Sprzeglo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bartnikk
    Classic
    • 2016
    • 5

Sprzeglo

Typowe usterki to wypadanie zapłonu na wolnych obrotach, zużycie oleju (zależne od egzemplarza, ale generalnie większość wymaga kontroli)

Różnice dla silników 2.0 to:

1 sonda (na 100% APK) lub 2 sondy (pozostałe)

pompa powietrza wtórnego (brak w APK)

AZJ posiada zupełnie inną budowę kolektora ssącego + wszelkie ekologiczne pierdołki powyżej.

Combi jest cięższa o 15kg (w przypadku wyposażenia standardowego)
  • Bartnikk
    Classic
    • 2013
    • 23

Sprzeglo

Witam,czeka mnie chyba wymiana sprzegła oraz koło dwumaswego.Skoda Oktavia Kombi 1,9 tdi.Może ktos mi podpowiedzieć na jaki koszt mam sie szykowac.I niech ktos doradzi czy odrazu ze sprzeglem zaleca wymienic kolo dwumasowe,czy same sprzeglo.
    Arczi

Komentarz

• Weso
      Drive
      • 2014
      • 47

Uszkodzony dwumas powoduje drgania silnika na niskich obrotach i często telepanie przy odpalaniu i gaszeniu. Jeśli nie masz takich objawów, to zapewne wystarczy wymiana samego sprzęgła. Pomyśl też o uszczelniaczu wału między skrzynią a silnikiem.

Komentarz

• Bartnikk
        Classic
        • 2013
        • 23

Sprzeglo

Nie mam wlasnie czegos takiego,wiec wydaje mi sie ze wymiana samego sprzegla wystarczy.Dzieki za pomoc
        Arczi

Komentarz

• Sekundka
          Rider
          • 2012
          • 251

Uwaga ! w moim przypadku nie było żadnych objaw telepania drgań i provblemów przy gaszeniu bądź odpalaniu..ALE powyżej 3tyś obr nie dało się zapiąć żadnego biegu a tarcza się podpalała zresztą opisane jest to w moim temacie..mój dwumas spiekł się praktycznie w jedną całość

Komentarz

• sw29l
            Ambiente
            • 2011
            • 209

Cześć, Nie znalazłem podobnego tematu a nie chcę zakładac nowego.
            Ja też jestem przed wymianą dwumasy w swoim klamocie ( 680euro z robocizną- Servis Skody -1200Euro) i bardzo potrzebuję odpowiedzi na to pytanie zanim kupię cały komplet dwuamsa + sprzęgło : czy ma znaczenie jakiego prducenta bedzie zamontowane koło dwumasowe- LUK czy Sachs? Moj silnik to 2.0 , 170BHP, BMN. Nie mam jak tego sprawdzić a sprzedawcy twierdzą, że nie ma znaczenia- ja chcę to potwierdzić aby nie bawić się w odsyłanie.
            Pozdrawiam

Komentarz

• wesol
              Rider
              • 2008
              • 689

loteria kolego. Raz ta lepsza a raz druga. Teraz wszystko robia szmelcowate. W pudelkach jednego producenta znajdujesz co innego. Regeneruja te czesci tez ze skutkiem wymiernym. Jak masz mozliwosc to zakladaj sztywne jednomasowe.
              G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP

Komentarz

• yunior81
                RS
                • 2010
                • 1657
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez wesol
                Jak masz mozliwosc to zakladaj sztywne jednomasowe
                Masz takie u siebie ?

Komentarz

• ajoter
                  Ambiente
                  • 2012
                  • 152
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja tak mam, zmieniłem dwumas na stałe koło. Biegi łato sie zmienia, przyspiesza normalnie Jedyne róznice które zauważyłem bo narazie przejechałem ok 600 km na takim zestawie to sprzęgło troche inaczej mi łapie jak by wyżej, przy ruszaniu z jedynki może trochę szarpnąć ale juz to opanowałem i ruszam łagodnie , oraz jak jest na biegu jałowym to słychać lekko słyszalne dzwieki( nie wiem jak to nazwać) które cichną kiedy wcisnę do podłogi pedał sprzęgła. Jest to skutek tego ze dwumasa bardziej tłumi drgania niż jednomas - podpytywałem sie w kilku warsztatach na ten temat i wszystcy zgodnie to powiedzieli. Gdzies tu na forum był temat jednomasa zamiast dwumasy.

Komentarz

• sw29l
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 209

Nie mam możliwości aby tutaj kupić jednomase, części dobierają po nr blach.
                    Co z moim pytaniem? Czy mogę zamawiać Sachs albo LuK bo oba zestawy będą pasowały?

Komentarz

• Weso
                      Drive
                      • 2014
                      • 47

Oba będą pasować. Gdybyś chciał zmienić samo sprzęgło lub sam dwumas, wtedy musiałbyś wiedzieć, kto wyprodukował drugą część. W przypadku wymiany kompletu nie ma to znaczenia.

Komentarz

• sw29l
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 209

Zamieszczone przez Weso
                        Oba będą pasować. Gdybyś chciał zmienić samo sprzęgło lub sam dwumas, wtedy musiałbyś wiedzieć, kto wyprodukował drugą część. W przypadku wymiany kompletu nie ma to znaczenia.
                        Podziękowanie, o to mi chodziło. Jutro zamawiam.

Komentarz

• wesol
                          Rider
                          • 2008
                          • 689

tak to ze zamach i docisk musza byc jednej marki to raczej oczewiste. Tarcza i wysprzeglik to juz zazwyczaj moze byc innej marki.
                          Nie pamietam ze w tym 170 konnym jest ten sam praktycznie zamach co 1.9 tdi ze skrzyniami 6 biegowymi. JEski tak to pakuj jednomas valeo i po sprawie.
                          G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP

Komentarz

• sw29l
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 209

Zamieszczone przez wesol
                            tak to ze zamach i docisk musza byc jednej marki to raczej oczewiste. Tarcza i wysprzeglik to juz zazwyczaj moze byc innej marki.
                            Nie pamietam ze w tym 170 konnym jest ten sam praktycznie zamach co 1.9 tdi ze skrzyniami 6 biegowymi. JEski tak to pakuj jednomas valeo i po sprawie.
                            Nie dam rady tego zamówić tutaj. Jedyną opcją jest kupno w pl i wysyłka a nie bardzo chcę się w to bawić bo niebawem urlop. Wstawiam dwumase i daje go na ekotuning na 210BHP i to ma wytrzymać aż potanieja O3 RS.

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

A to sprzeglo jest juz w rozsypce az takiej ?? Przyjedziesz na urlop to wymienisz w ojczyznie.
                              Dwumas ze sprzeglem + robota 2400zl - to nie jest mimo wszystko taka zla cena, bioraz pod uwage, ze same materialy u nas to jakies 1400zl
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• sw29l
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 209

Zamieszczone przez Maicroft
                                A to sprzeglo jest juz w rozsypce az takiej ?? Przyjedziesz na urlop to wymienisz w ojczyznie.
                                Dwumas ze sprzeglem + robota 2400zl - to nie jest mimo wszystko taka zla cena, bioraz pod uwage, ze same materialy u nas to jakies 1400zl
                                Temat jest taki, że na kilka godzin przed kupnem dwumasy sprzedałem auto.
                                Sprzedałem dokładnie w dniu kiedy kupiłem 3 lata wcześniej - co do dnia.
                                Kupił je mechanik i nie wyłapał , że coś jest nie tak, więc to już jego problem
                                Teraz czas na coś co mma 3 lata z małym przebiegiem.

Komentarz

Pracuję...