casuper, jeśli ASO to chyba najkompetentniejszy będzie ASO LELLEK na granicy Gdyni i Sopotu. Plichty ma różne (raczej słabe) opinie.
Koledzy pomóżcie
Zwiń
X
-
Koledzy pomóżcie
Cześć,
W poniedziałek podczas wyprzedzania pewnej pani, ta nagle zdecydowała się skręcić w lewo - prosto w mój prawy tylny bok. Obróciło mnie o 180 stopni i na dodatek odbiłem się siłą rozpędu od znaku i krawężnika. Wina była jej ewidentna - nie chciała się jednak przyznać, więc zadzwoniłem pod 997. Przyjechali, wysłuchali naszych zeznań i świadka - dostała jeszcze mandat 400pln i punkty. Od razu zgłosiłem szkodę do jej ubezpieczyciela Allianz. Auto jest obite z obu stron. tylne koła są mocno powykrzywiane. Dołączyłem fotki.
Dzisiaj był ubezpieczyciel i porobił zdjęcia. Powiedział, że raczej będzie to szkoda całkowita.
(jak dobrze rozumiem, ubezpieczyciel będzie chciał mi wypłacić kwotę równej wartości auta sprzed wypadku minus wartość auta po wypadku)
Autko jest na prawdę bardzo zadbane i bardzo mi na nim zależy. Czy istnieje jakaś szansa, abym jeszcze jeździł moją skodą bez nakładów pieniężnych?
Pozdrawiam
-
-
ostrożnie z wyceną "wraku", bo możesz się trochę przejechać...
tu masz podobny przypadek :
skontaktuj się z kolegą xcracer i powinien Cię wspomóc :szeroki_usmiech
a odnośnie tego czy bedziesz jeździł dalej bez wkładu to trochę wróżenie z fusów - bez dokładnych oględzin
(mi się zdjęcia nie otwierają :| ) to do końca nie wiesz co pierdyknęło.Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
no raczej bez wkładu to się nie da->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez M4DCzy istnieje jakaś szansa, abym jeszcze jeździł moją skodą bez nakładów pieniężnych?
I mały OT:
Zamieszczone przez M4DW poniedziałek podczas wyprzedzania pewnej pani, ta nagle zdecydowała się skręcić w lewo
Komentarz
-
-
No bez nakładów pieniężnych to się nie da. . . . . :lol: :lol:
Ja na Twoim miejscu bym zrobił tak: Poczekaj na wycenę, weź odszkodowanie i pozbądź się tego co zostało,. Allianz to jeden z najlepszych ubezpieczycieli jakich znam, wiem że mają możliwość wystawienia na aukcję pozostałości, generalnie mogą Ci pomóc w otrzymaniu rozsądnej kwota za rozbity samochód. Można to próbować "łatać", ale samochód jest uszkodzony z obydwu stron (i to zarówno podwozie jak i nadwozie), więc jak Ci to przyjdzie sprzedać za jakiś czas, to mogą być spore "schody".
Komentarz
-
-
1. Poczekaj na wycene
2. poszukaj blacharza ktory zrobi Ci wycene
2a. Zawsze mozesz sie odwolac od wyceny alliansu
2b. Mozesz kupic taniego szkodnika ze zdrowa buda i cienko wyposazonego (moze byc zajechany silnik skrzynia przerzucisz swoje w razie W)i przerzucic swoje graty a bude odprowadzisz na szrot (zostawiajac sobie magazyn czesci zamieenych badz na handel)
Komentarz
-
-
Ale co tu sie pozbywac.
Belka tylna cala do wymiany, niech bedzie 500zl.
Drzwi do kupienia w kolorze bez najmniejszego problemu po powiedzmy 300zl/szt. Nie wiem co tam sie przednimi kolami podzialo.
Progi dwa do zrobienia, oraz tylny blotnik.
Jak ktos ma auto, ktore jest doinwestowane po naprawach itd, to nigdy nie kupi w tej samej cenie rownie dobrze zrobiony woz.
Jeden jezdzi lakierem, drugi jezdzi mechanika.
Komentarz
-
-
GWARANT
Zamieszczone przez maly2st1. Poczekaj na wycene
2. poszukaj blacharza ktory zrobi Ci wycene
2a. Zawsze mozesz sie odwolac od wyceny alliansu
2b. Mozesz kupic taniego szkodnika ze zdrowa buda i cienko wyposazonego (moze byc zajechany silnik skrzynia przerzucisz swoje w razie W)i przerzucic swoje graty a bude odprowadzisz na szrot (zostawiajac sobie magazyn czesci zamieenych badz na handel)
Ja też bym postępował wg powyższych punktów. Skoro nie chcesz szkody całkowitej to najlepiej jak będziesz miał kosztorys innego warsztatu.
Komentarz
-
Zamieszczone przez maly2stMozesz kupic taniego szkodnika ze zdrowa buda i cienko wyposazonego (moze byc zajechany silnik skrzynia przerzucisz swoje w razie W)i przerzucic swoje graty a bude odprowadzisz na szrot
Komentarz
-
-
andrzej1962, nie przesadzaj :wink: , bo idąc dalej Twoim tokiem rozumowania to 90 %
(jak nie więcej) użytkowników tego forum po zrobieniu modów to przestępcy :wink:
Bo przecieżZamieszczone przez andrzej1962to nie jest ten sam samochódByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Jak będzie szkoda całkowita to dostaniesz 60 albo 70% z tego co pamiętam wartości samochodu. W takim przypadku dostajesz kase na konto od ręki i wtady decydujesz czy sprzedajesz w takim stanie samochód jakim jest albo zaczynasz naprawiać. I tutaj jest podstawowe pytanie czy mocowanie tylniej belki sie nie przesuneło, bo jak nie to auto naprawisz i jeszcze zostanie na jakieś fajne felgi. A jak będzie ta druga sprawa że podwozie zostało uszkodzone może byc problem z ustawieniem geometri czyli 4ro ślad.
Moja propozycja jest taka zeby zaprowadzić do jakiegoś mechanika najlepiej blacharza aby zrobił pomiary podwozia jak będą oki to naprawiaj i jeszcze zostanie kasy a jak jest coś nie tak sprzedać i szukać czegoś nowego.
Inaczej wyglada sprawa gdy nie ma szkody całkowitej wtedy raczej każdy warsztat będzie chciał aby naprawe samochodu zlecić całkowicie blacharzowi naprawę. I wtedy nic Ciebie nie iteresuje tylko termin odbioru samochodu choć nic nie zostanie z wyliczonego kosztorysu.
Komentarz
-
-
M4D, zrób sobie dobre oględziny u mechanika jakiegoś dobrego własne i niech wyceni co realnie do naprawy (wymiany), niech doliczy lakierowanie. A z ubezpieczalni doić ile się da - najlepiej niech rzeczoznawca robi oględziny u Twojego mechanika, a ten niech marudzi ile wlezie razem z Tobą - że to i tamto uszkodzone, zależy od tego co do naprawy dokładnie, ale całki bym się nie bał, tylko wydoił ile się da od nich i wtedy będziesz wiedział czy naprawiać po taniości, tak jak pisze Maicroft - części z allegro typu drzwi, ale dobrze i jeszcze Ci zostanie może kaska czy sprzedawać to co zostało gdzieś. Trzeba walczyć o każdy grosz z ubezpieczalniami dziś niestety
[ Dodano: Pią 04 Kwi, 14 09:30 ]
Widmo86, "Inaczej wyglada sprawa gdy nie ma szkody całkowiteja" co to ma do rzeczy czy jest całka czy nie jak forma wypłaty? przecież może gotówkowo robić,a nie bezgotówkowo, nawet kiedy nie ma całkowitej szkody
Komentarz
-
-
Witam,
Zdarzenie 31.03, wycenę dostałem dzisiaj po południu
Dostałem wycenę:
Wartość Auta przed zdarzeniem - 13.100
wartość po zdarzeniu - 7.800
Chcą mi wypłacić - 5.300 brutto
Nie wiem co dalej - uważam, że kwota przed zdarzeniem jest za niska a po zdarzeniu za wysoka
Auto poważnie obite z obu stron, drzwi do wymiany2x, tylne zawieszenie (belka) do wymiany, 2xfelga z oponą do wymiany.
Poradźcie co dalej :cry:
Komentarz
-
Komentarz