Tweetery do Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pkleszcz
    Drive
    • 2011
    • 95

Tweetery do Octavii

Z doświadczenia ... mojego syna. Około rok temu walnął sobie halogeny na żółto w corsie i tak turla się po mieście. Jak narazie, pomimo paru kontroli nikt nie zwrócił na to uwagi.
  • toomasz
    Elegance
    • 2010
    • 909
    • Volkswagen
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Tweetery do Octavii

Witam
    Chcę doposazyc Jedynkę o 4 głośniki z tyłu.
    Czy takie tweetery w oryginalne miejsca obok klamek drzwi tylnich będą pasować?

Komentarz

• pucek1993
      Drive
      • 2012
      • 50

Tak będą pasować

Tylne tweeterki są identyczne jak te z przodu.

Proponuję montować je delikatnie bo łatwo połamać zatrzaski. Da się to zrobić bez demontażu boczku czy tej plastikowej ramki, ale dla wygody proponuję to zrobić.

Pozdrawiam.
      Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
      Liquidy(różne smaki i stężenia) 10ml - 10zł
      * Przy zamówieniu powyżej 50ml grzałka gratis bądź 8zł za 10ml.

Więcej informacji na priv.

Komentarz

• toomasz
        Elegance
        • 2010
        • 909
        • Volkswagen
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Dzięki,
        Dlaczego pytam, z przodu w tych plastikach kolo lusterek wyglądaja nieco inaczej i mają inną koncowkę oznaczenia niż te co chce kupic.

Komentarz

• innotic
          Ambiente
          • 2013
          • 111
          • Octavia I (1U2)
          • AGU 1.8 20VT 150 KM

Też planuję zakup głośników na tył do mojej jedynki kombi, razem z zestawem odseparowanym Helix 62C na przód. O ile o woofery do drzwi się nie martwię, to nie jestem pewien, czy podejdą bez rzeźby tweetery w oryginalne miejsca przy lusterkach. Ktoś wie coś na ten temat, lub chociaż orientuje się co tam pasuje?
          >> Serwisujesz swoją Skodę? Ściągnij książki "Sam Naprawiam - Octavia I" <<
          >>Link alternatywny<<

Komentarz

• pucek1993
            Drive
            • 2012
            • 50

Szczerze przyznam, że oryginalne nagłośnienie Skody jest dobrej jakości dlatego proponuję wymienić same woofery, a wysoko tonowych głośników nie ruszać.

Zaczepy/zatrzaski pasują tylko o oryginalnych głośników dlatego bez rzeźby nic innego Ci nie podejdzie.

PS. Pierwszą sprawą przy zmianie nagłośnienia jest jednostka centralna(radio) i wygłuszenie. Bez tego nie ma co wymieniać głośników bo efekt będzie marny.

Komentarz

• andru123
              Elegance
              • 2010
              • 783
              • Toyota
              • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez pucek1993
              Szczerze przyznam, że oryginalne nagłośnienie Skody jest dobrej jakości dlatego proponuję wymienić same woofery, a wysoko tonowych głośników nie ruszać.

Zaczepy/zatrzaski pasują tylko o oryginalnych głośników dlatego bez rzeźby nic innego Ci nie podejdzie.

PS. Pierwszą sprawą przy zmianie nagłośnienia jest jednostka centralna(radio) i wygłuszenie. Bez tego nie ma co wymieniać głośników bo efekt będzie marny.
              tweetery od skody to jakas maskara !!! można ich uzywac jako średniotonowe
              kup sobie oryginalne od golfa 4 albo passata B5 , są super ,

jesli chodzi o basowe , to mozna zostawic, samo wygluszenie juz cie zszokuje hehehe

chociaz ja okazyjnie kupilem caly zestaw z golfa 4 , basowe miaja budowane filtry i bardzo przyjemnie gra , nawet na fabrycznym radyjku skody
              ale w poprzeniej skodzie tylko wymienilem sopran , bas zostal , drzwi oczywiscie wygluszone i juz jest nieba a ziemia , w porównanu z fabryka
              patrzac na fabryczne nagłośnienei skody octavii I , odnosze wrazenei ze czesi sa głusi hehehe , albo maja dobrych , pewnei tez głuchych księgowych
              jest O1 RS 1.8T XENON
              była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• pucek1993
                Drive
                • 2012
                • 50

To może ja mam inne tweetery niż Ty Moje grają czysto, posiadają filtry i dają na prawdę dobry efekt

Komentarz

• andru123
                  Elegance
                  • 2010
                  • 783
                  • Toyota
                  • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez pucek1993
                  To może ja mam inne tweetery niż Ty Moje grają czysto, posiadają filtry i dają na prawdę dobry efekt

heheheh , może nie masz porównania
                  ja mam ,

a może mam inne wymagania ..... ciężko o subiektywnych odczuciach dyskutować
                  tweetery w octavii są tragiczne i to jest fakt heheheh
                  jest O1 RS 1.8T XENON
                  była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• toomasz
                    Elegance
                    • 2010
                    • 909
                    • Volkswagen
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

A da sie zamontowac takie z innego auta? jak kupiłem te o ktore na początku postu pytałem i nie pasuja, tzn mocowania mają trochę inne i nie wejdą.. a są od VW PHILIPS-a

Komentarz

• andru123
                      Elegance
                      • 2010
                      • 783
                      • Toyota
                      • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez toomasz
                      A da sie zamontowac takie z innego auta? jak kupiłem te o ktore na początku postu pytałem i nie pasuja, tzn mocowania mają trochę inne i nie wejdą.. a są od VW PHILIPS-a
                      troche kleju na gorąco i siedzą
                      jest O1 RS 1.8T XENON
                      była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• pucek1993
                        Drive
                        • 2012
                        • 50

toomasz,

Najprawdopodobniej zaszła pomyłka, bo temat założyłeś w dziale O1 a jak z Twojego profilu wynika masz O2.

Co do montowania ich w autko to usuń z głośnika plastikowe elementy, które mogą przeszkadza i wklej je. Oczywiście jeśli średnicą pasują.

andru123,

Porównanie mam z audi i vw. Nie wiem z którego roku masz Skodę i jakie głośniki Ci siedzą, ale na średnio-tonowych w drzwiach mam napis: Blaupunkt a na tweeterach nie mogę doczytać bo rozmazany jest napis.
                        Kończąc jeszcze ten offtop dodam, że w rodzinie mam drugą Skodę O1 która ma całkowicie seryjne nagłośnienie włącznie z radiem i tam rewelacji nie ma. Ja mam dobrej klasy radioodtwarzacz JVC i jakość, czystość i barwa dźwięku jest o niebo lepsza.

Komentarz

• toomasz
                          Elegance
                          • 2010
                          • 909
                          • Volkswagen
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

kolego pucek1993 otóż mam o2 i o1, a sprawa dotyczy o1 tak jak pisałem na początku
                          Dziś okazało się ze tweetery wejdą w tylne drzwi, trzeba bylo jedynie usunąć czarny plastik z tweeterów i pasują.
                          Co do nagłośnienia jestem nieco innego zdania. W o1 gdy miałem radio sony to grało to nijak. Kupiłem ostatnio oryginalne Skoda Symphony mp3 i gra to o wiele lepiej niz na tym sony..
                          Zamierzam kupić jeszcze takie same tweetery na przód, mają one większą membranę niż te które są w oryginale montowane. Dodatkowo, zmienię kondensator przy tweeterach na taki typowo do audio- polipropylenowy i jestem pewien, że będzie jeszcze czyściej jeżeli chodzi o średnie i górę.
                          Jak ktoś pisal, oryginalne nagłośnienie w Skodzie jest b. dobre, ale wymaga lekkiego dopieszczenia typu wygłuszenie drzwi.

Komentarz

• pucek1993
                            Drive
                            • 2012
                            • 50

Sony, czy nie sony. Rzecz gustu. Ja jestem zwolennikiem 3 firm audio: Pioneer, Alpine, JVC (jeśli chodzi o radioodtwarzacze oczywiście).

Każdy ma inny słuch itp, ale mi nagłośnienie w Skodzie pasuje. Sopran jest czysty, a bas głęboki i miękki.

A jesli chodzi o radio to ja słyszałem oryginalny zestaw na Skoda Symphony (ale bez mp3) i rewelacji wtedy rzeczywiście nie ma.

Komentarz

• andru123
                              Elegance
                              • 2010
                              • 783
                              • Toyota
                              • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez toomasz
                              kolego pucek1993 otóż mam o2 i o1, a sprawa dotyczy o1 tak jak pisałem na początku
                              Dziś okazało się ze tweetery wejdą w tylne drzwi, trzeba bylo jedynie usunąć czarny plastik z tweeterów i pasują.
                              Co do nagłośnienia jestem nieco innego zdania. W o1 gdy miałem radio sony to grało to nijak. Kupiłem ostatnio oryginalne Skoda Symphony mp3 i gra to o wiele lepiej niz na tym sony..
                              Zamierzam kupić jeszcze takie same tweetery na przód, mają one większą membranę niż te które są w oryginale montowane. Dodatkowo, zmienię kondensator przy tweeterach na taki typowo do audio- polipropylenowy i jestem pewien, że będzie jeszcze czyściej jeżeli chodzi o średnie i górę.
                              Jak ktoś pisal, oryginalne nagłośnienie w Skodzie jest b. dobre, ale wymaga lekkiego dopieszczenia typu wygłuszenie drzwi.
                              kup z VW po 25pln oryginały , będziesz zadowolony , u mnei też one bardzo ładnei grają właśnie ze Skoda Symphony
                              jesli chodzi o dzwiek z fabrycznego radia , do seryjnego naglosnienia , mam dokładnei takie same odczucia Symphony gra bardzo przyjemnie
                              jest O1 RS 1.8T XENON
                              była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

Pracuję...