Gratulacje zakupu !! Szerokości i bezawaryjności życzę!!
Wymiana uszczelek na chłodnicy oleju
Zwiń
X
-
Wymiana uszczelek na chłodnicy oleju
No Tak jak obiecałem przedstawiam wam fotorelacje jak co i gdzie przy wymianie dwóch uszczelek na chłodnicy oleju.
Ponieważ górna uszczelka za czela mi puszczać olej, tak jak i innym użytkownikom octavi 1.9TDI.
Potrzebne rzeczy: OLEJ, PŁYN DO CHŁODNICY, Klucz 32, klucze 10,13. (tyle co pamiętam)
A i filtr oleju. Bo ja od razu wymieniłem olej na nowy, i płyn z chłodnicy.
To zaczynam od przestawienia wam tej części:
A tak ciekło przy odpaleniu:
To zaczynamy uszykowanie sobie dojścia:
Spuszczamy olej z silnika
Oraz spuszczamy płyn do chłodnicy,pamiętajcie o odkręceniu korka na naczynku wyrównawczym. (po prawej stronie jest taki zaworek do spuszczania do):
Odczepiamy te zapinki od węży żeby nam się łatwiej manewrowało:
Oraz ja odkręciłem sobie tą rurkę ponieważ nie miałem jak tam dojść kluczem 32 do tej głównej śruby:
Oraz poluzowałem jeszcze tą śrubę:
Oraz odkręciłem tą część, przy filtrze oleju, bo też mi przeszkadzała (śruba 10) a i nie próbujcie zsuwać tego czarnego plastiku, bo od spodu ma zatrzask):
Teraz ściągamy te dwie gumowe rurki, w których znajduje się płyn chłodniczy:
Potem już odkręcamy chłodnice oleju kluczem 32, i uważamy, bo poleci jeszcze trochę oleju:
Ściągamy stare uszczelki, czyścimy wszystko rozpuszczalnikiem, lub benzyną ekstrakcyjną, i zakładamy nowe uszczelki:
Skręcamy wszystko i zalewamy silnik olejem, i płynem do chłodnicy jeżeli nie dawaliście silikonu temperaturowego, jak daliście to czekacie 24h.
A i pamiętajcie żeby podać jaki macie silnik ponieważ tej górnej uszczelki są dwa modele jedna ma 58/59 mm, a ta co ja potrzebowałem ma 72mm (około). a dolna dostałem bez problemu. Uszczelki kupowałem w serwisie skody. Na tą górna musiałem czekać. I dałem jeszcze silikon w razie czego, bo jak widać na zdjęciach powyżej różniły się one i bałem się że będzie mi dalej puszczać. I musiałem czekać 24/h aż wyschnie ona.
odpalacie autko z czasem uchodzenia płynu w naczynku wyrównawczym to dolewacie do odpowiedniego poziomu, czekacie az silnik się zagrzeje do 90C. Wyłańczacie i sprawdzacie poziom oleju, jak brakuje to dolewacie. I Finito.
A i do ściągania ty zacisków na tych rurkach gumowych używałem tych obcęg:
POZDRAWIAM Mam nadzieje że komuś się przyda.
-
-
dobra robota! Przyda się nie jednemu z nas, niestety
Właśnie jestem też po wymianie. Dodam tylko, że udało mi się to zrobić bez spuszczania płynu chłodniczegoZ tymi górnymi uszczelkami to faktycznie jest małe zamieszanie. Mam taką samą chłodnicę oleju jak autor postu a nowa górna uszczelka była inna i stara też troszeczkę inna :cry: Wrzucę później foty.
Komentarz
-
-
Gratuluję sprawnie przeprowadzonej operacji. Jak już wiesz mnie też to czeka :| . Świetna robota. Dzięki :kciukgora
12-2000r. 1.9 TDI 110KM ASV SOLUTION
FOTKI - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24820
Komentarz
-
-
Z góry sory za wykopaliska niczym archeolog :roll:
Wielkie dzięki za manuala dla Bobek88 ale chciałbym cos doprecyzować.
Podczas wymiany uszczelek nie ma konieczności spuszczania płynu i oleju. Po odkręceniu chłodniczki wyleje się około 0,4 litra oleju. Uszczelki jak dobrze pamiętam mają wymiary 59mm/5mm i 62.8 mm. Są dostępne w dobrych sklepach moto w cenie za komplet 19 PLN. A i jeszcze jedno po skręceniu, zapalamy na sekundę silnik i uzupełniamy olejem. Mimo, że bagnet wskazuje, że stan jest ok to po chwili warto skontrolować bo do chłodniczki wchodzi jakieś 0.3 litra. Temat o tyle aktualny, że na mrozie uszczelki puszczają, a często wymiana całego oleju nie jest konieczna.Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez davidov26mam pytanko a czy lepiej i wygodniej jest odkrecac ta chlodnice plaskim kluczem nr32 czy nasadowy bo takiego nie mam i zastanawiam sie jaki kupic a w weekend mam zamiar sie za to zabrac
bede wdzieczny za odpowiedz
--
Właśnie sprawnie przeszedłem ten zabieg. Miałem tylko mały problem, jedna z uszczelek nie pasowała - wszystko fajnie wg nr katalowego i nic. Musiałem zakupić całą z tym plastikiem co wchodzi do chłodnicy oleju, niestety osobno tego uszczelniacza nie dostałem.
Wymieniłem tydzień temu i nie widać śladu oleju. Zdjęcia nie robiłem, ale chłodnica jak nówka
Komentarz
-
-
da się wymienić bez spuszczania oleju chyba że jest już czas na wymianę spuszczanie płynu chłodniczego też nie trzeba przy tej okazji chyba że znowu warto by było wymienić przynajmniej nowy i jak się spuści sprawdzi się czy nie ma jakiegoś syfu
te uszczelki rzeczywiście parcieją pomiędzy chłodniczką oleju a górnym jej mocowaniem ja wymieniałem sobie w benzynie 2.0 była tak twarda jak plastik to już nie była guma dokręcenie chłodniczki po tej wymianie tylko nasadowym chyba że jest dojście płaskim nasadowy lepszy
Komentarz
-
Komentarz