ksenony o1 fl

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • endriu9111
    Classic
    • 2017
    • 0

ksenony o1 fl

Ja na BluResponsach 205/55R16 pływania nie zauważyłem.

Za to zużywają się... szybko.
  • endriu9111
    Classic
    • 2014
    • 24

ksenony o1 fl

Na samym początku chciałbym się przywitać. Ostatnio zakupiłem octavie 1 fl rok 2003 1.9 tdi 110km.
    Mam mały problem, ogólnie podczas wymiany szyby ktoś zauważył, że najprawdopodobniej był to anglik, a dziś zauważyłem, że nie ma lewego światła przeciwmgielnego z tyłu i wyszło na to, że w lewej lampie nie było nawet doprowadzonego zasilania do tego światła, ale mniejsza z tym bo to już jest zrobione.
    Moje pytanie brzmi czy tanimi kosztami da się przerobić reflektory ksenonowe do ruchu prawostronnego? Ogólnie wydaje mi się ze bardziej doświetla środek drogi niż pobocze(jeżdżę trochę w nocy i jeszcze nikt nie migał długimi). Znalazłem też na reflektorach taki nr YU3X. A może jednak światła świeca dobrze tylko wymagają małej regulacji. Bardzo proszę o pomoc bo jednak kupno reflektorów to spory wydatek.
    Pozdrawiam.

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

endriu9111, to najpierw podjedź do diagnosty niech Ci spróbuje ustawić światła - kosztuje to chyba 10 czy 15 zł. Z tego co ja się orientuje to nie jest możliwe przerobienie reflektorów z ruchu lewostronnego na prawostronny ze względu na całkowicie inną konstrukcję soczewek i całego reflektora. Osobiście nigdy nie słyszałem o tym żeby ktoś przerabiał angielskie lampy na zwykłe.
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• endriu9111
        Classic
        • 2014
        • 24

Czytałem gdzieś na forum, że przestawiają w soczewkach takie blaszki przysłaniające strumień światła. Poza tym czy przy każdorazowym włączeniu świateł powinien załączać się silniczek do samoregulacji reflektorów ? czy tylko wtedy gdy czujniki wykryją zmianę położenia?

Komentarz

• rafiki
          RS
          • 2012
          • 15975
          • Superb III (3V3)

endriu9111, w ksenonach jest system samopoziomowania, który przy każdym włączeniu świateł ustawia soczewkę w odpowiednim położeniu zgodnym z odczytami z czujników - także to jest ok. Jeżeli tak czytałeś, to może jednak się da, ale mówię - ja nigdy nie słyszałem żeby ktoś przerabiał reflektory.
          رافال
          Spoty

Komentarz

• endriu9111
            Classic
            • 2014
            • 24

Właśnie pare dni temu wszystko ładnie się poziomowało a wczoraj zauważyłem, że tylko pracy reflektor się tylko wypoziomował a za drugim odpaleniem świateł już cisza, robiłem to na włączonym zapłonie (bez odpalania silnika) i nawet silniczka od poziomowania nie słychać, niestety nie mam vag`a żeby podłączyć się i sprawdzić jakieś błędy. Na stacji diagnostycznej przy regulacji świateł podłączają samochód pod vaga? jeżeli tak to może oni coś poradzą...

Komentarz

• rafiki
              RS
              • 2012
              • 15975
              • Superb III (3V3)

endriu9111, zapomnij, że diagnosta przy ustawianiu świateł Ci kompa podepnie taki za skasowanie głupiego błędu weźmie 50 zł a za diagnozę pewnie ze 2x tyle. Zapytaj w odpowiednim dla Twojego miejsca zamieszkania wątku regionalnym czy ktoś mógłby sprawdzić błędy, bo nie masz samopoziomowania
              رافال
              Spoty

Komentarz

• ROBAL_26
                RS
                • 2010
                • 2320
                • Octavia I combi (1U5)
                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

endriu9111, rozmawiałem kiedyś ze znajomym z ASO Skody i mówił ze przy xenonach wystarczy przełożyć przesłonę na soczewce i będzie wszystko ok , czyli lampy są ogółem uniwersalne .
                Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• endriu9111
                  Classic
                  • 2014
                  • 24

Czyli ewentualnie dostosować lampy do ruchy prawostronnego to nie problem... a jakieś typowe usterki związane z samopoziomowaniem? coś co najczęściej jest przyczyna ze oba światła nawet nie drgną?

Komentarz

• ROBAL_26
                    RS
                    • 2010
                    • 2320
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

endriu9111, sprawdź dźwigienki przy czujnikach , lewy przód i lewy tył jak dobrze pamiętam , często pękały same te łączniki , wszystko do sprawdzenia ,a najlepiej to pod kompa jak jest możliwość .ok

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

Komentarz

• endriu9111
                      Classic
                      • 2014
                      • 24

Jednak to nie czujniki, dziś się dokładnie przyjrzałem i prawy reflektor przy zapalaniu chodzi góra-dół, a lewy (ten od strony kierowcy) nie rusza się. Może macie jakiś pomysł co mogło się spaprać? Dodam, że lewy reflektor ma rysę na szkle( tak jakby został czymś uderzony a raczej jakby został przetarty np wózkiem pod marketem.

Komentarz

• rafiki
                        RS
                        • 2012
                        • 15975
                        • Superb III (3V3)

endriu9111, może po prostu padł silniczek. Poproś kogoś żeby słuchał jak włączasz światła czy silniczek pracuje. Jeżeli nie to albo padł, albo nie dochodzi do niego napięcie, bo gdzieś jest przerwa w obwodzie.
                        رافال
                        Spoty

Komentarz

• endriu9111
                          Classic
                          • 2014
                          • 24

Właśnie byłem sprawdzić i silniczek nie chodzi, zero wibracji, zero ruchu i zero dźwięku, drugi chodzi.
                          Jak się do niego dostać, żeby go wyjąć ewentualnie podpiąć na krótko, sprawdzić czy napięcie dochodzi? Czy wystarczy wyjąć akumulator czy trzeba wyjmować cały reflektor?
                          Być może jest to wina tylko przerwy w obwodzie(podejrzenie coraz poważniejsze, że to anglik) a jeżeli silniczek padł to czy jest możliwość wymiany samego silniczka czy trzeba wymieniać cały reflektor? Oraz jakie są koszta silniczka i reflektora? A może jakiś inny patent mniej kosztowny?

Komentarz

• ROBAL_26
                            RS
                            • 2010
                            • 2320
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

endriu9111, zdemontować lampę jest trochę zachodu ale możliwe jest po odpowiednim jej ustawieniu wyjęcie jej do przodu wówczas będziesz mógł dostać sie do silniczka .jeżeli jest ori xenon to powinieneś mieć taki silniczek :
                            OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

[ Dodano: Sro 05 Mar, 14 20:26 ]
                            dla sprawdzenia czy aby na pewno możesz zamienić miejscami,przełożyć z jednej do drugiej lampy .

Komentarz

Pracuję...