Pomoc przy zamianie lamp przednich, octavia 1 SLX rocz.2000-
Witam
Mam prosbe i kilka pytan do Was, jestem laikiem w temacie skody, szukalem na forum jednoznacznej odpowiedzi ale nie znalazlem takowej, w sklepie skody rowniez nie umiano udzielic mi odpowiedzi jednoznacznej. Otoz moja okcia ma lampy przednie w wersji prazkowanej, sa juz zmeczone , chcialbym je wymienic na te po lift'cie tzn takie z gladkimi kloszami. I tu moje pytanie czy te drugie beda pasowaly i czy wymiane bede wstanie sam przeprowadzic. Oczywiscie mam na mysli cale lampy nie same klosze. Chodzi mi poprostu o to czy jak zdemontuje stare, to czy te drugie beda pasowaly w to samo miejsce(mocowania, podlaczenie itp). Poczatkowo nawet myslalem o dozbieraniu i kupnie lamp tych z wersja daylight, ale sporo kiepskich opini znalazlem, ponoc tandetna chinszczyzna.
Ja swoja SLX z 2000r przerabiałem na polift i wiem, że nie będą pasować. Trzeba zmienić reflektory, kierunkowskazy, zderzak, atrapę i "przefasonować" belkę za zderzakiem. Dodatkowo wtyki w reflektorach przedliftowych i poliftowych są różne tak jak i silniczki do ich regulacji.
Przede wszystkim trzeba się zastanowić czy warto dokonywać taką zmianę. "Stare" reflektory mają jedną zaletę, która niweluje wszystkie inne wady, a także zostawia w tyle nowe reflektory, jest szyba z prawdziwego szkła. Taka szyba nigdy nie zmatowieje, reflektor jest rozbieralny, można go łatwo wyczyścić, można wymienić samą szybę. Moim zdaniem plastikowe szyby w reflektorach to pomyłka konstruktorów, lub nachalne cięcie kosztów produkcyjnych, bo szkło jednak wymaga większych nakładow niż plastykowa wytłoczka z którą póżniej musi po pewnym czasie "walczyć" użytkownik.
Były kiedyś zamienniki do przedlifta z gładkim kloszem ale jak to świeciło to bóg tylko wie
Ogólnie wiem że można zmienić lampy na poliftowe do przedlifa z tym że wystarczy wymienić grill oraz kierunki,ponieważ zderzak mozna podgiąć do dołu po "podcięciu" belki lecz za fachowo to nie wygląda ale zawsze koszt tańszy niż wymiana całego przodu na FL...widziałem jak to wygląda z tym że było to przy lampach tych daylight coś tam ale china i nie wyglądało to tak źle :diabelski_usmiech
Zderzak kosztuje 90zł, przynajmniej ja coś około tego płaciłem za nowy zamiennik, ale bezproblemowo można go zamontować i ładnie pasuje więc jak robić przód to wraz ze zderzakiem. Atrapka była droższa niż zderzak
Komentarz