czy siedzę czy nie to podnosi się tyle samo czyli 2 razy i koniec, tak jakby to był już limit.
Woda leci na nogi - czyszczenie podszybia
Zwiń
X
-
Woda leci na nogi - czyszczenie podszybia
Hej,
Zarejestrowałem się na forum po to aby opisać metodę oczyszczania podszybia w O1 bez demontażu wycieraczek. Jak szukałem informacji jak oczyścić podszybie to zawsze temat kończył sie na konieczności zdjęcia wycieraczek, do czego trzeba mieć specjalistyczne narzędzie a mi dziś udalo się to zrobić przy pomocy - uwaga śrubokręta do podważenia i latarki - bynajmniej nie potrzebnej po to aby oświetlać cokolwiek.
Problem jaki miałem to wlewanie się wody do środka spod deski rozdzielczej po stronie kierowcy. Jak padał deszcz to kapało mi na nogi. Poczytałem że przyczyną są najczęściej zatkane kanały odpływowe spod szyby, ale aby je oczyścić trzeba zdjąć osłony poszybia, a aby zdjąć prawą osłonę, to trzeba ściągnąć wycieraczki - a to już kłopot.
Otóż, można to zrobić jedynie odchylając osłonę z prawej strony i podpierając ją czymś w odpowienim miejscu. Umożliwia to wtedy włożenie ręki do środka i wyciągnięcie całego syfu blokującego odpływ wody - i problem rozwiązany. Wcześniej jednak należy zdjąć tą gumę izolującą która prowadzi przez całą szerokośc samochodu od blotnika do błotnika, aby móc podważyć osłonę podszybia i ją lekko z wyczuciem odgiąć - nie muszę chyba mówić że wskazane jest robić to w upalny dzień bo to plastik.
Poniżej zdjęcia jak ja to robiłem.
W razie pytań zapraszam. Wielokrotnie korzystałem z porad na tym forum jako anonimowy user - teraz pora spłacić długi pomagając innymZałączone plikiMam skodę bo nie lubię przepłacać, a poza tym to świetne auto!
-
-
piorr,
Moim zdaniem, jeśli leci woda na nogi, to oprócz wyczyszczenie syfu z odpływów dobrze jest też sprawdzić szczelnośc puszki po stronie kierowcy, przez które idę kable do środka - u mnie puszka była nieszczelna i przez nią kapało na nogi. Do tego konieczny będzie demontaż podszybia. Ja kupiłem ściągacz do wycieraczek za 40 zł w castoramie.Octavia I liftback 2.0 AZJ 2004r.
Komentarz
-
-
Dokładnie tak, puszka z przewodami i jej nieszczelność to znany temat. Do tego wszystkie dołożyłbym jeszcze czyszczenie otworu przez który idzie linka otwierania maski, dodatkowe uszczelki wycięte z gumy pod ramię wycieraczki aby zasłaniało otwór w podszybiu (nie szpeci). Lubi tamtędy lecieć woda zwłaszcza przy mocnej ulewie.1.6 102KM BFQ 2006r.+ LPG LR OMEGAS i 1.6 75KM AEE 2000r. Pb
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ufowitam,
czy ktoś z was przerabiał ten temat w O2 przed FL?[center:8e1c38bf2b]Pomóż Kindze www.pomoz.eu [/center:8e1c38bf2b]
[center:8e1c38bf2b]"Mów łagodnie i miej przy sobie gruby kij, a zajdziesz daleko." - Teodor Roosevelt
[/center:8e1c38bf2b]
Ona pochłania
Komentarz
-
Komentarz