Witam serdecznie. Od 6 miesięcy jestem posiadaczem Octavii I 1.9 TDI 110km z 1999 roku. Od tego czasu zmagam się z wysokim spalaniem autka. W międzyczasie została wymieniona uszczelka na pompie lecz to nie zmniejszyło spalania. Na pełnym baku 55 litrów zalewanym pod sam korek auto robi max 700km. Od razu mówię, że problem nie leży w technice mojej jazdy. Komputer pokazuje średnie spalanie ~5 do 5,5 L/100km. Wcześniejszym autem spokojnie robiłem 20km na 1 litrze ropy (golf III 90km). Została ustawiona też dawka paliwa na 4mg.
Dzisiaj dałem wtryski do sprawdzenia z nadzieją, że to one są źródłem problemu. Okazało się, że 3 wtryski są dobre (ciśnienie otwarcia 1.8 bar). Jedynie wtrysk sterujący leje (1.7 bar).
Czy ten 1 wtrysk może być przyczyną tak dużego spalania(o blisko 3 litry więcej na każde 100km)? Pytam dlatego, że nie wiem czy ładować czy sprzedawać auto.
Silnik to ASV bądź AHF - nie jestem pewien.
Dzisiaj dałem wtryski do sprawdzenia z nadzieją, że to one są źródłem problemu. Okazało się, że 3 wtryski są dobre (ciśnienie otwarcia 1.8 bar). Jedynie wtrysk sterujący leje (1.7 bar).
Czy ten 1 wtrysk może być przyczyną tak dużego spalania(o blisko 3 litry więcej na każde 100km)? Pytam dlatego, że nie wiem czy ładować czy sprzedawać auto.
Silnik to ASV bądź AHF - nie jestem pewien.
Komentarz