[KOMBI] równa podłoga

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wojtas92
    Classic
    • 2018
    • 1

[KOMBI] równa podłoga

Jedna z zaległych relacji doczekała sie publikacji, tym razem auto pasujące do tego forum jakiego już dawno nie było... a mianowicie Skoda Octavia 2 FL. Auto z przelotem lekko ponad 200tyś, stan techniczny całkiem dobry ale niestety wizualny słaby... dlatego pojawił sie pomysł odświeżenia i zabezpieczenia powłoką kwarcową. Takie auto przyjechało do nas...

niektóre elementy wręcz już zmatowiały

zabieramy sie do roboty

jeszcze doczyszczenie tego czego nie udało sie zdjąć pre-waschem

to też nam do niczego nie potrzebne już będzie

nawet pod naklejką sie porysowało

tak wyszedł kwadracik na masce

inne elementy tez wyglądały słabo

taka 50-teczka

nie tylko na klapie była wożona antena

ale po kilkunastu minutach ...

najwięcej zabawy było na masce

polerka

po wypolerowaniu czas na powłokę

no i po skończonej pracy auto prezentowało sie tak

szersza relacja na blogu
  • Wojtas92
    Ambiente
    • 2014
    • 108

[KOMBI] równa podłoga

Witam koledzy.
    Może ktoś z Was mi podpowie:

Czy to nie jest przypadkiem podłoga z Audi A4?
    Od kiedy kupiłem Octavkę od dłuższego czasu chodzi mi po głowie "dorobienie" dodatkowej podłogi dzięki której po złożeniu siedzeń będę miał wszędzie płaską podłogę.
    Nie chcę tego robić metodą "z drewna w szopie na 5 wkrętów", tylko zaadaptować coś co już znamy.

Takie coś jak na zdjęciu powyżej pasowałoby mi idealnie, nawet dobrze, że zostały te wgłębienia za nadkolami, więc byłoby igła. Wożę duże, długie i nieporęczne przedmioty, które muszę często wsuwać po same przednie siedzenia, czego nie ułatwia mi próg....

Pytanie co to, jak to zdobyć i przede wszystkim jak zaadaptować do Octy, żeby wszystko trzymało się porządnie i stanowiło integralny element samochodu.

Jakieś pomysły? :szeroki_usmiech
    BYŁA: liftback 1.6 75KM 1998r -----> SĄ: liftback 1.6 75KM 2002r/ liftback 1.6 102KM 2010r <--klik--> combi 1.9TDI 101KM 2009r <----zapraszam

Komentarz

• bws34
      Rider
      • 2011
      • 543

Kolego:

"Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• Marian 2
        L&K
        • 2007
        • 1085
        • Octavia I combi (1U5)
        • AQY 2.0 MPI 115 KM

"Nie chcę robić czegoś na 5 wkrętow", a ja jednak proponuję poczytać to:

Ta podłoga sprawuje się bardzo dobrze już około 14 lat. Temat podłogi do kombi przewija się "od zawsze". Oczywiście jeżeli ktoś koniecznie chce mieć "oryginał", to kupi, tylko po co przepłacać, jeżeli to można zrobić tanim kosztem, i wcale nie gorzej pod względem funkcjonalności.

Komentarz

• pawloo84
          Drive
          • 2014
          • 64
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Poszukaj gdzie w okolicy rozbieraja angole na czesci i może trafisz coś w dobrej cenie. tak w ogole to jest ori podloga od oct, mam taka sama. Widze że kolega z poznania. Z tego co słyszałem to w mosinie gdzieś sie zajmuja rozbiorka angoli

Komentarz

• Wojtas92
            Ambiente
            • 2014
            • 108

super dzięki za pomoc Panowie.
            Rozejrzę się w temacie!
            BYŁA: liftback 1.6 75KM 1998r -----> SĄ: liftback 1.6 75KM 2002r/ liftback 1.6 102KM 2010r <--klik--> combi 1.9TDI 101KM 2009r <----zapraszam

Komentarz

• gusiak11
              L&K
              • 2013
              • 1362
              • Ford

Zamieszczone przez Wojtas92
              Pytanie co to, jak to zdobyć i przede wszystkim jak zaadaptować do Octy, żeby wszystko trzymało się porządnie i stanowiło integralny element samochodu
              Jak pisza koledzy jest to oryginalna podwójna podłoga do Octavii, z tego co wiem u nas raczej rzadko oferowane a przynajmniej te skody które znam tego nie maja, moja przyjechała z Niemiec i jest wyposażona w taka podwójna podłogę. Jak kiedyś szukałem korytka do bagażnika (którego do dziś nie kupiłem) to w opisie było korytko wersja niemiecka.
              Generalnie jak wszystko ma swoje zalety i wady. Można cos schować pod spód i jest porządek w bagażniku, ale od półtora roku jak sie pojawił Junior to podłoga mieszka w garażu bo teraz jest bardziej pakowny bagażnik, jednak te ''parę'' cm a robi sporą różnicę w pakowaniu auta
              http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• misza_zabrze
                L&K
                • 2013
                • 1371
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BLR 2.0 FSI 150 KM

tez posaidam podwojna podloge. Z jednej strony fajne z drugiej porazka.
                Tak jak pisze gusiak11,. Niby pare cm a robi roznice. Dodatkowo jak widac na zdjeciu tworza sie dwie "dziury" z lewej i prawej do ktorych duzo nie wsadzisz. Ja tam mam trojkat i kosmetyki do auta.
                W moim przypadku "+" jest taki ze w srodku sa narzedzia ktore nie walaja sie po calym bagazniku.
                Z dodatkowa podloga bagaznik wydaje sie mniejszy i jest plytki. Przy zlozonym wozku juniorki roleta bagaznika haczy o niego i jest lekko wybrzuszona.

Osobiscie mnie ten uklad odpowiada ze wzgledu na narzedzia i inne przydatne pierdoly. Innym niestety moze przeszkadzac.
                Sa montaz i demontaz zajumje ok 5 min, wiec zawsze mozna sie pozbyc
                Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
                Obecnie -> Seicento 900+LPG
                Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
                Bylo ->GOLF 3 1.8

Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045

Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776

Komentarz

• Wojtas92
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 108

Dzięki za zainteresowanie.
                  Łyknę dobrą sztukę z allegro, bo mają komplet ze wszystkimi częściami, a nie samą "płachtę".
                  Mi się ta podłoga bardzo przyda bo wożę długie przedmioty o nieregularnych kształtach, które samemu wkładając muszę wsuwać do bagażnika. Przez to taka podłoga, która zniweluje ten cholerny próg, powstający po złożeniu siedzień, jest mi bardzo potrzebna - ułatwi mi to bardzo życie.
                  Jakby się miała nie sprawdzić to zdemontuję i poczeka do sprzedaży w garażu, ale raczej wątpię.

Jak się ją mocuje do podłogi?
                  Widziałem na aukcji że te prowadnice mają całkiem spore śruby do mocowania. Gdzie się je wkręca? Nie mam teraz samochodu przez 2 tyg. więc nie zejdę na podwórko sprawdzić, a Wy jak macie, to możecie mi uchylić rąbka tajemnicy :twisted:

Komentarz

• misza_zabrze
                    L&K
                    • 2013
                    • 1371
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BLR 2.0 FSI 150 KM

Wojtas92, Po pierwsze nic sie nie wkreca.
                    Zaraz z przodu (blizej ciebie) w bagazniku w podlodze z prawej(wys apteczki itp) ) i lewej (wys zmieniarki) sa wystajace zaczepy. Normalnie mocuje sie do nich siatke. Ty zakadasz ogrmna "nakretke" i przekrecasz o 90 stopni. Z tylu (blizej tylu siedzen) belki wchodza w 2 otwory ktore juz powinny byc. Na gore zakladasz pokrywe ktora w polowie dlugosci wkreca sie do belek z lewej i prawej. Oczywiscie wszystko juz przychodzi z zaczepami.
                    I tak naprawde to wszystko.

Caly zestaw to chyba 2 belki, pokrywa i dwie duze "nakretki" zaczepy do przymocowania pokrywy do belek powinny juz byc zalozone.
                    Nie potrzeba zadnych narzedzi. Robota na 5 min
                    Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
                    Obecnie -> Seicento 900+LPG
                    Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
                    Bylo ->GOLF 3 1.8

Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045

Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776

Komentarz

• Wojtas92
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 108

No to bajka.
                      Teraz jak patrzę na ten komplet to wszystko się zgadza z tym co piszesz, jak sobie wyobraziłem jak to zamontować.

Dzięki Ci bardzo

[ Dodano: Czw 07 Sie, 14 12:10 ]
                      No to podłoga już u mnie (dziękuję tacie kolgi bosss19).
                      Oryginał, kompletny ze wszystkimi mocowaniami, bajeczka.

Pytanie tylko, jak to wyprać, materiał klejony na drewno - ciężki temat. Ktoś ma jakiś pomysł?

Komentarz

• gusiak11
                        L&K
                        • 2013
                        • 1362
                        • Ford

Zamieszczone przez Wojtas92
                        Pytanie tylko, jak to wyprać, materiał klejony na drewno - ciężki temat. Ktoś ma jakiś pomysł?
                        Ja u siebie czyściłem APC dało rade wyszło fajnie, potem jak prałem dywany to
                        VALETPRO HEAVY DUTY CARPET CLEANER, bez przesadnego namaczania i też dało rade więc delikatnie da sie to uprać
                        http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Wojtas92
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 108

Znalazłem w szafce "Wezyr" :lol: Wspomnienia dawnych lat wróciły, ale spisał się dzielnie, podłoga wygląda jak nowa. Jestem zachwycony efektem.

Wrzucę fotki za tydzień, jak zamontuje.

Komentarz

Pracuję...