wymiana przegubów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • danielglx
    Classic
    • 2007
    • 23

wymiana przegubów

• LuKaS łomża
    Ambiente
    • 2006
    • 117

wymiana przegubów

W ostatnim czasie miałem do czynienia z takim ów zadaniem zaczęło się wszystko od wymiany gumy na przegubie wewnętrznym, a skończyło na wymianie przegubu zewnętrznego. Instrukcja dotyczy o1 1.8 prawej strony.
    1.Na początek proponuje przygotować narzędzia takie jak :
    a) młotek to podstawa
    b) 2 śrubokręty płaskie
    c) 12katnego torksa (rozmiar podam pozniej)
    d) komplet imbusów
    e) klucz 17 płaski
    f) klucz do kół
    g) no i kanał
    h) no i 12 kątny klucz do wykręcenia przegubu z piasty (nie zawsze jest tam taka nakrętka ale sie zdarza była umieszczana w oryginale)
    2.zabieramy sie do pracy opis będzie dotyczył wymiany 2 przegubów na raz zewnętrznego i wewnętrznego:
    krok1 zaczynamy od wewnętrznego:
    Proponuje odkręcić najpierw białą osłonę przegubu przy skrzyni jest ona przymocowana na 2 śruby 17. Po czym zabieramy sie do odkręcania przegubu od flanszy skrzyni biegów jest skręcone to jest przy pomocy 6 śrub "torksów" bądź imbusów. Gdy już tego dokonamy pól os możemy odczepić od skrzyni .
    Krok2
    demontujemy przegub zewnętrzny tak wiec odkręcamy kolo po czym wkręcamy z powrotem 2 szpilki. Uchroni nas to przed zerwaniem śruby mocującej tarcze. Potrzebna jest pomoc 2 os, która użyczy nam swojej nogi do wciskania hamulca jak juz kogoś znajdziemy to lecimy dalej . Tak wiec gdy jedna z osób wciska hamulec my odkręcamy 12katna nakrętkę bądź normalna zależy od modelu i czy wcześniej był zmieniany przegub. Radze sie uzbroić w rurkę bo jest ona naprawdę mocno dokręcona jak już tego dokonamy możemy wybić przegub " delikatne uderzenie młotka".
    krok3
    Demontaż przegubów z pól osi. Tu również nie zastąpiony będzie pomocnik który przytrzyma półoś . Przeguby należy zbić wraz z zabezpieczeniami aha zapomniałem dodać, że przed zbijaniem można zdjąć gumowe osłony przegubu przymocowane na opaski. Jak już zbiliśmy przeguby to możemy przejść do następnego kroku.
    krok 4
    kupując nowe przeguby dostajemy:
    wewnętrzny- osłonę gumową, nowe opaski zaciskowe, 6 śrub na torks, smar, nowe zabezpieczenia jedno coś w stylu podkładki, a drugie rozcięte kółko
    zewnętrzny- podobnie jak wyżej tylko zamiast śrub dostajemy nakrętkę i są troszkę inne zabezpieczenia
    Wiec bierzemy sie do pracy musimy dokładnie oczyścić półoś ze smaru i brudu jak rośniesz flasze przy skrzyni. potem rozpakowujemy przeguby. Zakładamy nowe gumy osłaniające na półoś. Zaczynamy od zewnętrznego smarujemy go bardzo dokładnie smarem załączonym do kompletu potem ostrożnie wkładamy na swoje miejsce pilnując by frez na przegubie sie zazębił dokręcamy przegub dobrze nie szkodujac sily. Jak juz to zrobimy zakładamy na półoś zabezpieczenia i śmiało możemy ja wciskać w przegub pilnując przy tym frezów by pasowały do siebie jak już to zrobimy zakładamy gumę i zaciskamy opaska polecam dokupić opaski kulowe bo te w zestawie sa kiepskie.potem przechodzimy do wewnętrznego i podobnie guma ,zabezpieczenia i wbijamy przegub na koniec przykręcamy do flanszy przy skrzyni tak zmieniliśmy przeguby gumy osłaniające w octavi 1 z prawej strony bez rozkręcania pól przodu.

Ważne w przypadku wymiany 1 i tak należy odkręcić półoś wraz z drugim przegubem prze co unikniemy uszkodzeń dobrego potem może fotki wrzucę obrazowo wyrazie pytań wszystko wyjaśnię jak zapomniałem o czymś.

Jak kogoś interesuje to przy okazji można w bardzo łatwy sposób zmienić simering w skrzyni wystarczy odkręcić przegub wewnętrzny po czym wewnątrz flanszy śrubę na imbus po której wykręceniu flansza wychodzi ze skrzyni i możemy zmieniać simering

Przepraszam za mało fachowe słownictwo ale uważam ze komuś mój opis może sie przydać
    AUTO JEST BOGIEM, PRĘDKOŚĆ NAŁOGIEM, WYŚCIGI ZABAWA A DRIFT TO PODSTAWA

Komentarz

• bubuDE
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2007
      • 763
      • Octavia III (5E3)
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zdrowy, techniczny opis. Czy torxy lub klucze 12k. to klucze wielozebne, czy takie jak je nazywasz? Np. w drzwiach do odkrecenia zamka jest wielozebny.
      PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• LuKaS łomża
        Ambiente
        • 2006
        • 117

znaczy nie do końca co do torksa masz racje ale przegub jest przykręcony przy pomocy 12kątnej nakrętki i do tego jest taka nasadka ale dziękuje mam nadzieje ze komuś pomoże. Jak znajdę chwile opisze jak w prosty sposób zmienić poduszki pod silnikiem i skrzynia, rozruszać tłoczki od ręcznego i zmieni linkę jak również naciągnąć

Komentarz

• mroko
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 659
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

A czy przy wymianie uszczelnienia w skrzyni trzeba spuszczać z niej olej?
          Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• LuKaS łomża
            Ambiente
            • 2006
            • 117

nie trzeba tylko flansze wyjąc odkręcasz przegub wewnętrzny i potem imbusem flansze wyciągasz simering wkładasz nowy i po wszystkim

Komentarz

• samtech84
              Elegance
              • 2008
              • 988
              • Octavia I (1U2)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Mam pytanko jaki jest rozmiar tego simeringa? Muszę wymienić dziada z lewej strony.
              Zamieszczone przez LuKaS łomża
              nie trzeba tylko flansze wyjąc odkręcasz przegub wewnętrzny i potem imbusem flansze wyciągasz simering wkładasz nowy i po wszystkim
              W 1,9 TDi jest tak samo? Mam silnik agr

Komentarz

• bajo_2004
                Classic
                • 2010
                • 14

Zamierzam wymienić przegub i problem jest taki, że na rynku jest sporo zamienników. W związku z tym moje pytanie jest następujące: które polecacie (GLO, Kager, Ruville), a które lepiej omijać szerokim łukiem.

Komentarz

• Zbyhoo
                  Ambiente
                  • 2012
                  • 112

Odkopię dinozaura.
                  Po wymianie przegubu zewnętrznego trzeba będzie korygować zbieżność?
                  No i tak jak kolega bajo_2004 pisał, jakiej firmy przegub polecacie?
                  Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

Komentarz

• krzynol
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 10990
                    • Superb II combi (3T5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

nie trzeba zbieżności robić, chyba, że coś za dużo odkręcałeś
                    przeguby polecane to spidan lobro ruville
                    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                    poprzednie modele:
                    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

Jakby ktoś był chętny, mam 2 szt przegubów do 2.0 TDI ( czyli do 1.8TSI 2.0 TSI 2.0 FSI i bodajze 1. TDI i FSI ) za 130 zł szt. Włąsnie ww. Ruville
                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

Pracuję...