Zamieszczone przez dj1910
Usterki karoserii oraz lakieru
Zwiń
X
-
Usterki karoserii oraz lakieru
Witam,
Jestem szczęśliwym posiadaczem Skody Octavii I od kilku miesięcy. Jest to mój pierwszy samochód i wszystkiego się powoli uczę. Jednak kompletnie nie znam się jak dokonywać drobnych napraw. Wiadomo, że większe uszkodzenia pozostawiam mechanikom lecz z każdą "pierdołą" aż wstyd latać do specjalistów.
Mam kilka usterek, które chciałbym przed zimą zniwelować. Jest tylko jeden problem, nie wiem jak do tego się zabrać. Dla większości posiadaczy samochodów, te problemy mogą wydać się absurdalne i śmieszne. Tym bardziej proszę o pomoc i zrozumienie.
1. Pierwsza usterka dotyczy "listewki" (nie wiem jak się to dokładnie nazywa) pomiędzy szybami z boku drzwi samochodu za siedzeniem kierowcy. Widać, że ową listewkę powoli zżera rdza. Jakich materiałów użyć do naprawy tego? Jakiej farby? Czy może zamiast farby to lakier? Zdrapywać całą farbę czy tylko część? Kompletnie się nie znam i nie wiem jak do tego podejść.
Oto link do zdjęcia:
2. Druga usterka dotyczy lakieru znajdującego się pod tylną tablicą rejestracyjną. Widać, że w kilku miejscach on odpada. Odpada go coraz więcej. Auto nie jest garażowane wiec tym bardziej jest podatne na warunki atmosferyczne. Boje się, że z takiej małych "plam" zrobi się cały element do naprawy. Jak do tego podejść? Tutaj wystarczy pomalować lakierem czy należy użyć jakiegoś podkładu? Bardzo proszę o pomoc.
Link do zdjęcia:
3. Trzecia usterka to rysy na lakierze. W jednym miejscu jest dość gruba rysa. Widać co jest pod lakierem wiec tutaj pewnie nie będzie łatwo tego zniwelować. Druga rysa jest powierzchowna wiec teoretycznie powinno być łatwiej. Tylko znów nie wiem jak się do tego zabrać.
Oto link do zdjęć:
Podsumowując. Bardzo proszę o pomoc, jak praktycznie do tego się zabrać. Jakich materiałów użyć tak aby to było wykonane dobrze. Ogólnie powonieniem sobie poradzić z tym tylko potrzebuję rad jak to praktycznie zrobić. Bardzo proszę o zrozumienie i o pomoc.
Pozdrawiam,
Mateusz
-
-
Do drobnych napraw jak rdza po klapą itp proponuje kupić zestaw lakierniczy,2 fiolki z pędzelkiem(kolor i klar
w fiolce z lakierem znajduję się mini drapaczka do usuwania rdzy,podaje przykładowy kolor(ale tak ten zestaw wygląda)wystarczy że znasz kolor swojego auta(jeżeli nie znasz to zrób zdjęcie nalepki w bagażniki(pod podłogą-dokładnie tam gdzie koło zapasowe)
Komentarz
-
-
buldoggg, ile Cię skasował lakiernik za malowanie klamki?Octavia I FL kombi, 1.9 TDI 110 KM ASV, L&K
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80299
_______
Piotr
Komentarz
-
-
JAk ci szkoda 120 na te listewke - wez papier np. 120 na klocek, zeszlifuj rdze. Nastepnie szczotka druciana (najlepiej na wiertarce). Uwaga by nie porysowac szyby !
Jak wyczyscisz, opcjonalnie Cortanin F. Pomalaowac podkladem, np. Unikor, wyrownac ubytko szpachlowaka, psiknac czarnym sprayem.
Bedzie sie trzymalo tak dlugo jak dokladnie udalo sie wyszlifowac. Najwyzej za rok powtorzysz zadanie.
A malowidla sie zawsze do czegos przydadza :lol:Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
m4tix00, z tymi listewkami drzwiowymi jest tak, że rdza penetruje od dołu , więc musisz koniecznie je ściągnąć. Przerabiałem temat i powiem, że największe ognisko rdzy jest tam gdzie go nie widać.
Opuść szybę i będziesz miał na wierzchu mocowanie.
Potem ściągnij listewkę i ostrożnie wyjmij szybkę, którą ona trzyma.
A ze szlifierką to jak najdalej od szkła.
Jeśli chodzi o wnękę rejestracji, to ja bym to oczyścił papierkiem, potem podkład i baza + bezbarwny.
Przy montażu rejestracji radzę unikać zakładania tych ramek.
W nich dość długo po opadach siedzi wilgoć (w zimie z solą) i robi swoje.
Najlepszy patent to zamocowanie na dystansach tak, by woda mogła swobodnie wypływać spod rejestracji.
U mnie tak założyli ramkę, że po 2 latach zrobiła się kreska od drgań o lakier. Ramkę wywaliłem.
Bolączka tylnych klap frapuje praktycznie całą grupę VW.
Znawcy tematu mówią, że Octavie 1ki zaczynają rdzewieć od tylnej klapy 8)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez buldogggDo drobnych napraw jak rdza po klapą itp proponuje kupić zestaw lakierniczy,2 fiolki z pędzelkiem(kolor i klar
w fiolce z lakierem znajduję się mini drapaczka do usuwania rdzy,podaje przykładowy kolor(ale tak ten zestaw wygląda)wystarczy że znasz kolor swojego auta(jeżeli nie znasz to zrób zdjęcie nalepki w bagażniki(pod podłogą-dokładnie tam gdzie koło zapasowe)
http://allegro.pl/oryginalny-lakier-...523131368.htmlByła 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG
Komentarz
-
-
-
Wielkie dzięki, bo u mnie w miejscu na koło jest jednak butla a dokoła nie ma żadnej naklejki :cry: jeśli papierowa, to pewnie dawno już się zdarła.
to poszukam w karcie wozu (nie mam żadnych innych jego dokumentów) swojego klasycznego ciemnozielonego. to chyba zelena petrol ale jeszcze się upewnię.Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez utekjest również na przednich podłużnicach.
nie wiem w sumie czy brać zelena petrol czy zelena smaragdowa
to taki kolor, rocznik 1999. w zestawieniach jest to zelena smaragdowa ale dopiero od 2003Załączone plikiByła 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG
Komentarz
-
Komentarz