auta czyli srebrne , wszystko ładnie weszło i nawet centralka pasuje w oryginalne miejsce tylne lewe nadkole , jedyny minus to jaki był to za krótki przewód do buzera ( chyba 1 m ) jak chcesz zamontować tak jak w oryginalne pod osłoną lewego słupka przy kierowcy albo zostawić gdzieś z tyłu i nie przedłużać przewodu .

Montowałem dokładnie te http://www.stig.pl/produkty.php?id_p...715&id=100#dol .

A jak chcesz bardziej dyskretne to VALEO są jeszcze mniejsze i pozostaje lakierowanie no chyba że pozostaniesz przy czarnych .

[ Dodano: Pią 08 Mar, 13 10:43 ]
                      Tu masz nowe czujniki z uchwytami i wiązką http://moto.allegro.pl/czujniki-park...048997197.html dorzucasz centralkę używaną najlepiej już z wtyczkami i głośniczek i masz jak ORI . Myślę że w 300 zamkniesz się spokojnie .
                      Piszesz że nie ściągałeś zderzaka do montażu sensorów w OC2.
                      Możesz opisać jak to zrobiłeś itd ?
                      Trzymajcie się drogi i poręczy ======RMF FM

Komentarz

• BASTIAN001
                        L&K
                        • 2013
                        • 1177
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez cbool10
                        Sorry za odgrzanie kotleta ale coś nie mogę interesujących mnie informacji znaleźć.
                        Chcę u siebie wpakować ori parktronica.
                        Ze zdjęć wnioskuje że te uchwyty czujników są przyklejane na taśmę dwustronną(czy się mylę?).
                        Czy na zderzaku(np. od środka) jest jakoś zaznaczone w którym miejscu mają być czujniki czy trzeba je samemu wyznaczyć?
                        Tak to można nazwać. nr części to 1U0998491B i z tego co pamiętam raczej nie ma na zderzaku od środka zaznaczonych miejsc gdzie powinny znajdować się czujniki. Spora część użytkowników montuje czujniki w czarnej listwie. Mniej widać ewentualne niedoskonałości powstałe przy wierceniu otworów.

Tutaj masz rozmieszczenie czujników: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ujniki+cofania

Komentarz

• koleś
                          RS
                          • 2009
                          • 2845
                          • Fabia combi (6Y5)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dziś montowałem czujniki w O1. Rozmieszczone jak na zdjęciu z tematu:

Czujniki uniwersalne kupiłem na tej aukcji:
                          Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
                          Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• adamsky
                            Rider
                            • 2025
                            • 371
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam,
                            Mam pytanie odnośnie montowania czujników przednich. Zakupiłem odpowiednie uniwersalne i według instrukcji przednie są zaliczane pojawieniem się napięcia na stop, ale w o2 napięcie jest cały czas 12 gdy stop jest wciśnięty i ok 3 gdy nie (pewnie pozycja jest zasilana). Niestety to wystarcza by centrala włączyła czujki przednie. Ktoś ma pomysł jak to obejść? Zastanawiam, się czy do 3 stop też idzie zasilanie...

Obawiam się że dioda prostownicza wywali check
                            Mój zestaw to:

[ Dodano: Wto 14 Cze, 16 13:15 ]
                            sam sobie odpowiem po czasie
                            Prąd na stop można wsiąść po 3 stopie. Ja montowalem coś takiego i powiem szczerze calkiem to wygląda maly zgrabny wyświetlacz

aledrogo

Komentarz

• macmaj
                              Classic
                              • 2016
                              • 5

Może ktoś podpowiedzieć, które przewody w kostce od lampy tylnej są od świateł cofania? Nie wiem z których wziąć zasilanie do czujników cofania.

Komentarz

• dieselinside1900
                                Ambiente
                                • 2017
                                • 228
                                • Ford
                                • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

Od ponad roku użytkuje w Hondzie czujniki firmy Stig, działają bdb niezależnie od warunków pogodowych. Najprostsza wersja bez żadnych wyświetlaczy z buzzerem. Średnica czujnika to 20mm, dodatkowo mają 6 stopniową sygnalizację dźwiękową oraz jednolity przewód bez żadnych złączek po drodze do centralki. Poprzez obrót czujnika regulujemy jego kat nachylenia, nie ma żadnych podkładek, wszystko ładnie przylega do zderzaka.

Ostatnio edytowany przez dieselinside1900; 43793.
                                Była Octavia II, jest Ford S-Max 2.0TDCi Titanium

Komentarz

• niezal
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 283
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Też założyłem czujniki Stig, najprostsze, tylko z sygnałem dźwiękowym. Działają idealnie. Zapłaciłem około 95zł plus przesyłka. Polecam.
                                  "coś być musi, do cholery, za zakrętem"

O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
                                  O2 Tour BSE+LPG LR - MED

Komentarz

Pracuję...