Wymiana gum stabilizatora O1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan_wilc
    Classic
    • 2008
    • 39

Zamieszczone przez Maicroft
    Zamieszczone przez dede_adam
    Jabar kiedyś pisał,że przez 1rok na ekslopatacje
    STI wydał 65tyś zł,
    To zalezy co kto oczekuje od auta, Jabar opony zmienial co weekend, do auta byla dolozona masa pierdol za kupe kasy to nie ma sie co dziwic
    z jednej strony tak,ale z drugiej... ja w 540i w 10miesiecy poza paliwem- hamulce przód, tył,opony i felgi nowe 17tki, sporo elementów układu przeniesienia napędu, w sumie coś koło 30tyś mnie kosztowało, a auto kupiłem idealne i zrobiłem nim tylko 12tyś km :wink:
  • phrix
    L&K
    • 2007
    • 1000
    • Audi
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wymiana dokonana bez kanału i odkręcania koła. Czas pracy ca. 40 minut.

Potrzebne narzędzia : klucz 13, podnośnik, grzechotka, młotek i łapa.

Odkręcamy srubę 13, podnosimy / opuszczamy auto tak aby poluzowała się obejma. Zakładamy nową gume z obejmą ( podnosząc / opuszczając auto). Co do smarowania to różnie ludzie mówią. Ja osobiście smaruje smarem molibdenowym.

Jeżeli foty są już gdzies na forum to można temat wywalić do kosza.
    Załączone pliki
    Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Deco
      Rider
      • 2008
      • 612

Super sprawa właśnie miałem sam to robić ale nie mogłem ich znaleźć.
      Dzięki za pomoc

Jakich gum użyłeś i jaki koszt?? Pytam bo jak ostatnio pytałem się w sklepie to ceny wachają się od 5 do 30 zł za sztukę i nie wiem co wybrać.

Komentarz

• Krzycho-63
        Rider
        • 2007
        • 628
        • Superb II (3T4)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Deco
        Jakich gum użyłeś i jaki koszt??
        Ja polecałbym lemfordera lub febi.Musisz zwrócić uwagę na fakt,że są 2 rodzaje gum różniące się średnicą wewnętrzną oraz tym,że jedna jest gładka a druga posiada karb na zewnątrz.
        Skoda Superb II Ambition
        2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• phrix
          L&K
          • 2007
          • 1000
          • Audi
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jakich gum użyłeś i jaki koszt?? Pytam bo jak ostatnio pytałem się w sklepie to ceny wachają się od 5 do 30 zł za sztukę i nie wiem co wybrać.
          Za same gumy płaciłem coś koło 30 PLN ale wymieniałem jeszcze łącznik i inne pierdoły. Po wymianie inny komfort jazdy :diabelski_usmiech Fajne uczucie jak w 11 letnim aucie nic nie skrzypi. Co do gumy to najlepiej zmierzyć średnicę stabilizatora na aucie ( w kombi były te większe ale chyba nie zawsze).

Jedyne co to troche się nasiłowałem z tą obejmą, bo miałem inne auto na kanale i trzeba było robić wymianę z lewarkiem :roll:
          Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• tkisiel
            Classic
            • 2008
            • 21

jeżeli będzie wymieniał gumy razem z obejmami to nie obchodzi go czy jest garb czy go nie ma. Zmierz tylko sufmiarką średnicę stabilizatora.
            Kup oryginał, ja płaciłem właśnie 30zł za sztukę razem z obejmą w serwisie Audi.
            Rok temu wymieniałem na takie febi za 5zł i po 20 tys km się wybiły.

Komentarz

• blade232
              Ambiente
              • 2009
              • 166
              • Octavia III combi (5E5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Też miałem przeboje z tymi gumami, stukały już więc wymieniłem na te gładkie z dużą ilością smaru ale efekt był taki że po jednym dniu zaczęły przeskakiwać i jęczeć wiec wymieniłem na te z karbem wewnątrz i teraz jak ręką odjął pracują jak należy bez szelestu i trzasków, jeżdżę już na nich pół roku i jest ok - dodam że wszystko było montowane w warsztacie przez pracowników volkswagena.
              blade232

Komentarz

• Viniu
                Rider
                • 2008
                • 517

Zamieszczone przez Krzycho-63
                Ja polecałbym lemfordera lub febi
                Osobiście z febi się wyleczyłem. W maju robiłem remanent w zawieszeniu (nowe amortyzatory Bilstein, tuleje wahaczy, gumy stabilizatorów febi) i niestety w sierpniu (po ok. 2-3tys.km) już zawieszenie skrzypiało jak stare, "wyrobione" małżeńskie łóżko Pojechałem do mechanika, wyjął gumy i niestety już były popękane. Tymczasowo przesmarował smarem grafitowym i była cisza do niedawna. Ale powoli chyba znowu coś się zaczyna dziać. Tak więc gumy stabilizatora febi wytrzymały raptem max. 6tys.
                Pozdrawiam

Komentarz

• xekon
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 742

febi to jakaś porażka - po wymianie po ok 4 tys zaczęły skrzypieć bardziej niż stare po jakiś 30 tys...

Komentarz

• Sev
                    L&K
                    • 2007
                    • 1295

Ja kupiłem takie gumy od Delphi, jeszcze ich nie wymieniłem z braku czasu najzwyczajniej ale lada dzień szlag mnie trafi i to zrobię
                    Delphi TD561W - Intercars

I teraz pytanko. Ta wkladka wewnątrz ma za zadanie zapobiec skrzypieniu stabilizatora. Czytałem o takich gumach z teflonową wkładką której się nie smaruje, te moje mają tą wkładkę raczej nie teflonową, bardziej jak taka mata nie podobna do niczego. No i czy ją smarować czy nie? Nigdzie nie znalazłem informacji na temat tych gum.

Struktura wkładki jest lekko porowata więc utrzyma smar na dłużej. Tak sądzę.

Są też inne gumy, np Original Imperium
                    6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                    Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• xekon
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 742

"wkładka to raczej takie zbrojenie i nie wiem czy ma za zadanie likwidować skrzypienie, natomiast na pewno zabezpiecza samą gumę przed tarciem o stabilizator - tak miałem w ori gumach i było git a te febi tego nie mają i piszczą.

też chciałem takie kupić ale w IC nie mają teraz.

Komentarz

• Sev
                        L&K
                        • 2007
                        • 1295

Skoro guma nie będzie ocierać o stabilizator to i nie powinna skrzypieć
                        Tylko pytanie, smarować czy nie?

A te teflonowe o których wspomniałem właśnie eliminują skrzypienie, bez smarowania.
                        6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                        Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• pstryczek
                          RS
                          • 2009
                          • 10778
                          • Superb III (3V3)

Ja wczoraj miałem wymieniane gumki, ale jakiej firmy mechanik włożył nie wiem, nie pytałem, wyszło na przeglądzie rejestracyjnym, że lewa poszła, wymieniłem obie strony, koszt niewielki, stówa z robocizną
                          Marek

Komentarz

• xekon
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 742

Zamieszczone przez Sev
                            Skoro guma nie będzie ocierać o stabilizator to i nie powinna skrzypieć
                            Tylko pytanie, smarować czy nie?

A te teflonowe o których wspomniałem właśnie eliminują skrzypienie, bez smarowania.
                            gumy raczej się nie smaruje bo nie jest do tego przewidziana - dodatkowo chyba większość smarów reaguje z gumą i powoduje jej starzenie.

Komentarz

• Viniu
                              Rider
                              • 2008
                              • 517

xekon, wyjątek stanowi smar grafitowy, który nie wpływa negatywnie na gumę...
                              Pozdrawiam

Komentarz

• xekon
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 742

Zamieszczone przez Viniu
                                xekon, wyjątek stanowi smar grafitowy, który nie wpływa negatywnie na gumę...
                                możliwe - nie będę się spierał

Z takich ciekawostek to Febi gumki też miały taką wkładkę zbrojeniową ale wymiękły po 4 tys km... ciekawe dlaczego

W wimarze gumki ori są po 25 pln, to są takie z garbem i kuźwa trochę ciężej je się upycha w obejmę :diabelski_usmiech

Komentarz

• krzys.sobanski
                                  Banned
                                  • 2012
                                  • 2

Witam mam problem z guma na sworzniu w moim aucie.
                                  Posiadam Octavie z 2005 roku (mk2) i nie moge rozdzielic tej obejmy która trzyma te gume (patrz zdjecie) nie jest nakretka tak mi sie wydaje bo nie idzie odkrecic ani rozdzieli w zaden sposób.
                                  Robił to ktos w octavi mk2.
                                  Dzieki za pomoc.

Komentarz

• phrix
                                    L&K
                                    • 2007
                                    • 1000
                                    • Audi
                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

krzys.sobanski z tego co wiem to w Octavi 2 gumy stabilizatora nie są wymienne jak w O1 . Stanowią one całość z stabilizatorem tw. teoretycznie powinieneś wymienić całość.

Zobacz tutaj : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...t=stabilizator

_

Komentarz

• krzys.sobanski
                                      Banned
                                      • 2012
                                      • 2

Ale jak ja ja kupiłem juz gumy osobno, to przeciez nie powinno byc w całosci skoro gumy mozna kupic czy sie myle?
                                      Dzieki

Komentarz

Pracuję...