Witam, w moim 1.6aee mam ostatnio problem z szarpaniem, kichaniem na lpg. Dzieję się to podczas mocniejszego przyśpieszania oraz jak jadę ze stałą prędkością. Na pb nie ma takich cyrków. Wymieniłem świece na platynowe oraz przewody bo zauważyłem że iskrzyły delikatnie w niektórych miejscach. Dwa dni było dobrze i problem powrócił. Po tych strzałach mam ściągnięty przewód odmy z obudowy filtra powietrza, poprostu go wywala. Dla testu podmieniałem wtryski gazowe ale bez zmian.
Szarpie, kicha na lpg
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez camel19 Zobacz wpisWitam, w moim 1.6aee mam ostatnio problem z szarpaniem, kichaniem na lpg. Dzieję się to podczas mocniejszego przyśpieszania oraz jak jadę ze stałą prędkością. Na pb nie ma takich cyrków. Wymieniłem świece na platynowe oraz przewody bo zauważyłem że iskrzyły delikatnie w niektórych miejscach. Dwa dni było dobrze i problem powrócił. Po tych strzałach mam ściągnięty przewód odmy z obudowy filtra powietrza, poprostu go wywala. Dla testu podmieniałem wtryski gazowe ale bez zmian.
-
-
Miałem wtryski ac w02 kupowane w kwietniu. Podmienilem na reg fasty z małym nalotem i jest tak samo ale to tylko dla tego żeby zobaczyć jak będzie. Wszystko było zmieniane na kompie, robiona autokalibracja itd. Reduktor zmieniany w styczniu at09. Poprzedni przepuszczał gaz podcisnieniem do kolektora. W tym odpinałem podciśnienie i wkładałem do wody zaraz po zgaszeniu silnika. Nie było bąbli. Sterownik stag 4 eco. Na wolnych obrotach nic się nie dzieję. Nie ma też błędów. Poprostu sporadycznie zdarzaja się szarpnięcia, jak by przerwy w pracy silnika i delikatnie przy tym kicha. Nie raz słyszałem to przy zmianie biegu jak miałem uchylona szybę
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Majcar Zobacz wpis
Jeżeli masz lpg po najniższej lini oporu tzn wtrysk czerwony valtek i reduktor alaska, to szykuj się na wymianę przodu w wyspecjalizowanym serwisie, tylko wpierw upewnij się co chcesz wsadzić i ile to ma kosztować. Służę pomocą jak coś, zapraszam PW. Udziele kilku rad
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpis
Mas jakieś doświadczenia co do tego połączenia tych komponentów ??
Komentarz
-
-
Ja jeździłem wcześniej dosyć długo na reg fastach które się skończyły i kupiłem drugie nowe. Potem przeskoczyłem na te w02 i nic ogólnie się nie działo. Aż tu nagle te szarpania i kichania więc wsadzilem spowrotem reg fasty i jest to samo więc to raczej nie wtryski. Patrzyłem ciśnienie reduktora to też nie ma żadnych skoków itp i nie mam pojęcia czego to wina.
Komentarz
-
-
Do czego konkretnie może prowadzić jazda na powyzszych podzesoolach ?? Moja instalacja ma dopiero 2 lata, niecale 20 tys przebiegu. Niestety wtedy nie miałem pojęcia za bardzo o LPG i instalacja była robiona w zakładzie gdzie wcześniej gaz zakładał tata. On jedzil już kilka lat bez problemu , więc i ja się zdecydowałem. Niestety, nie stać mnie na wymiane podzespołów na inne , tym bardziej , że mój sterownik to King Mp48, który też jest ciężko dostroić że względu na małą ilość kumatych gaziarzy.
Kolego Camel19, polecam Ci LPG forum, jeśli tutaj nikt Ci nie doradzi to może tam ktoś Cię naprowadzi, albo wizyta u kumatego gazownika.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpisDo czego konkretnie może prowadzić jazda na powyzszych podzesoolach ?? Moja instalacja ma dopiero 2 lata, niecale 20 tys przebiegu. Niestety wtedy nie miałem pojęcia za bardzo o LPG i instalacja była robiona w zakładzie gdzie wcześniej gaz zakładał tata. On jedzil już kilka lat bez problemu , więc i ja się zdecydowałem. Niestety, nie stać mnie na wymiane podzespołów na inne , tym bardziej , że mój sterownik to King Mp48, który też jest ciężko dostroić że względu na małą ilość kumatych gaziarzy.
Kolego Camel19, polecam Ci LPG forum, jeśli tutaj nikt Ci nie doradzi to może tam ktoś Cię naprowadzi, albo wizyta u kumatego gazownika.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez camel19 Zobacz wpis
Tam też temat założyłem. Póki co napisali że albo układ zapłonowy albo reduktor.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Kot72 Zobacz wpisTaki spadek ciśnienia w instalacji nie jest normalny . Prawie do zera po nocy ? Albo któryś wtrysk jest zacięty w pozycji otwartej albo masz nieszczelność na przewodzie . Gazem nie śmierdzi ? Gaz raczej nie cofa się do reduktora ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez camel19 Zobacz wpisWitam, w moim 1.6aee mam ostatnio problem z szarpaniem, kichaniem na lpg..
Komentarz
-
-
Pierwsze co wymieniłem przewody i świecę. Następnie wsadzałem 3 cewki i na każdej tak samo. Ostatnio wymieniłem sondę i czujnik temp wody. Pojeździł bezproblemowo kilka dni nawet gdy padało a dzisiaj po rozgrzaniu nagle znowu zaczął przerywać. Ręce opadają. Mam dwie pary wtryskiwaczy lpg i na każdej listwie tak samo szarpie. Na innym forum ktoś miał podobny problem. Wymienił pół samochodu a okazało się że któryś wężyk idący do kolektora był zagięty ale u siebie tego nie zauważyłem....
Komentarz
-
Komentarz