Na przyszły rok był wyznaczony termin wymiany paska rozrządu. Wykorzystując piękną wrześniowa pogodę, postanowiłem jednak zaglądnąć do paska i sprawdzić jego stan, gdyż lekko podciekała mi pompa płynu chłodzącego (pomyślałem sobie iż może poczekam do przyszłego roku). Poniżej publikuję zajęcia z Internetu, które w pełni odpowiadają temu co zobaczyłem w mojej Skodzie. Aktualnie jestem już po wymianie rozrządu, poniżej opublikowałem także moje uwagi z wymiany napędu rozrządu widziane oczami człowieka który pierwszy raz w życiu zmieniał pasek rozrządu. Trwało to trochę długo, ale było spowodowane strachem przed popełnieniem błędu i jego skutkami. W trakcie wymiany była piękna wrześniowa pogoda, zatem przyjemnie pracowało się przy samochodzie. Dla tych wszystkich, którzy posiadają odpowiednie narzędzia, polecam spróbować samemu wymienić pasek, poniżej opublikuję liczne linki do stron internetowych drobiazgowo wyjaśniające szczegóły tej operacji. Wprawdzie większość opisów sporządzono w języku niemieckim i rosyjskim z którymi nie mam problemów komunikacyjnych, ale po pierwsze podałem link do tłumacza, gdzie na zasadzie kopiuj – wklej można przetłumaczyć teksty obcojęzyczne, po drugie może także ktoś opublikuje lub poda link do opisu w języku polskim. W mojej ocenie praca nie jest szczególnie trudna, jeżeli szczegółowo przestrzega się podane zasady montażu, natomiast sama prawidłowa wymiana jest dosyć żmudna i długotrwała.
Zdjęcia z samodzielnego sprawdzenia paska zębatego na przykładzie silnika 1,6 BSE
Zdjęcia z samodzielnego sprawdzenia paska zębatego na przykładzie silnika 1,6 BSE
Komentarz