Dobra, w "Wieczornych..." sie nie zaktualizuje, jak cos napisze, to wale tutaj :P TO CO I O KTOREJ DZISIAJ ROBIMY :?: :diabelski_usmiech
Jak sprawdzic jaki mamy kod lakieru na aucie i nie tylko
Zwiń
X
-
Jak sprawdzic jaki mamy kod lakieru na aucie i nie tylko
Witam, nadchodzi jesień, wiele osób będzie chciało przed zimą zabezpieczyć odpryski lakieru na samochodzie i myślimy sobie no tak, ale jaki to ja tak naprawdę mam kolor tego lakieru, prosta recepta jak to sprawdzić poniżej:
Na początek gdzie szukać takiej informacji:
1) Książka serwisowa, to ta z która jeździmy na przeglądy. Otwieramy i widzimy coś takiego:
A wiec przyglądamy się dokładniej i znajdujemy wiersz z opisem: LACKNR / PAINT NO.
I już wiemy na czym stoimy, teraz możemy ze spisu wyczytać jak oznacza ten lakier ASO i jaki potrzebujemy kupić.
2) Co zrobić jak nie mamy takiej książki bo poprzedni właściciel celowo z nami nią się nie podzielił. Nic straconego. Idziemy do auta otwieramy bagażnik, podnosimy wykładzinę i widzimy nasza wlepkę :shock:
Niestety, bardzo często ta naklejka jest już trochę zmęczona, ale sprobować coś z niej odczytać zawsze można.
3) A co zrobić jeśli nie mamy ani takiej książki, ani nie mamy tej wlepki, bo nasze auto było kiedyś malowane w bagażniku, albo ktoś sobie pożyczył tą wlepkę - wracamy do punktu, gdzie mieliśmy iść i tak do ASO i tam wykwalifikowany personel miejmy nadzieję pomoże nam w doborze lakieru Można jeszcze samemu spróbować dobrać kolor po tym jaki rok produkcji ma nasz samochód oraz na oko jaki to może być kolor z tabeli poniżej
A oto tabelki z kodami lakierów, wersji wyposażenia bazowego (Ambiente, Elegance, L&K) oraz kilka innych informacji.
1) Tabelka dla Octavi I (1U) przed liftingiem czyli 01.10.1996 - 31.07.2000
2) Tabelka dla Octavi I (1U) po liftingu, w tym Octavia Tour od 01.08.2000 w górę
3) Tabelka dla Octavi II (1Z) 31.10.2003 w górę
Na tej fotce:
widzimy również jaki kod silnika ma nasze auto. Pozycja wyżej niż lakier, w tym przypadku AHF
-
-
Trafiłeś z tematem.
Właśnie wczoraj jakiś złamas przejechał mi gwoździem prawe tylne drzwi :evil:
Całe szczęście, że nie poniosła go fantazja i nie przejechał przez całą długość samochodu :twisted:
Może ktoś wie ile kosztuje przywrócenie im dawnej świetności :?:
Mój ubezpieczyciel stwierdził, że naprawa tej szkody z AC spowoduje wzrost ubezpieczenia o 700zł. Chyba taniej mnie wyniesie pokrycie kosztów z własnej kieszeni.OCTAVIA 1,9TDI SLX
Komentarz
-
-
Potrzebuje pomalowac przedni zderzak i nie wiem jak dobrać lakiernasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
witam nr koloru lakieru otrzymasz w sklepie skody gdy podasz nr nawozia vin. samemu nr farby mozna odczytac na naklejce przy kole zapasaowym jak na foto tu akurat kod silnika a nr farby to widoczny nr 9156
po dwóch latach lakier niewiele sie zmiena po 10 latach dobrany nr zaprawki u mnie roznica nie jest widocznarobert octaviaRK
Komentarz
-
Komentarz