Dołożenie Bi Xenonów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wborawski443
    Classic
    • 2015
    • 15

Dołożenie Bi Xenonów

Szkodnik dziś odebrany, pierwsze 30km już na liczniku. Z linii produkcyjnej zjechał 12 grudnia, 23 był już w centrali w Poznaniu. Zawieszenie super, tak samo jak i wyciszenie. Bolero gra z fajnym basem. Teraz muszę poczytać instrukcję

MODEL: Superb II FL kombi
    ROK: 2014 (produkcja 12 grudzień 2014)
    KOLOR: Srebrny Brillant metalizowany
    SILNIK: 1.4 TSI CAXC
    UKŁAD DOLOTOWY: fabryczny
    UKŁAD WYDECHOWY: fabryczny
    ELEKTRONIKA: MAXI-DOT, kierownica multifunkyjna, 2x grzane stołki, 4x elektryczne szyby, zdalne sterowanie centralnego zamka, elektr. sterowane i podgrzewane lusterka zewnętrzne, klimatyzacja automatyczna, czujnik parkowania tył, otwieranie bagażnika z pilota, halogeny przód, podgrzewane spryskiwacze, czujnik zmierzchu, tempomat, podświetlenie przestrzeni dla nóg
    UKŁAD NAPĘDOWY: skrzynia manualna 6-cio biegowa, fabryczna
    ZAWIESZENIE: fabryczne
    UKŁAD HAMULCOWY: hamulce tarczowe przód i tył, fabryczne
    BODY-KIT: standard ACTIVE + FRESH
    ŚRODEK: standard ACTIVE, pakiet skórzany (skórzana kierownica, skórzany ręczny, skórzany drążek zmiany biegów), 2x podłokietnik,
    CAR-AUDIO: Radioodtwarzacz Skoda Bolero z CD MP3 AUX SD + 8 głośników
    INNE: dywaniki gumowo tekstylne, system siatek w bagażniku, 2 klucze scyzoryki, hak holowniczy z adapterem
    MOC: 125 KM fabryczna
    PLANY: mechaniczna blokada skrzyni biegów, bagażnik dachowy, alusy

Naprawy i koszty eksploatacyjne:

Modyfikacje wersji bazowej:
    -wymiana nowej skórzanej kierownicy 4-ramiennej na nową 3-ramienną - 09.01.2015r.
    -uszczelnienie silnika uszczelką podszybia - 11.01.2015r.
    -zabezpieczenie zderzaka bezbarwną folią ochronną - 11.01.2015r.
    -mata gumowa do bagażnika Rezaw-plast - 12.01.2015r.
    -ori chlapacze przód KEA800001 - 23.01.2015r.
    -ori chlapacze tył KEA800001 - 23.01.2015r.
    -podklejenie rejestracji folią bezbarwną i taśmą piankową - 23.01.2015r.
    -ori listwy na progi KDA800001 - 24.01.2015r.
    -oklejenie słupków zewnętrznych drzwi folią bezbarwną - 24.01.2015r.
    -wymiana bezbarwnej folii na zderzaku bagażnika na carbonową - 24.01.2015r.
    -ori felgi Helix 7Jx16 ET45 - 21.03.2015r.
    -chromowane nakładki na pedały - 28.03.2015r.
    -ori lampka podsufitki z ambient light 3T0947105 AQD - 28.03.2015r.
    -siatka w kratce zderzaka - 11.04.2015r.
    -listwa zderzaka w kolorze chrom aluminium - 26.04.2015r.

Inne:
    -opony Nokian WRA3 205/55/R16 - 23.01.2015r.
    -opony Dunlop SP Sport Fastresponse 205/55/R16 - 21.03.2015r.

• Witkoszczak
    Ambiente
    • 2013
    • 124

Dołożenie Bi Xenonów

Witam chciałbym sie zapytać czy poleciłby ktoś taki zestaw http://allegro.pl/skoda-octavia-i-1-...894557578.html ? i czy łatwo by było z instalacja? Może jakieś opinie czy porady? Zalezy mi na waszych opiniach.
    Moja Czesia;p http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Witkoszczak, nikt na tym forum nie poleca HIDów
      z wielu powodów- oslepiasz innych a jak masz dzwona to możesz mieć problemy z tego powodu
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Witkoszczak
        Ambiente
        • 2013
        • 124

A co bys polecił? Chodzi mi głownie o jakiś komplet.

Komentarz

• jarezz
          Ambiente
          • 2013
          • 202

Siemka!

Instalacja takiego zestawu jest prosta, nawet dla kogoś, kto ma dwie lewe ręce do prac związanych z naprawami / przeróbkami czegokolwiek w aucie albo zna się na tym wyłącznie w teorii... Przy odrobinie ostrożności i jeśli choć trochę zdolności manualnych oraz mikroskopijną potrzebę utrzymywania ładu, to nawet po otwarciu maski druciarsko to wyglądać nie będzie.

Kiedy ja założyłem u siebie taki zestawik modujący lampy i je włączyłem (a było to wczoraj - tak mam bardzo mieszane uczucia na temat takiego typu tune up'u...
          Oświetlenie samo w sobie drogi przed autem posiada szerszy kąt padania światła w porównaniu do zwykłej H4, światło jest jaśniejsze i zwyczajnie lepiej niż seria wygląda co do swojej estetyki w nocy auta z HIDem niż żarówką (taki już mój gust, komuś może się równie dobrze wydać dresiarskie i tandetne - no cóż chodzę na codzień w dresach i mam łysą głowę, więc pasuje do mnie ten styl ). :P

Tak czy inaczej w schowku mam cały czas 2xH4 w tradycyjnej wersji... To na wypadek, gdybym podjął ostateczną decyzję i stwierdzę, że jednak nie podobają mi się zupełnie albo jakiś gliniarz powie, że ranią one mocno jego poczucie estetyki i albo zmienię je na zwyczajne żarówki albo zabiera mi kwit na auto :P

Jak już koniecznie BiXsenon musisz mieć, bo jak nie to życie straci sens dla Ciebie, to lepiej kup całe reflektory fabrycznie w niego wyposażone albo zaadoptuj z innego modelu VAGa takie, które są najbardziej podobnego do świateł z O1... albo wal z tym do ASO, jeśli cierpisz na nadmiar wolnej $$$... oni za dobrą stawkę pewnie znajdą i ori... :P

PS. Przed zakupem nie popełnij mojego błędu i zapytaj czy mają funkcję krótkie / długie - niby oczywiste że skoro np. halogen H4 ma, to i HID H4 też mieć będzie... no życie jednak pokazało mi, że jednak nie...
          Moja ex - Łasica
          BHP... budowlanka... - Nasz FanPage

Komentarz

• Witkoszczak
            Ambiente
            • 2013
            • 124

jarezz, możesz mi pokazać jakieś zdjęcia jak to wygląda u Ciebie? Ja u siebie posiadam reflektory z soczewką bo ktoś chyba kiedys na takie wymienił więc pomyślałem ze sobie coś takiego założe. dzięki za szybką odpowiedz. Taki filmik znalazłem http://www.youtube.com/watch?v=-PTRQ8Vp9f4

Komentarz

• jarezz
              Ambiente
              • 2013
              • 202

Jeśli nie masz nic przeciwko fotkom zrobionym z kalkulatora, to coś mogę za chwilę wrzucić...

U mnie w reflektory z O1FL '02 (cały czas świecące po brytyjsku... :cry: ) więc też raczej już HID w soczewce u mnie tak jak u Ciebie.. (teoretycznie) właściwości ich świecenie to 6000K - czyli spośród tych sprzedawanych na alledrogo są trzecie (oferują tam typy 4300K - 12000K) w rankingu najmniejszej poświaty barwy niebieskiej...
              Moja ex - Łasica

Komentarz

• Witkoszczak
                Ambiente
                • 2013
                • 124

jarezz, to czekam na fotki. Pewnie bede musiał przelacznik kupić inny bo mam tylko na przeciwmgielne tylne. Niemam na przód. W sumie nieznam sie na tym. Wiec licze na was

Komentarz

• robreg
                  L&K
                  • 2010
                  • 1195
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXP 1.4 MPI 75 KM

Czy nikogo ze specjalistów tego barbarzyństwa (tzn. HIDów) nigdy nie oślepił nikt jadący z takim gównem na pokładzie? Jak można dotrzeć z wyjaśnieniem, że robiąc coś takiego stanowicie zagrożenie nie dla siebie, ale wyłącznie dla innych i takie zachowanie jest niewłaściwe i niebezpieczne?
                  Pozdrawiam, Robreg.
                  ----
                  furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• lu5asz
                    RS
                    • 2011
                    • 2006
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Mnie oslepiaja ale tacy co maja hidy nie w soczewce.Wtedy swiatlo jest rozproszone i strasznie oslepiaja.Natomiast hid w soczewce jak dla mnie jest ok.
                    Kondziu

OCP

Komentarz

• jarezz
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 202

To tylko 3 szt. zdjęć... Witkoszczak z góry uprzedzam, że jeśli liczyłeś, na foto, na którym zobaczyłbyś ich zasięg świecenia, to nie ma takiego i nie będzie... (RIM aparaty w komórkach daje tylko dlatego, bo wszyscy dają ale w zamian dają świetne telefony do telefonowania... )

Zamieszczone przez robreg
                      Czy nikogo ze specjalistów tego barbarzyństwa (tzn. HIDów) nigdy nie oślepił nikt jadący z takim gównem na pokładzie? Jak można dotrzeć z wyjaśnieniem, że robiąc coś takiego stanowicie zagrożenie nie dla siebie, ale wyłącznie dla innych i takie zachowanie jest niewłaściwe i niebezpieczne?
                      Potwierdzam to, co napisał lu5asz. Sprawdzałem to z kumplami z pracy po zamontowaniu HIDów i mijając swoją Łasicę jadąc z naprzeciwka innym autem...

No ale HIDowcy to co innego, jak sam napisałeś barbarzyńcy (taaa... mordują, palą, gwałcą używając wcześniej oślepiającego zaklęcia: hokus pokus HID właczaj się i oślepiaj)... oni to niebezpieczeństwo jakie zwalczać trzeba zawsze i wszędzie... 24/7. Dobrze że homologowane ori biksenony ustawione za wysoko nie oślepiają w ogóle... tylko HID kit'y oślepiają bo druciarskie są i bez homologacji... :klnie:

Co do moich lamp to ustawione na maksa w dół je mam, ale są tak non - stop w sumie, ze względu na ich angielskość :evil: i doświetlanie lewej strony... przez 1,5 roku jak jeżdzę z tak opuszczonymi (aczkolwiek ustawionymi na diagnostyce w sposób maksymalnie zbliżony do optimum jakie wymagane jest u nas i nikt mi nie migał) :klnie:
                      Moja ex - Łasica

Komentarz

• Witkoszczak
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 124

jarezz, dzieki za fotki, bardzo ładnie to wygląda.

Komentarz

• jarezz
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 202

Zamieszczone przez Witkoszczak
                          jarezz, dzieki za fotki, bardzo ładnie to wygląda.
                          na plus jak na razie:
                          - jaśniejsze świato
                          - szerszy kąt oświetlania przestrzeni

na minus
                          - brak długich (a przynajmniej u mnie)

Powiem tak: jeśli do estetyki i całej reszty ich zalet, da się jakoś "dosztukować" światła drogowe jak z "normalnej H4" świecącej w soczewce pod względem dystansu jaki oświetlony przed autem jest świecącej w soczewce to zostają... a jak nie znajdzie się opcja na to, to pójdą w pi.dziec...
                          Moja ex - Łasica

Komentarz

• pekool
                            Rider
                            • 2012
                            • 321
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

witam kolegow
                            orientowalem sie w kosztach przerobki swiatelek O1 na bixenony czyli soczewka wbudowana w reflektor. Koszt takiej przjemnosci to 650 - 1000zł, czas pracy fachowca - 1 dzien. Tak apropos to kiedys widzialem takie hidy w O1 i niestety dawaly po oczach :?
                            pekool

Komentarz

• mrfazi
                              • 2010
                              • 3103
                              • Superb III (3V3)
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

jarezz, to powiedz mi dlaczego tego typu oświetlenie jest nie homologowane a tym samym nie dozwolone skoro jest takie super? Kolejna dyskusja, która nie przyniesie dosłownie nic, nie ma szans na dotarcie do Waszego rozsądku. Pomimo tego, że miałem soczewki to zainwestowałem w ori rozwiązanie, i jestem przynajmniej pewny tego, że wszystko jest tak jak należy.

Komentarz

• lukasz16v
                                Rider
                                • 2012
                                • 271

pekool, możesz mi powiedzieć gdzie wykonują taką usługę? btw ja mam tzw HID-y w soczewce H7(zmianiałem soczewke) zresztą widać na miniaturce i świeci to dużo lepiej niż ori H4.Razić nie razi i własnie miałem sam jakoś wstawiać soczewke w miejsce H4,lecz wolał bym żeby mi to zrobił jakiś fachowiec profesjonalnie...odrazu odpowiadam na pytanie dlaczego nie kupię ori lamp pod xenon..a no dlatego że musiałbym robić lifta przodu na co mnie nie stać...jedynie denerwujące co jest w hid-ach to gdy z drogowych zmienimy na mijania...żarnik się musi te 5 sekund rozgrzać by świecił tak jak powinien...
                                O1 srebrny hathback 1.9 TDI 110KM
                                Łukasz... https://www.facebook.com/profile.php?id=100004382645613

Komentarz

• ROBAL_26
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2321
                                  • Octavia I combi (1U5)
                                  • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

lukasz16v, dlatego w O1 z xenonem jest dane mostek przy manetce krótkie -długie , wówczas przy zmianie xenon nie gaśnie a pali się równocześnie z długimi .ok
                                  Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• pekool
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 321
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

lukasz16v, info poszlo na priw, tylko ze ja sie orientowalem o koszt przerobki na bihalogen
                                    pekool

Komentarz

• Enriquez
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7685
                                      • Superb III (3V3)

tu gościu przerabia lampy na biksenon w miarę rozsądnie:
                                      Pozdrawiam
                                      Marcin

Komentarz

• lukasz16v
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 271

OK dzięki pany
                                        Apropo mostkowania ROBAL_26, mógł byś mi wytłumaczyć tutaj lub na PW gdzie co zrobić by właśnie przy zapalaniu drogowych xenon nie gasł? Lub jak możesz i masz pokaż jakiś schemat taki by go w miare ogarnąć Niby i tak mi to jest obojętne bo mało kiedy zapalam drogowe ale zawsze to i na drogowych świeciło by niebieskawym światłem(mam 8000K) a nie "żółtym"..a z H4 zapalały by się tylko drogowe bo mijania to oddzielne podłączone pod xenon(zamienione kable) więc raczej przy takim rozwiązaniu mniej by się nagrzewała lampa niż po zmostkowaniu na H4 mijania z drogowymi...

[ Dodano: Nie 16 Lut, 14 14:06 ]
                                        A xenon pod przeciwmgielne nie chce podłaczać bo to jest dość niewygodne zmieniać na drogowe bo trzeba głównym przełącznikiem świateł tak jak ktoś tam wyżej wspomniał...

Komentarz

• ROBAL_26
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2321
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

lukasz16v, Oryginalnie jest pociągnięty przewód pomiędzy Wyłącznikiem świateł pin 7 a przełącznikiem kierunkowskazów pin 8 .

Ale to jest dużo roboty ,wystarczy zrobić zworę.
                                          Zwora powinna być na przełączniku kierunkowskazów piny 7 i 8
                                          Zworę należy wykonać przewodem o podobnym przekroju jak kable doprowadzone do przełącznika - nie cieńszym.

co do xenonu w przeciwmgielnych to mógłbyś zamienić przewody w kostce przy lampie i wówczas , mijania miałbyś w soczewce ,a długie w H4 ,pamiętaj że przeciwmgielne świecą bliżej niż mijania ale za to mają szerszy kąt na boki. ok

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

Komentarz

• jarezz
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 202

Zamieszczone przez mrfazi
                                            jarezz, to powiedz mi dlaczego tego typu oświetlenie jest nie homologowane a tym samym nie dozwolone skoro jest takie super? Kolejna dyskusja, która nie przyniesie dosłownie nic, nie ma szans na dotarcie do Waszego rozsądku. Pomimo tego, że miałem soczewki to zainwestowałem w ori rozwiązanie, i jestem przynajmniej pewny tego, że wszystko jest tak jak należy.
                                            Ja napisałem tylko, ze dają wg mnie więceJ światła niż zwykle żarówki i ze na HIDy jest nagonka... A nie pisałem, ze są super hiper...

Czemu homologacji nie mają? Nie wiem. A Ty wiesz czemu nie mają?
                                            Moja ex - Łasica

Komentarz

• ROBAL_26
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2321
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

jarezz, żarnik ,przetwornica , mają homologację lecz lampy w których zostają takie zestawy montowane ,nie posiadają homologacji na wyładowcze źródło światła inaczej mówiąc xenony , o to w tym wszystkim chodzi .rozumiesz

Komentarz

• lukasz16v
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 271

Zamieszczone przez ROBAL_26
                                                [b]pamiętaj że przeciwmgielne świecą bliżej niż mijania ale za to mają szerszy kąt na boki. ok
                                                I tu się nie zgodzę niestety ; :P Moje świecą tak jak świecą mijania w mazdzie 6 :lol: no może prawie tak samo;p
                                                Soczewkę właśnie wykręciłem z mazdy 6 i wstawiłem do siebie(akurat ta w miare dobrze pasowała by ją zaadoprować na te same otwory co ori soczewka tyle że ta jest trochę większa),już gdzieś o tym pisałem ale się powtórzę ta soczewka w mazdzie robiła za światła mijania,więc świeci tak jak powinna..nie na boki i przykręciłem ją tak w lampie że jak przypuśćmy opuszczam lampe na sam dół to ta soczewka świeci tzn odcina światło może z pół metra dalej niż światło z ori mijania z żarówki H4,mimo tego że świeci te pare cm dalej nie oślepia, jeźdzę cały czas na max "podniesionych do góry" lampach i nikt mi nic nie migał a włąśnie tak samo zrobiłem jak kolega wyżej pisał,kumpel jechał moją octą a ja jego corsą i sprawdzałem jak to świeci byliśmy od siebie z kilometr wtedy jest ładny odcień niebieskiego,im bardziej się zbliżaliśmy do siebie światła robiły się bardziej białe,ale przy mijaniu itp nie ma opcji żeby co kolwiek raziło oślepiało.Kable właśnie tak zamieniłem jak piszesz..

Komentarz

• jarezz
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 202

Zamieszczone przez ROBAL_26
                                                  jarezz, żarnik ,przetwornica , mają homologację lecz lampy w których zostają takie zestawy montowane ,nie posiadają homologacji na wyładowcze źródło światła inaczej mówiąc xenony , o to w tym wszystkim chodzi .rozumiesz
                                                  Rozumiem... to po prostu kwestia zapisu prawnego i jego egzekwowania... światła DRL też powinny być homologowane, ale większość przypadków na PL drogach to paski kupowane na metry i często jazda z ich użyciem w nocy również, ale z tego nikt nie robi afery...

Nie jestem fanatykiem HIDów... pies je ganiał. Miesięcznie robię jakieś 3kkm - dużo nie dużo, kwestia gustu - częściej oślepiają mnie źle ustawione światła tradycyjne albo w ogóle nie wyłączane z drogowych na mijania niż jakiekolwiek ksenony. Po prostu nie rozumiem tej nagonki na nie.
                                                  Moja ex - Łasica

Komentarz

Pracuję...