Fotorelacja - Demontaz dzwigni kierunkowskazow

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dig Dug
    L&K
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1306
    • Seat

Ja tez mam na relingu i jest wszystko OK.A co do obejmy to taka jaka zakładają na lusterka w TIR-ach.

Uważaj jak puszczasz kabel, żeby nie załamał sie np. od drzwi.

Pozdrawiam
    Była O1 jest F2.
  • xekon
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 742

Witam,
    Po przeczytaniu mądrych rad Kolegów nt. zwalczania tykania przekaźnika kierunkowskazów, zaopatrzyłem się w nowa dźwigienkę i przystąpiłem do wymiany. Przedstawiam tu krotki opis ze zdjęciami - może komuś się przyda:

1. Demontaż poduszki powietrznej – sposób demontażu był opisywany na forum wiec pominę go tutaj, przypominam tylko o odłączeniu klem z akumulatora!!!
    2. Demontaż kierownicy – potrzebny jest klucz typu split, czyli taki trox tylko gęstszy

kierownica

3. Następnie należy zdemontować osłonę kolumny kierownicy. Na zdjęciu zaznaczyłem śruby mocujące elementy plastikowe. Jest ich 5. 4 krzyżakowe, jeden imbus – od spodu kolumny kierownicy mniej więcej w środkowej części pod dźwignią regulacji położenia kierownicy.

kolumna kierownicy
    sruby

4. Pod kierownicą znajduje się pierścień który jest elementem obwodu poduszki powietrznej (chyba – nie jest to bardzo istotne) ważne to to, że siedzi na 4 zatrzaskach co zaznaczyłem na zdjęciu.

pierscien

5. Teraz pora na dźwignie kierunkowskazów. Jest ona blokowana pierścieniem zaciskowym ze śrubą nimbusową, w miejscu pokazanym na zdjęciu. Aby wyjąć dźwigienki wyjąłem jeszcze kostkę od interesującej nas dźwigienki. Teraz można zdjąć obie dźwignie.

sruba

6. W miejscu w którym siedzi śrubokręt jest zatrzask blokujący obie dźwigienki razem. Po jego zluzowaniu zsuwamy przełącznik wycieraczek z korpusu przełącznika kierunkowskazów

zatrzask

7. Podmieniamy element i montujemy w odwrotnej kolejności

Powodzenia.
    PS. Będę również próbował dociec co się psuje w przełączniku kierunkowskazów i czy można uniknąć wymiany całego przełącznika. Relacja wkrótce.

Komentarz

• Krzych
      Rider
      • 2005
      • 671

Powodem "tykania" jest zielony nalot ze smaru i wytartych styków przełącznika kierunkowskazów. Czasami reanimacja przełącznika jest skuteczna
      DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
      www.chiptuning.katowice.pl
      DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• Arti23
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2005
        • 892
        • Superb II combi (3T5)
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Dzięki za fotorelacje. Za kilka dni będę zakładał tempomat więc bardzo mi się przyda.
        U mnie też "tykają" kierunki, myślałem że to wina przekaźnika ze światłami awaryjnymi.

Może ktoś jest szczęśliwym posiadaczem tempomatu :?: Jak się z tym jeździ :?:

Pzdrawiam
        Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• Patron
          Classic
          • 2005
          • 32

Re: Fotorelacja - Demontaz dzwigni kierunkowskazow

ad.
          Zamieszczone przez xekon
          Witam,
          2. Demontaż kierownicy – potrzebny jest klucz typu split, czyli taki trox tylko gęstszy
          Zwykły torx czy tam trox też pasuje - i polecam przed zdjęciem koła kierownicy zaznaczyć ząbki (są dość gęsto) coby nie przestawić sobie później kierownicy.
          TDi i tyle.

Komentarz

• xekon
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 742

co do klucza do odkrecenia kierownicy to nie probowalem zwyklym torxem ale wydaje mi sie ze moze miec za szerokie zabki i mozna zepsuc ta nakretke...

Patron, z zaznaczeniem racja - tzn na kolumnie kierownicy jest znaczek wiec tylko trzeba zaznaczyc na kierownicy

Komentarz

• Krzych
              Rider
              • 2005
              • 671

Niestety zwykły Torx nie spasi, a kierownica jest dosyć mocno przykręcona by próbować odkręcić kluczem "zastępczym"

Komentarz

• Patron
                Classic
                • 2005
                • 32

Zamieszczone przez Krzych
                Niestety zwykły Torx nie spasi, a kierownica jest dosyć mocno przykręcona by próbować odkręcić kluczem "zastępczym"
                Jakbym nie odkręcał TORXem to bym się nie wypuszczał. W każdym razie mi spasował i odkręciłem i choś była mocno dokręcona to nic nie zepsułem - w/g mnie pasuje idealnie.

To tak jakbym się bał odkręcać zwykłą śróbę kluczem oczkowym bo przecież idealnie pasuje tylko nasadowy :lol: .
                TDi i tyle.

Komentarz

• Krzych
                  Rider
                  • 2005
                  • 671

Nia ma problemu, do odważnych świat należy k

Komentarz

• xekon
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 742

Dodatkowo jako domkniecie tematu polecam zerknac do topicu

kolejna wymiana przerywacza kierunkowskazow tam jest pare fotek rozebranej dwigienki.

Temat chyba wyczerpany

Komentarz

• Pitusb
                      Classic
                      • 2007
                      • 33

Zamieszczone przez xekon
                      3. Następnie należy zdemontować osłonę kolumny kierownicy. Na zdjęciu zaznaczyłem śruby mocujące elementy plastikowe. Jest ich 5. 4 krzyżakowe, jeden imbus – od spodu kolumny kierownicy mniej więcej w środkowej części pod dźwignią regulacji położenia kierownicy.
                      [quote="xekon"]kolumna kierownicy
                      sruby

Witam, ja ostatnio usiłowałem odkręcić śruby długie krzyżakowe od dołu kolumny kierownicy - niestety... :?
                      Dojście jedynie cienkim długim śrubokrętem, ciężko odkręcić. Zaatakowałem śrubokrętem typu zegarmistrzowskiego (niska jakość - okazało się) wkręconym we wkrętarkę. Końcówka śrubokrętu została.... ops:

Mam pytanie, czy od razu decydować się na rozwiercenie łebka śruby czy ktoś ma jakiś inny patent? Podejrzewam, że łepek wkrętu krzyżakowego, jak mi się wydaje, jest nieźle uszkodzony....
                      Skoda jako wół roboczy, Triumph dla zabawy

Komentarz

• pepiczek
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 146

xekon,

Patrzac na ta fotke zastanawiam sie czy moge zdjąć (bez zdejmowania całej kierownicy!!!) sama górna pokrywe kolumny kierownicy? I czy jest tam jakieś miejsce?

O co chodzi? chce zdjąc sama górna obudowę i zamocować tan LED od alarmu ;-) Potrzebuje jakies 5mm luzu do obudowy by zmieścić go tam.

Czy wystarczy odkręcić tylko dwie śruby od spodu (od strony nóg, na zielono zaznaczyłeś) i góra odejdzie? Jak to jest?

dzieki :-)

Nie wiem gdzie dać LED... widziałem też fajnie umieszczony led tak że oświetlal w nocy przednia szybę... nie chce standardowo w zaślepkach nad radiem ;P
                        +LPG Elpigaz IV gen :-)

Komentarz

• Piterpan
                          Drive
                          • 2008
                          • 67

Jaki ma rozmiar ten klucz potrzebny do ściągnięcia kierownicy ?

Komentarz

• jkg1004
                            Drive
                            • 2009
                            • 51

Koledzy a w mojej obudowa kierownicy łącznie z manetkami jest krzywo po zwolnieniu blokady regulacji kierownicy mozna to troche naprostowac ale po zabezpieczeniu jej dalej jest zle.Co jest nie tak?
                            jkg

Komentarz

• koleś
                              RS
                              • 2009
                              • 2845
                              • Fabia combi (6Y5)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Piterpan
                              Jaki ma rozmiar ten klucz potrzebny do ściągnięcia kierownicy ?
                              Jest to klucz SPLINE M12 (a nie split, jak napisał autor).

Polecam kupić taki zestaw, przyda się do innych prac przy autku:

[ Dodano: Nie 08 Gru, 13 23:20 ]
                              Zamieszczone przez jkg1004
                              Koledzy a w mojej obudowa kierownicy łącznie z manetkami jest krzywo po zwolnieniu blokady regulacji kierownicy mozna to troche naprostowac ale po zabezpieczeniu jej dalej jest zle.Co jest nie tak?
                              Da się to skorygować.

Odkręć dwa wkręty łączące obie połówki osłony i jedną śrubę imbusową od dołu osłony (mocuje ona dolną część).

Zdejmij górną część i zobaczysz pierścień mocujący manetki. Imbusem 5 mm, popuść śrubę i ustaw manetki prawidłowo.

Jakbyś miał problem ze znalezieniem to napisz mi adres @ to wyślę Ci fotki.
                              Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
                              Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

Pracuję...