Malowanie elementów Skody pytania i problemy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marky2552
    Classic
    • 2019
    • 4
    • Octavia II (1Z3)
    • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez SS
    a gdzie szeregowy
    chyba młodszy szeregowy bo do szeregowego to jeszcze mu dużo brakuje :diabelski_usmiech
  • marky2552
    Ambiente
    • 2015
    • 134

witam

nie ma nic na forum o malowaniu auta więc zakładam temat a mianowicie kupiłem auto we wrześniu wiadomo zima była itp. idzie wiosna więc chciałbym poprawić elementy mojej skody gdyż w paru miejscach wdarła się korozja koło wlewu paliwa pojawiły się bąbelki i na progach odpada lakier bo korozja robi swoje no i poprzedni właściciel nieudolnie pomalował kawałem zderzaka z tyłu przez co paru wizytach na myjni odpryskuje lakier ale do rzeczy jakich produktów użyć aby wyglądało to w miarę okey tzn szpachlówka, papier ścierny no i jak i gdzie kupić i dobrać lakier tak aby było tanio i nie było widać prawie że było malowane wiem coś o jakimś oznaczeniu lakieru który znajduje się w bagażniku na naklejce ale gdzie mam się z tą informacją udać z góry dzięki za odpowiedzi. może komuś przyda się taki temat. jutro porobię fotki i pokaże jak to mniej więcej wygląda

Komentarz

• szakal1990
      Drive
      • 2014
      • 71

aby było tanio i nie było widać prawie że było malowane
      tak się nie da. Albo tanio, albo dobrze. Tym bardziej skoro nie masz wiedzy, to nie masz również sprzętu. A puszki z sprayem, nie trać kasy. Domowymi sposobami można dobrze pomalować lusterko, by w miarę to wyglądało. Wlew paliwa, zrobi Ci wyłącznie lakiernik, i to dobry.
      Części Skoda Octavia I 1.6
      http://olx.pl/oferty/uzytkownik/VXib/

Komentarz

• marky2552
        Ambiente
        • 2015
        • 134

znaczy tanio głównie żeby nie wydać ze 500 zł bo i szkoda trochę ale mniej więcej ze 200 zł wiesz na farbę nie wydam 15 zł tylko też więcej głównie koło wlewu to mam takie coś :

Komentarz

• Sekundka
          Rider
          • 2012
          • 251

przykro mi ale w tej cenie dobry lakiernik zrobi Ci tylko maźnięcie bez przygotowania...masz jeszcze kolor srebny więc bez cieniowania nie ma opcji by to dobrze wyglądało, po trzecie te bąble to zapowiedź czegoś gorszego pod spodem, jak zaczniesz drzeć to się przekonasz. Jeśli masz wiedzę na ten temat to część przygotowawczą zrobisz sam ale to też trwa i kosztuje. Co do samej kwoty to ok 400zł będzie kosztować samo lakierowanie tego elementu wraz z cieniowaniem, zależy też jak daleko będzie cieniowanie iść, ale podejrzewam że na drzwi też przejdzie

Komentarz

• szakal1990
            Drive
            • 2014
            • 71

aby się przekonać w jakim stanie jest wlew, zdejmij od środka wykładzinę/boczek i przyjrzyj się, często potrzebna jest już wstawka całego wlewu. Co do kosztów to 100 ml farby kosztuje 25zł klar z utwardzaczem 35 zł, podkład 15 zł, plus rozpuszczalnik to już masz z 100 zł, dolicz papier ścierny, szpachel to kolejne 50 zł. Więc nikt za 200 tego nie zrobi. U nas taki wlew, zakładając, że jest to zdrowe kosztuje 400 zł, a jeszcze ryzyko wstawki 100 zł plus 200 blacharz.
            Części Skoda Octavia I 1.6
            http://olx.pl/oferty/uzytkownik/VXib/

Komentarz

• marky2552
              Ambiente
              • 2015
              • 134

Wiesz sprawdze jutro ten slew w jakim jest stanie a kolor dobierać po numerach tych co są w bagażniku na naklejce ? I gdzie najlepiej taki lakier kupić. Mam kuzyna który potrafi robić takie rzeczy jak malowanie blacharka itp ja mam kupić tylko materiał ale wspomniałem mu o tym że coś muszę pomalować dlatego też pytam was a jak znajdę czas to podjadę do tego kuzyna i dopytam o więcej szczegółów

Komentarz

• adama83
                Drive
                • 2012
                • 48

witam oddałem auto do lakiernika z powodu odchodzącego na dachu klaru i do wspawania reperaturka lewego tylnego blotnika gosc zrobił i to w tydzien ale po naprawie jest lakier jak skórka z cytryny rysy po polerce a na dachu takie małe kropeczki jak by cos kapało z pistoletu . dalem na drugi dzien do reklamacji to bok pomalowali na nowo dach spolerowali ale nadal widac takie punkciki jak szpilką ktoś by przebijal pęcherze .gosc mi cisnie ze tak ma byc i ze wyszło dobrze czy tak ma byc czy zas mam to reklamowac ?co najlesze dopłacilem mu stówe by spolerował mi całe auto a sa takie rysy że widać co mam zrobic ?zapłaciłem 1000 zł nie mam rachunku
                :evil:

[ Dodano: Wto 17 Mar, 15 20:15 ]
                a i oczywiscie nadal jest cytrynka lekka ale jest

Komentarz

• Sekundka
                  Rider
                  • 2012
                  • 251

marky2552, dobranie po kodzie spoko, jeśli masz 100% pewność że auto nei było malowane oraz to że jest w miarę młode bo z każdym rokiem ten odcień robi się minimalnie inny dodatkowo masz metalica więc samo dobranie ilości ziarna jest praktycznie niemożliwe by było identyczne więc pozostaje Ci cieniowanie i dobre polerowanie
                  adama83, moją wypowiedź masz już u siebie w temacie

Komentarz

Pracuję...