Czyszczenie klapy gaszenia/egr BKD

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gżehó
    Drive
    • 2007
    • 49

marto, a gdzie byłeś na przeglądzie?
    czy ktoś z kolegów wie może co to za kwadratowa puszeczka o wymiarach 10 cm x 10 cm mieści się pod autkem obok katalizatora? ona cos osłania tylko co?
    a tak poza tym mi też nie zmienili filtra powietrza mimo że mam LPG, ale o świecach nie zapomnieli, i wyszło 700 pln - rozbój
    Skoda Octavia Kombi 1.9TDi manual '98
    Mercedes W201 190D '92 automatic
    Mercedes W124 300D '93 automatic
  • kowal 2002
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 5161

Nie wiem, czy w BKD da radę ściągnąć samą klapkę ( nie widzę na fotce, czy z tyłu jest na tyle miejsca żeby podejść z kluczem ), czy trzeba wyciągać całość wraz z EGR-em.

Zakładając, że całość to :
    - odpinasz wtyczkę elektryczną zaznaczoną białą strzałką < 1 >,
    - odpinasz wąż dolotowy < 2 > ( ten gumowy, z dołu ) poprzez wyjęcie drucianej zawleczki ( wylot węża warto zatkać jakąś szmatką, żeby nic tam nie wpadło )
    - ściągasz z puszki EGR podciśnieniowy gumowy wężyk sterujący < 3 >
    - odkręcasz dwie śruby imbusowe < 4 > mocujące rurę dolotu spalin ( uwaga bo między tą rurą a EGR-em jest uszczelka )
    - odkręcasz trzy śruby imbusowe < 5 > mocujące EGR do dolotu ( tam też jest uszczelka/oring ).
    - wyciągasz całość na zewnątrz.

Jeśli da radę dojść do śrub samej klapki to pomijasz < 3 >, < 4 >, < 5 > i odkręcasz trzy śruby imbusowe < 6 > mocujące klapkę do EGR-a ( tutaj znów oring ).

Teraz trzeba zdecydować, czy tylko myjesz to co jest zasyfione, czy rozbierasz też puszkę z elektroniką klapki, żeby sprawdzić czy jest tam olej. Proponowałbym na początek tylko czyszczenie, bo nieudana rozbiórka puszki to prawie 100% uszkodzenie klapki.
    Co do środka myjącego to ja używałem u siebie środka WURTH-a do czyszczenia ( odtłuszczania ) tarcz hamulcowych i pędzelka, ale może być środek np. do czyszczenia gaźników i przepustnic lub ostatecznie jakiś inny rozpuszczalnik.
    Trzeba tylko pamiętać, żeby nie próbować ruszać "ręcznie" klapką, bo można w ten sposób uszkodzić tą felerną zębatkę.
    Co do rozbierania puszki to na TEJ stronie jest kilka fotek jak to zrobić.

Po umyciu montaż w odwrotnej kolejności ( ewentualnie można dać nowe oringi - ja zostawiłem stare ).
    Po zamontowaniu odpalasz silnik i modlisz się żeby wszystko działało :diabelski_usmiech
    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• hubi2000
      Rider
      • 2010
      • 601

Mozecie powiedziec jakie sa objawy zlego dzialania EGR ? i czemu to sie czysci
      Cupra 2.0 TFSI 305KM/420Nm

https://www.youtube.com/watch?v=_SAtv9muPcE

Komentarz

• handzol
        Ambiente
        • 2006
        • 212

Dużo było syfu?Jaki przebieg?

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Info TUTAJ
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• hubi2000
            Rider
            • 2010
            • 601

moja wygladala tak przebieg 163tys ale widac ze poprzedni wlasciciel juz czyscil bo byl silikon na uszczelnieniu podkładki...
            tylko po zdjeciu widac ze przepustnica byla otwarta czy tak powinno byc ?

Cupra 2.0 TFSI 305KM/420Nm

https://www.youtube.com/watch?v=_SAtv9muPcE

Komentarz

Pracuję...