Wymiana uszczelek na chłodnicy oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • brodamp
    Classic
    • 2010
    • 6

Gratulacje zakupu !! Szerokości i bezawaryjności życzę!!
  • Bobek88
    Drive
    • 2008
    • 65

No Tak jak obiecałem przedstawiam wam fotorelacje jak co i gdzie przy wymianie dwóch uszczelek na chłodnicy oleju.
    Ponieważ górna uszczelka za czela mi puszczać olej, tak jak i innym użytkownikom octavi 1.9TDI.
    Potrzebne rzeczy: OLEJ, PŁYN DO CHŁODNICY, Klucz 32, klucze 10,13. (tyle co pamiętam)
    A i filtr oleju. Bo ja od razu wymieniłem olej na nowy, i płyn z chłodnicy.
    To zaczynam od przestawienia wam tej części:

A tak ciekło przy odpaleniu:

To zaczynamy uszykowanie sobie dojścia:

Spuszczamy olej z silnika
    Oraz spuszczamy płyn do chłodnicy,pamiętajcie o odkręceniu korka na naczynku wyrównawczym. (po prawej stronie jest taki zaworek do spuszczania do):

Odczepiamy te zapinki od węży żeby nam się łatwiej manewrowało:

Oraz ja odkręciłem sobie tą rurkę ponieważ nie miałem jak tam dojść kluczem 32 do tej głównej śruby:

Oraz poluzowałem jeszcze tą śrubę:

Oraz odkręciłem tą część, przy filtrze oleju, bo też mi przeszkadzała (śruba 10) a i nie próbujcie zsuwać tego czarnego plastiku, bo od spodu ma zatrzask):

Teraz ściągamy te dwie gumowe rurki, w których znajduje się płyn chłodniczy:

Potem już odkręcamy chłodnice oleju kluczem 32, i uważamy, bo poleci jeszcze trochę oleju:

Ściągamy stare uszczelki, czyścimy wszystko rozpuszczalnikiem, lub benzyną ekstrakcyjną, i zakładamy nowe uszczelki:

Skręcamy wszystko i zalewamy silnik olejem, i płynem do chłodnicy jeżeli nie dawaliście silikonu temperaturowego, jak daliście to czekacie 24h.

A i pamiętajcie żeby podać jaki macie silnik ponieważ tej górnej uszczelki są dwa modele jedna ma 58/59 mm, a ta co ja potrzebowałem ma 72mm (około). a dolna dostałem bez problemu. Uszczelki kupowałem w serwisie skody. Na tą górna musiałem czekać. I dałem jeszcze silikon w razie czego, bo jak widać na zdjęciach powyżej różniły się one i bałem się że będzie mi dalej puszczać. I musiałem czekać 24/h aż wyschnie ona.
    odpalacie autko z czasem uchodzenia płynu w naczynku wyrównawczym to dolewacie do odpowiedniego poziomu, czekacie az silnik się zagrzeje do 90C. Wyłańczacie i sprawdzacie poziom oleju, jak brakuje to dolewacie. I Finito.

A i do ściągania ty zacisków na tych rurkach gumowych używałem tych obcęg:

POZDRAWIAM Mam nadzieje że komuś się przyda.
    http://bobek88.mybrute.com

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Fajny opis, mnie też to czeka
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• octikombi
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2007
        • 102

dobra robota! Przyda się nie jednemu z nas, niestety

Właśnie jestem też po wymianie. Dodam tylko, że udało mi się to zrobić bez spuszczania płynu chłodniczego Z tymi górnymi uszczelkami to faktycznie jest małe zamieszanie. Mam taką samą chłodnicę oleju jak autor postu a nowa górna uszczelka była inna i stara też troszeczkę inna :cry: Wrzucę później foty.

Komentarz

• DarekD
          Elegance
          • 2009
          • 926

Gratuluję sprawnie przeprowadzonej operacji . Jak już wiesz mnie też to czeka :| . Świetna robota. Dzięki :kciukgora
          12-2000r. 1.9 TDI 110KM ASV SOLUTION
          FOTKI - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24820

Komentarz

• samtech84
            Elegance
            • 2008
            • 988
            • Octavia I (1U2)
            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Dzięki u mnie też puszczać zaczęło i będę się brał za wymianę więc opis się przyda

Komentarz

• krzysiek80
              Ambiente
              • 2010
              • 182

jestes wielki fajna lekcja pozdrawiam

Komentarz

• phrix
                L&K
                • 2007
                • 1000
                • Audi
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Z góry sory za wykopaliska niczym archeolog :roll:

Wielkie dzięki za manuala dla Bobek88 ale chciałbym cos doprecyzować.
                Podczas wymiany uszczelek nie ma konieczności spuszczania płynu i oleju. Po odkręceniu chłodniczki wyleje się około 0,4 litra oleju. Uszczelki jak dobrze pamiętam mają wymiary 59mm/5mm i 62.8 mm. Są dostępne w dobrych sklepach moto w cenie za komplet 19 PLN. A i jeszcze jedno po skręceniu, zapalamy na sekundę silnik i uzupełniamy olejem. Mimo, że bagnet wskazuje, że stan jest ok to po chwili warto skontrolować bo do chłodniczki wchodzi jakieś 0.3 litra. Temat o tyle aktualny, że na mrozie uszczelki puszczają, a często wymiana całego oleju nie jest konieczna.
                Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Mac240174
                  Classic
                  • 2011
                  • 7

Wielkie dzięki za porady, teraz wiem jak to zrobić.
                  Pozdrowienia

Komentarz

• davidov26
                    Classic
                    • 2012
                    • 2

mam pytanko a czy lepiej i wygodniej jest odkrecac ta chlodnice plaskim kluczem nr32 czy nasadowy bo takiego nie mam i zastanawiam sie jaki kupic a w weekend mam zamiar sie za to zabrac
                    bede wdzieczny za odpowiedz

Komentarz

• NuTiiiiii
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 117

Zamieszczone przez davidov26
                      mam pytanko a czy lepiej i wygodniej jest odkrecac ta chlodnice plaskim kluczem nr32 czy nasadowy bo takiego nie mam i zastanawiam sie jaki kupic a w weekend mam zamiar sie za to zabrac
                      bede wdzieczny za odpowiedz
                      Mi lepiej to się robiło nasadowym.

--
                      Właśnie sprawnie przeszedłem ten zabieg. Miałem tylko mały problem, jedna z uszczelek nie pasowała - wszystko fajnie wg nr katalowego i nic. Musiałem zakupić całą z tym plastikiem co wchodzi do chłodnicy oleju, niestety osobno tego uszczelniacza nie dostałem.

Wymieniłem tydzień temu i nie widać śladu oleju. Zdjęcia nie robiłem, ale chłodnica jak nówka

Komentarz

• kamilp
                        Classic
                        • 2013
                        • 5

Witam Forumowiczów. Czy ktoś z Was posiada wiedzę czy w skodzie 1.6 AKL wymiana tych uszczelek przebiega podobnie, tzn czy da się to zrobić bez spuszczania oleju i płynu chłodzącego?

Komentarz

• krisoctav
                          Rider
                          • 2008
                          • 417

da się wymienić bez spuszczania oleju chyba że jest już czas na wymianę spuszczanie płynu chłodniczego też nie trzeba przy tej okazji chyba że znowu warto by było wymienić przynajmniej nowy i jak się spuści sprawdzi się czy nie ma jakiegoś syfu
                          te uszczelki rzeczywiście parcieją pomiędzy chłodniczką oleju a górnym jej mocowaniem ja wymieniałem sobie w benzynie 2.0 była tak twarda jak plastik to już nie była guma dokręcenie chłodniczki po tej wymianie tylko nasadowym chyba że jest dojście płaskim nasadowy lepszy

Komentarz

Pracuję...