Poniżej zamieszczam fotorelacje z wymiany oleju w skrzyni biegów.
Do wymiany potrzebny jest IMBUS 17 oraz 2 litry oleju przekładniowego
Auto podniesione na kobyłkach, można 'z podnosnika', ale zamierzałem zastosować 'płukankę' - trzeba pomielić skrzynią.
Olej wymieniony z dwóch powodów:
- Poprzednia wymiana 80 tys km - muślę że to dobty interwał
- Problemy ze skrzynią - notoryczne haczenie jedynki przy ruszaniu
Instrukcja nie zawiera interwału wymiany, tylko zaleca uzupełnianie. Nie należy dać się na to nabrać! jeśli macie ori olej przy przebiegu 200 tys, po zlaniu wypłynie rzadki śmierdziuch, o konsystencji rajdowego 0W10
Skrzynia przyjęłą olej Liqui Moly 75W90 oraz Ceratec (ze względu na problemy)
Na poniższym foto na niebiesko zaznaczona śrubka mocująca rurkę, której poluzowanie ułatwi odkręcenie korka wlewowego. Dodatkowo należy zdemontować lub częścopwo odkręcić i odchylić plastikową osłonę nadkola, ułatwi to manipulację imbusem.
Na czerwono zaznaczone korki, na górze wlewowy, na dole spustowy.
1.JPG
Najpierw odkręcić korek wlewowy - żeby mieć pewność, że po spuszczeniu, nowy olej na pewno zalejemy!
2.JPG
Dodałem do skrzyni płukankę silnika, proporcjonalnie do objętości oraz dawkowania na etykiecie. Następnie włączyłem silnik i zostawiłem na 2gim biegu na 10 minut. Dzięki temu olej się rozrzedzi, rozpuszczą się osady oraz ciepły lepiej spłynie.
3.JPG
Następnie odkręcić korek spustowy
4.JPG
5.JPG
Do wymiany potrzebny jest IMBUS 17 oraz 2 litry oleju przekładniowego
Auto podniesione na kobyłkach, można 'z podnosnika', ale zamierzałem zastosować 'płukankę' - trzeba pomielić skrzynią.
Olej wymieniony z dwóch powodów:
- Poprzednia wymiana 80 tys km - muślę że to dobty interwał
- Problemy ze skrzynią - notoryczne haczenie jedynki przy ruszaniu
Instrukcja nie zawiera interwału wymiany, tylko zaleca uzupełnianie. Nie należy dać się na to nabrać! jeśli macie ori olej przy przebiegu 200 tys, po zlaniu wypłynie rzadki śmierdziuch, o konsystencji rajdowego 0W10
Skrzynia przyjęłą olej Liqui Moly 75W90 oraz Ceratec (ze względu na problemy)
Na poniższym foto na niebiesko zaznaczona śrubka mocująca rurkę, której poluzowanie ułatwi odkręcenie korka wlewowego. Dodatkowo należy zdemontować lub częścopwo odkręcić i odchylić plastikową osłonę nadkola, ułatwi to manipulację imbusem.
Na czerwono zaznaczone korki, na górze wlewowy, na dole spustowy.
1.JPG
Najpierw odkręcić korek wlewowy - żeby mieć pewność, że po spuszczeniu, nowy olej na pewno zalejemy!
2.JPG
Dodałem do skrzyni płukankę silnika, proporcjonalnie do objętości oraz dawkowania na etykiecie. Następnie włączyłem silnik i zostawiłem na 2gim biegu na 10 minut. Dzięki temu olej się rozrzedzi, rozpuszczą się osady oraz ciepły lepiej spłynie.
3.JPG
Następnie odkręcić korek spustowy
4.JPG
5.JPG
Komentarz