Jako, że nie ma takiego tematu z fotorelacją, a jest to dość często brane na języki na forum temat postanowiłem podzielić się krótką relacją z takiej o to wymiany.
W benzynie cała operacja zajmuje nie więcej jak 5 minut. W dieslach, jak czytałem taką wymianę niestety nie jest już tak łatwo przeprowadzić. Dziwiło mnie to, czemu piszecie o utracie 1l płynu, ale dopiero jak zobaczyłem, gdzie ten czujnik jest umieszczony to wszystko okazało się jasne. A u mnie wygląda to tak
Przed przystąpieniem do pracy musimy mieć koniecznie zimny silnik. Najlepiej po nocy.
Co nam będzie potrzebne:
- nowy czujnik (:P)
- nowy oring (niekoniecznie)
- szmatka bądź coś podobnego
- śrubokręt płaski nie za szeroki
Umiejscowienie czujnika:
Przystępujemy do pracy.
Na zdjęciu widać, że mam podłożoną szmatkę obok czujnika. Po jego wyjęciu ciśnienie będące wewnątrz wypchnie dosłownie parę kropel płynu.
Czujnik trzyma w ryzach plastikowy oring.
który po wyjęciu wygląda tak:
Wyjęcie jest bardzo proste. Łapiemy go dwoma palcami i wysuwamy do przodu samochodu. Trzeba to jednak robić ostrożnie, gdyż można go złamać. Zalecają wymianę na nowy (koszt 2-5 zł), ja akurat nowego nie miałem.
Teraz czujnik siedzi w otworze bez żadnej blokady. Spokojnie możemy go wyciągnąć. I tu uwaga: pryśnie trochę płynem.
W tym etapie może przydać się śrubokręt, ale może uda się Wam wyciągnąć wtyczkę za pomocą palca. Podważamy plasticzek w środku (na zdjęciu tego nie widać, ale podczas oględzin wszystko będziecie widzieć) i rozłączamy wtyczkę z czujnikiem na wieczne rozstanie. Nie będą tak łatwo chcieli się rozstać Cierpliwości i trochę siły.
Ważne jest, aby kupić odpowiedni czujnik. Z tego co wiem są na pewno 2 rodzaje, a może nawet i 3. Okrągły (jak mój), kwadratowy i chyba jeszcze inny.
W otworze może zostać nam uszczelka (bo może też znajdować się na czujniku).
Zakładamy nowy czujnik z uszczelką. Ostrożnie wkładamy nowy bądź stary oring. Dla pewności wszystko dociskamy i po robocie.
Фотоотчет о замене электронного термостата (термостат с электрическим управлением) на двигателях APF, AVU, BFQ и т.д. Этот отчет по ремонту применим к автомобилям с двигателями APF, AVU, BFQ: Фольксваген Гольф 4, Поло, Шкода Октавия А4, Ауди А3 и др.
Komentarz