aniol a co powiesz na temat zmiany oswietlenia z standardoewego zielonego na np biale led na wszystkich przyciskach takich jak sterowanie lusterkiem,szybami ,wlacznik swiatel itd Wiesz jak to wykonac ?
Nie Jeżeli chodzi o drzwi od pasazera, to zwalilem schowek i przeciagnałem kabelek do strony kierowcy. Tam połączyłem go z ledami z lewego przodu, rozebrałem słupek przy podszybiu, przeciągnąłem kabelki, założyłem z powrotem słupek i lekko uchylając podsufitówke, przeciągnąłem do światełka na środku w podsufitówce. Tam możesz mieć ciężko go przełożyć, ale powinieneś dać radę. Wystarczy trochę cierpliwości Mi samo przeciąganie od słupka do lampki zajęło jakieś 15 minut. Ale opłacało się
Powodzonka i pozdrawiam
"Pamiętaj o tym, kto Ci życie dał i pamiętaj, abyś o te życie dbał. Życie tylko raz zostało Ci dane, przez dwojga ludzi, jak w księdze zapisane"
aniol a co powiesz na temat zmiany oswietlenia z standardoewego zielonego na np biale led na wszystkich przyciskach takich jak sterowanie lusterkiem,szybami ,wlacznik swiatel itd Wiesz jak to wykonac ?
Musisz mieć dobrego szpeca co ci diody przelutuje ale jest wykonalne.Na forum ktoś o tym pisał
andrzej22, jesli dobrze pamiętam wyciągasz tą ramke z mieszkiem przy drążku zmiany biegów i jest już dostęp do tej żarówki kabli itp(ramka jest na wcisk,kiedyś ją tyle razy wyciągałem że teraz u mnie wystarczy pociągnąć za mieszek i wyskoczy z zatrzasków)...osobiście wywaliłem tam podświetlenie bo i tak popielniczki nie używam ;p a prąd spod tych kabli przeznaczyłem na co innego :P
andrzej22, Jak ściągniesz tą ramke to tam jest mała oprawka na żarówke 1.2W wsadzona w taki "uchwyt".Ja ją wywaliłem i wsadziłem oprawke z oświetlenia tablicy rej.Wchodzi bez problemu,no i dałem większą żarówke ale niebieski led no i jest lepiej jak było.
SmiLLeyPL, a jeśli chodzi o podpięcie do lampki przy lusterku oświetlenia na drzwiach to możesz opisać jak to podpiąłeś i jak to działa?Chodzi o to czy jak otwierasz drzwi np. lewe to palą się obie lampki czy tylko ta przy otwartych drzwiach?
Koledzy: lukasz16v i aniol BARDZO WAM DZIĘKUJĘ za odpowiedź.
Wiem jak zdjąć ramkę mieszka więc powinienem sobie już z tym poradzić.
rumcajs_kr pozwól, że Ci odpowiem: podpięciediód pod lampke oświetlenia kabiny skutkuje jej zapaleniem przy otwarciu którychkolwiek drzwi. Aby po otwarciu np. prawych przednich drzwi zapaliły się diody zamontowane na te drzwi, to musisz wziąć masę z krańcówki tych drzwi. Przewód jest podpięty pod pin 18 kostki 29-cio pinowej, wchodzącej do silnika podnośnika szyby w drzwiach kierowcy oraz pod pin 5 w drzwiach prawych przednich. Plus "+"możesz wziąć z pinu 20 tej kostki w drzwiach kierowcy i pinu 20 w drzwiach prawych przednich.
andrzej22, dzięki za pokierowanie, ale ten temat wałkuje już od dawna i stąd moje dziwne pytanie, bo myślałem, że może uda mi się odratować moje kopertówki. W moim szkodniku były one w standardzie i niestety lewa wogóle nie funguje odkąd sprowadziłem go do PL. Po przemierzeniu właśnie złącza w drzwiach kierowcy udało mi się ustalić, że chyba jednak czeka mnie zabawa w wymianę/naprawę przewodów w przelotce lub w kabinie więc czytając dziś ten temat łudziłem się, że może uda mi się tego uniknąć, na okrętkę troszkę by to było, ale nie ważne...dzięki za linka
Witam wszystkich Przepraszam, za brak udzielanych informacji co i jak, ale zbytnio nie mialem czasu, zeby tutaj wejsc. Jak ktoś ma jeszcze jakieś pytanka, czy coś, to piszcie smialo postaram sie pomoc w miare mozliwosci
No i powodzonka dla tych, co już się bawią :diabelski_usmiech
"Pamiętaj o tym, kto Ci życie dał i pamiętaj, abyś o te życie dbał. Życie tylko raz zostało Ci dane, przez dwojga ludzi, jak w księdze zapisane"
A ja trochę z innej beczki... Przymierzam się do kilku modów "oświetleniowych" (m.in. oświetlenie ambiente z lusterka) Chcę jednak utrzymać zielony, skodowski klimat. Może ktoś z Was polecić KONKRETNE, sprawdzone diody LED, które świecą w oryginalnym odcieniu (czyli ani za bardzo zielono, ani za bardzo żółto). Chodzi mi zarówno o diody SMD, jak i 'przewlekane' (z nóżkami). A może komuś, kto robił u siebie jakieś mody, zostały gdzieś oryginalne diody? Chętnie odkupię
Maciej 'Gawronik' Gawroński
[center:5414c7789e]Cappucino Octavia IIFL Combi 2010r. 2.0 TDI CFHC - moja ci ona Silver Fabia IIFL Hathback 2011r. 1.6 TDI CAYB - żony[/center:5414c7789e]
SmiLLeyPL podpowiedz co musiałeś zdemontować, aby podpiąc oświetlenie popielniczki. Jak przeciągfałeś przewody z oryginalnego gniazda żarówki popielniczki do diod?
andrzej22, Jeżeli chodzi o podświetlenie popielniczki, to niewiele, a mianowicie sama popielniczke :diabelski_usmiech. Wykręciłem popielniczke, nakleilem sobie ledy kable przeciągnąłem górą (co widać na zdjęciu) i podpiąłem się pod oryginalne podświetlenie. Wyciągnąłem starą diode i w miejsce starej podczepiłem kabelki od ledów + i - Prościzna ;P
[ Dodano: Pią 28 Mar, 14 08:50 ]
Próbowałem wyciągnąć popielniczkę (po dokręceniu czterech wkrętów) i nie dałem rady.
Jej gabaryt wydaje sie za duży aby ja wyciągnąc bez demontażu czegos jeszcze. Odpiołem w dolnej części ramkę pokręteł nawiewów i też nie pomogło.
Powiedz co jeszcze zrobić aby wyciągnąć popielniczkę - bo wtedy to już pójdzie łatwo.
aniol nie dopisałem, że ramke z mieszkem też miałem zdjętą. I mimo to nie mogłem wyciągnąć popielniczki. Próbowałem obracać popielniczkę i dalej nie mogłem jej wyciągnąć.
Nie chciałem ciągnąć na siłę, aby nie wyłamać prowadzenia klapki popielniczki.
Komentarz