Gratulacje zakupu !! Szerokości i bezawaryjności życzę!!
Wymiana uszczelek na chłodnicy oleju
Zwiń
X
-
Wymiana uszczelek na chłodnicy oleju
No Tak jak obiecałem przedstawiam wam fotorelacje jak co i gdzie przy wymianie dwóch uszczelek na chłodnicy oleju.
Ponieważ górna uszczelka za czela mi puszczać olej, tak jak i innym użytkownikom octavi 1.9TDI.
Potrzebne rzeczy: OLEJ, PŁYN DO CHŁODNICY, Klucz 32, klucze 10,13. (tyle co pamiętam)
A i filtr oleju. Bo ja od razu wymieniłem olej na nowy, i płyn z chłodnicy.
To zaczynam od przestawienia wam tej części:
A tak ciekło przy odpaleniu:
To zaczynamy uszykowanie sobie dojścia:
Spuszczamy olej z silnika
Oraz spuszczamy płyn do chłodnicy,pamiętajcie o odkręceniu korka na naczynku wyrównawczym. (po prawej stronie jest taki zaworek do spuszczania do):
Odczepiamy te zapinki od węży żeby nam się łatwiej manewrowało:
Oraz ja odkręciłem sobie tą rurkę ponieważ nie miałem jak tam dojść kluczem 32 do tej głównej śruby:
Oraz poluzowałem jeszcze tą śrubę:
Oraz odkręciłem tą część, przy filtrze oleju, bo też mi przeszkadzała (śruba 10) a i nie próbujcie zsuwać tego czarnego plastiku, bo od spodu ma zatrzask):
Teraz ściągamy te dwie gumowe rurki, w których znajduje się płyn chłodniczy:
Potem już odkręcamy chłodnice oleju kluczem 32, i uważamy, bo poleci jeszcze trochę oleju:
Ściągamy stare uszczelki, czyścimy wszystko rozpuszczalnikiem, lub benzyną ekstrakcyjną, i zakładamy nowe uszczelki:
Skręcamy wszystko i zalewamy silnik olejem, i płynem do chłodnicy jeżeli nie dawaliście silikonu temperaturowego, jak daliście to czekacie 24h.
A i pamiętajcie żeby podać jaki macie silnik ponieważ tej górnej uszczelki są dwa modele jedna ma 58/59 mm, a ta co ja potrzebowałem ma 72mm (około). a dolna dostałem bez problemu. Uszczelki kupowałem w serwisie skody. Na tą górna musiałem czekać. I dałem jeszcze silikon w razie czego, bo jak widać na zdjęciach powyżej różniły się one i bałem się że będzie mi dalej puszczać. I musiałem czekać 24/h aż wyschnie ona.
odpalacie autko z czasem uchodzenia płynu w naczynku wyrównawczym to dolewacie do odpowiedniego poziomu, czekacie az silnik się zagrzeje do 90C. Wyłańczacie i sprawdzacie poziom oleju, jak brakuje to dolewacie. I Finito.
A i do ściągania ty zacisków na tych rurkach gumowych używałem tych obcęg:
POZDRAWIAM Mam nadzieje że komuś się przyda.
-
-
dobra robota! Przyda się nie jednemu z nas, niestety
Właśnie jestem też po wymianie. Dodam tylko, że udało mi się to zrobić bez spuszczania płynu chłodniczego Z tymi górnymi uszczelkami to faktycznie jest małe zamieszanie. Mam taką samą chłodnicę oleju jak autor postu a nowa górna uszczelka była inna i stara też troszeczkę inna :cry: Wrzucę później foty.
Komentarz
-
-
Gratuluję sprawnie przeprowadzonej operacji . Jak już wiesz mnie też to czeka :| . Świetna robota. Dzięki :kciukgora12-2000r. 1.9 TDI 110KM ASV SOLUTION
FOTKI - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24820
Komentarz
-
-
Z góry sory za wykopaliska niczym archeolog :roll:
Wielkie dzięki za manuala dla Bobek88 ale chciałbym cos doprecyzować.
Podczas wymiany uszczelek nie ma konieczności spuszczania płynu i oleju. Po odkręceniu chłodniczki wyleje się około 0,4 litra oleju. Uszczelki jak dobrze pamiętam mają wymiary 59mm/5mm i 62.8 mm. Są dostępne w dobrych sklepach moto w cenie za komplet 19 PLN. A i jeszcze jedno po skręceniu, zapalamy na sekundę silnik i uzupełniamy olejem. Mimo, że bagnet wskazuje, że stan jest ok to po chwili warto skontrolować bo do chłodniczki wchodzi jakieś 0.3 litra. Temat o tyle aktualny, że na mrozie uszczelki puszczają, a często wymiana całego oleju nie jest konieczna.Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez davidov26mam pytanko a czy lepiej i wygodniej jest odkrecac ta chlodnice plaskim kluczem nr32 czy nasadowy bo takiego nie mam i zastanawiam sie jaki kupic a w weekend mam zamiar sie za to zabrac
bede wdzieczny za odpowiedz
--
Właśnie sprawnie przeszedłem ten zabieg. Miałem tylko mały problem, jedna z uszczelek nie pasowała - wszystko fajnie wg nr katalowego i nic. Musiałem zakupić całą z tym plastikiem co wchodzi do chłodnicy oleju, niestety osobno tego uszczelniacza nie dostałem.
Wymieniłem tydzień temu i nie widać śladu oleju. Zdjęcia nie robiłem, ale chłodnica jak nówka
Komentarz
-
-
da się wymienić bez spuszczania oleju chyba że jest już czas na wymianę spuszczanie płynu chłodniczego też nie trzeba przy tej okazji chyba że znowu warto by było wymienić przynajmniej nowy i jak się spuści sprawdzi się czy nie ma jakiegoś syfu
te uszczelki rzeczywiście parcieją pomiędzy chłodniczką oleju a górnym jej mocowaniem ja wymieniałem sobie w benzynie 2.0 była tak twarda jak plastik to już nie była guma dokręcenie chłodniczki po tej wymianie tylko nasadowym chyba że jest dojście płaskim nasadowy lepszy
Komentarz
-
Komentarz