11.Ziomal - jedna sztuka XL , szkoda że logo jest takie małe
logo ma 21 centymetry szerokości i wysokości...
co do rozmiarów to z tej firmy jest pełna rozmiarówka os s do xxl i coś dla wielkoludów dla których xxl jest za małe dzisiaj popołudniu bedie rozmiarówka z wzrostem podana
(nie wiem czy to porada techniczna czy bardziej tuning ale pisze/pytam tutaj)
Czy ktos z Was wyciszal kabine w swojej octavii? Chodzi mi glownie o zmniejszenie odgłosu dobiegajacego z silnika (nie wygluszanie drzwi w celu lepszej jakosci muzy osiagniecia).
Czy do tego celu mozna uzyc tych samych mat co w przypadku "car audio"?
Czy ogolnie gra warta swieczki, w sensie wiecej plusow czy raczej negatywow?
Tak sie pytam - moze kogos tez drazni troche glos wewnatrz auta po porannym zimowym rozruchu? :twisted:
Jak nie wygluszysz drzwi to nalozenie nawet 40kg mat na sciane grodziowa nic nie da. Trzeba robic wszystko, lacznie z dachem, bo IMO nie silnik jest najglosniejszy, ale oplywajace powietrze.
Poszukaj w archiwum CA na forum jak wygluszona jest Octa Nexus-a
Drzwi wygłuszyłbym w takim przypadku ale tylko wewnetrzny profil. Maicroft, chyba jeszcze jest problem wokół słupków i szczelin międzi drzwiami bo one pieknie swiszcza. Co do grodzi to sam sie kiedys zastanawialem i pytalem Nexusa ale chyba tego jeszcze nie ma zrobionego.
Dokładnie, trzeba wykleić wszystko w kabinie. Ja w Cordobie zaczynałem od drzwi ( głównie ze względu na audio ) ale skończyło się na wyklejeniu całej karoserii; dopiero wtedy naprawdę słychać różnicę! Doskonałym testem na wytłumienie jest myjnia tekstylna ( taka z wirującymi pasami materiału ); kiedy końcówki materiału uderzają w blachy karoseri wtedy dopiero słychać jaka jest różnica między częściami wyklejonymi i nie wyklejonymi. Jak dobrze wytłumisz wszystkie blachy to w pewnym momencie zauważysz, że dźwięki zewnętrzne docierają do środka samochodu tylko przez nieszczelności w uszczelkach drzwi i tafle szyb...
Jak nie wygluszysz drzwi to nalozenie nawet 40kg mat na sciane grodziowa nic nie da. Trzeba robic wszystko, lacznie z dachem, bo IMO nie silnik jest najglosniejszy, ale oplywajace powietrze.
Witam, odgrzewam kotleta. Czy ktoś wygłuszał samą ścianę grodziową? Nie wiem jak u Was, ale u mnie zdecydowanie najgłośniej słychać silnik, więc dziwią mnie wypowiedzi że to szum opływającego powietrza jest głośniejszy. Przecież wiem co słyszę Napomnę, że silnik sam w sobie nie chodzi głośniej niż seria oraz pod maską cały czas jest oryginalne wygłuszenie.
Oczywiscie ze sie da. Rozkrecasz caly srodek, zdejmujesz deske, robisz wyciszenie az pod przednie fotele, bo jednak dzwiek niesie sie dalej niz czarna sciana grodziowa
Po wczorajszej jeździe autostradowej dochodzę do następującego wniosku:
Podczas jazdy miejskiej słychać głównie silnik.
W czasie szybszej jazdy szum powietrza potrafi już przyćmić dźwięk silnika ;/ No cóż... najpierw zrobię ścianę grodziową i podłogę pod przednie fotele, a w miarę wolnego czasu postaram się zrobić całość
dla wszystkich zainteresowanych wyciszeniem samochodu polecam poniższy tekst:
Dla wszystkich zainteresowanych wyciszeniem lub wygłuszeniem swojego samochodu, poniżej opiszę moje perypetie związane z wygłuszaniem Skody Octavii 1U:
Prace podjąłem ze względu na narastający - od dłuższego czasu - szum podczas jazdy na autostradzie przy szybkości 120 – 150km/h ( wydaje się, iż przyczyną były drzwi, gdyż trzy drzwi miałem już „robione” przez różnych mechaników). Moje prace zostały podzielone na trzy etapy:
1. Drzwi od strony prawej (przód i tył).
2. Drzwi od strony lewej (przód i tył).
3. Tył samochodu (od strony bagażnika). W niektórych samochodach może znajdować się wykładzina dźwiękochłonna umieszczona nad osłoną wnęki koła. Moim zdaniem źródłem sporego hałasu są właśnie nadkola tylne.
Każdorazowo sprawdzałem efekt wykonanej pracy na trasie Gdańsk – Żywiec. Jednak dopiero wygłuszenie tyłu samochodu dało oczekiwany efekt.
Na początku chciałbym ponieść kilka uwag, iż wykonałem wygłuszenie ze względu na szum w samochodzie podczas szybkiej i długiej jazdy. Celem mojej pracy nie było wytłumianie potrzebne do słuchania muzyki lub odtwarzania innych dźwięków. Na wstępie przed podjęciem prac należy się zastanowić, gdyż wytłumianie spowoduje m.in. obciążenie każdych drzwi dodatkowo wagą ok. 10 – 15 kg.
Przykładowe materiały tłumiące dźwięk, które można zastosować znajdziecie tutaj:
Wracając do mojej pracy to ja skorzystałem z mat firmy bitmat. Na ich stronie internetowej zajdziecie Zestaw mat i pianek do wyciszenia drzwi w samochodzie,
Jednakże przed przystąpieniem do wygłuszania zastanówcie się nad wielkością prac i związanymi z tym kosztami, gdyż zwracam także uwagę na koszty, bowiem sam Zestaw mat i pianek do kompletnego wygłuszenia całego auta kosztuje ok. 1000zł. I w mojej ocenie jest to tylko zestaw podstawowy.
Komentarz