Zamieszczone przez Maicroft
Wymiana gum stabilizatora O1
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Wymiana dokonana bez kanału i odkręcania koła. Czas pracy ca. 40 minut.
Potrzebne narzędzia : klucz 13, podnośnik, grzechotka, młotek i łapa.
Odkręcamy srubę 13, podnosimy / opuszczamy auto tak aby poluzowała się obejma. Zakładamy nową gume z obejmą ( podnosząc / opuszczając auto). Co do smarowania to różnie ludzie mówią. Ja osobiście smaruje smarem molibdenowym.
Jeżeli foty są już gdzies na forum to można temat wywalić do kosza.Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
-
-
Jakich gum użyłeś i jaki koszt?? Pytam bo jak ostatnio pytałem się w sklepie to ceny wachają się od 5 do 30 zł za sztukę i nie wiem co wybrać.
Jedyne co to troche się nasiłowałem z tą obejmą, bo miałem inne auto na kanale i trzeba było robić wymianę z lewarkiem :roll:Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
jeżeli będzie wymieniał gumy razem z obejmami to nie obchodzi go czy jest garb czy go nie ma. Zmierz tylko sufmiarką średnicę stabilizatora.
Kup oryginał, ja płaciłem właśnie 30zł za sztukę razem z obejmą w serwisie Audi.
Rok temu wymieniałem na takie febi za 5zł i po 20 tys km się wybiły.
Komentarz
-
-
Też miałem przeboje z tymi gumami, stukały już więc wymieniłem na te gładkie z dużą ilością smaru ale efekt był taki że po jednym dniu zaczęły przeskakiwać i jęczeć wiec wymieniłem na te z karbem wewnątrz i teraz jak ręką odjął pracują jak należy bez szelestu i trzasków, jeżdżę już na nich pół roku i jest ok - dodam że wszystko było montowane w warsztacie przez pracowników volkswagena.blade232
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Krzycho-63Ja polecałbym lemfordera lub febi
Komentarz
-
-
Ja kupiłem takie gumy od Delphi, jeszcze ich nie wymieniłem z braku czasu najzwyczajniej ale lada dzień szlag mnie trafi i to zrobię
Delphi TD561W - Intercars
I teraz pytanko. Ta wkladka wewnątrz ma za zadanie zapobiec skrzypieniu stabilizatora. Czytałem o takich gumach z teflonową wkładką której się nie smaruje, te moje mają tą wkładkę raczej nie teflonową, bardziej jak taka mata nie podobna do niczego. No i czy ją smarować czy nie? Nigdzie nie znalazłem informacji na temat tych gum.
Struktura wkładki jest lekko porowata więc utrzyma smar na dłużej. Tak sądzę.
Są też inne gumy, np Original Imperium
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SevSkoro guma nie będzie ocierać o stabilizator to i nie powinna skrzypieć
Tylko pytanie, smarować czy nie?
A te teflonowe o których wspomniałem właśnie eliminują skrzypienie, bez smarowania.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Viniuxekon, wyjątek stanowi smar grafitowy, który nie wpływa negatywnie na gumę...
Z takich ciekawostek to Febi gumki też miały taką wkładkę zbrojeniową ale wymiękły po 4 tys km... ciekawe dlaczego
W wimarze gumki ori są po 25 pln, to są takie z garbem i kuźwa trochę ciężej je się upycha w obejmę :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
krzys.sobanski z tego co wiem to w Octavi 2 gumy stabilizatora nie są wymienne jak w O1 . Stanowią one całość z stabilizatorem tw. teoretycznie powinieneś wymienić całość.
Zobacz tutaj : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...t=stabilizatorSzlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
Komentarz