Ja czatuję z ukrycia (nadrabiam ekrany)
klima nie chłodzi
Zwiń
X
-
klima nie chłodzi
Witam koleżanki i kolegów
Mam dziwny problem z klimą, która nie chłodzi...
Mam klimę manualną w swoim aucie i po naciśnięciu przycisku AC obroty rosą (czyli sprężarka się załącza) ale nie leci zimne powietrze.
Oczywiście na początek sprawdziłem w serwisie klime. Zrobiliśmy test szczelności układu i nabiliśmy gaz na nowo. Brakowało niecałe 100 g. Jednak to nie pomogło. Zimne powietrze dalej nie leci.
Pytanie do forumowiczów o jakieś sugestie co może być walnięte... Może ktoś miał podobny problem.
W tamtym roku przed zimą klima normalnie śmigała i leciało zimne powietrze.
-
-
wojtass86, to sprawdź jeszcze bezpiecznik na akumulatorze, zdaje się 20A. lubi się nadpalić jego gniazdo i wtedy jest cyrk z klimą. ja tak miałem w zeszłym roku. klima sprawdzon, nabita i chłodzi z dużymi przerwami. do tego widać było falujące obroty. po przeczyszczeniu w/w gniazda wszystko jest OK.Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Komentarz
-
-
Tony 065, na akumulatorze mam 3 bezpieczniki 30A, właśnie je sprawdziłem i gniazdo też - wszystko OK.
u mnie obroty nie falują tylko jak włącze przycisk AC to wzrastają a klima nie chłodzi cały czas ...
[ Dodano: Czw 09 Maj, 13 13:08 ]
a tak wogule jak wcisnę przycisk klimy to powinien się włączać od razu wentylator przy chłodnicy?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czernobylZamieszczone przez wojtass86a tak wogule jak wcisnę przycisk klimy to powinien się włączać od razu wentylator przy chłodnicy?
a co mówi VCDS?
u mnie jak włączę przycisk od klimy to wentylator się nie załącza to dobrze czy źle?
Komentarz
-
-
Tak, to dobrze, że się załącza.
Co do samej klimy to dość dziwne zjawisko. Też mam manualną klimę i mam coś takiego, że jeśli temperatura na zewnątrz jest niższa niż 15*(chyba 15, nie pamiętam dokładnie) to klima się nie załącza.
Może warto było by sprawdzić samą sprężarkę klimy? To, że sprzęgło elektromagnetyczne działa i wzrasta obciążenie dla silnika to jeszcze nic nie tłumaczyGrzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Liquidy(różne smaki i stężenia) 10ml - 10zł
* Przy zamówieniu powyżej 50ml grzałka gratis bądź 8zł za 10ml.
Więcej informacji na priv.
Komentarz
-
-
Tomato, nie tylko według Ciebie Przy włączonej klimie włączają się od razu obydwa wentylatory i pracują cały czas razem z klima.
BTW: Jeśli klima jak mówisz się załącza:
Wzrasta obciążenie silnika
Wentylatory zaczynają pracować
Nadmuch pracuje
Przycisk AC zapala się na zółto
A mimo wszystko nie wieje chłodem to na 99% padła Ci sprężarka, bądź jakiś element wymienny w niej, bo z tego co mówisz, elektryka jest całkowicie w porządku.Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Komentarz
-
-
wojtass86, Jeśli wentylatory się włączają, a nadmuch w samochodzie działa to nie ma co ruszać modułu sterowania wentylatorami.
Pamiętaj, że aby dobrać się do sprężarki to dobrze byłoby spuścić czynnik chłodniczy bo w innym wypadku poleci w kosmos i ponowne nabicie nie będzie już tak tanie.
FishPL, Może to zależy od wersji wyposażenia i od roku produkcjiGrzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Komentarz
-
-
najprościej to będzie wyjąć akumulator oraz obudowę filtra powietrza.
Obudowa filtra powietrza trzyma się na 2 dziesiątkach. Jedna przy błotniku, druga między filtrem a obudową akumulatora.
Gdy będziesz miał wyjęty akumulator i obudowę filtra powietrza to odkręć 4 śruby (dziesiątaki, albo trzynastki, nie pamiętam) trzymające obudowę akumulatora.
Wtedy masz wszystko na wierzchuGrzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Komentarz
-
-
Podepne się do tematu.
Octavie O2 mam od niedawna i teraz jak jest ciepło to dzieją sie dzwine rzeczy z klimą (climatic).
Jak jest zimny silnik to klima zaczyna chłodzić dopiero po 3-5 minutach jak sie silnik zagrzeje do ok 75'C. Do tego czasu poprostu nemo, przewody pod maską nie są zmarznięte, wentylatory nic. A w pewnym momencie jak ręką odjąć wszystko się włącza i chłodzi. Ostatnio w deszczu też zauważyłem że klima jakby robi sobie przerwy w pracy, mimo włączonej oczywiście. Chwilami zaczynało lecieć cieplejsze powietrze i zaczynały parować szyby. Dodam że na kompie zero błędów i klima swierzo nabita.
Ma ktoś jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
tolczej, http://allegro.pl/zawor-sterujacy-do...166036949.html
też tak miałem, wymieniłem ten zawór sterujący i teraz klima startuje odrazu.
jak rozmawiałem z kolesiem od klimatyzacji to mi powiedział - ma startować momentalnie po włączeniu - wentylatory chwilę później.
Komentarz
-
-
dziękuję wszystkim za cenne podpowiedzi.
Powód okazał się banalny - błędy w komputerze.
Po odpięciu akumulatora, rozkręceniu modułu wentylatorów i sprawdzeniu wtyków wszystkich czujników PODPIOŁEM auto pod KOMPUTER a tu..
błąd czujnika od wiatraków (te nie załączały się z klimą), błąd sterownika silnika i jakieś błędy od Lambdy, chyba spowodowane gazem
SKASUJ BŁĘDY
i klima zaczęła chłodzić.
od razu po włączeniu przycisku AC wentylatory startują i leci przyjemny chłodek
Komentarz
-
Komentarz