Kluczyk zamyka, nie można otworzyć

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • natash
    RS
    • 2011
    • 2599

Kluczyk zamyka, nie można otworzyć

Cześć,

Co może być przyczyną że kluczykiem można zamknąć auto, ale otworzyć już nie?

Rozprogramował się?
    Kończy się bateria?
  • Bambek1
    Elegance
    • 2015
    • 963
    • Octavia I (1U2)
    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Bez logowania nie podejrzysz ale sposób jest omówiony w tym wątku.
    http://forum.skodaclub.pl/zts-octavi...kow-t1027.html

Kolega cosmos z forum skodaclub.pl opisał procedurę.

Postprzez cosmos 8 lip 2008, o 08:39

jakby się komuś rozkodował kluczyk to jest prosty sposób na samodzielne jego zaprogramowanie:

1. włączyć zapłon i pozostawić rozkodowany kluczyk w stacyjce.
    2. używając drugiego kluczyka zamknąć mechanicznie (zamkiem) drzwi kierowcy.
    3. wcisnąć na nim raz przycisk otwierania auta (powinien się raz odezwać klakson/syrena).
    4. odczekać ok. 6 sekund i ponownie wcisnąć przycisk otwierania. kluczyk w stacyjce zostanie zaprogramowany.

/ programując większą liczbę kluczyków (2, 3 lub 4) procedura jest identyczna z tym, że w kroku 3 należy wcisnąć przycisk otwierania tyle razy ile wynosi numer kodowanego kluczyka (zachowując 1 sekundowy odstęp między wciśnięciami). /

5. otworzyć drzwi zamkiem i wyłączyć zapłon.
    6. wyjąć kluczyk ze stacyjki i sprawdzić działanie
    7. w razie potrzeby włożyć kolejny kluczyk i powtórzyć całą procedurę. można zaprogramować do 4 kluczyków.

jest też sposób żeby pozbyć się z pamięci wszystkich kluczyków . w tym celu należy:

1. włączyć zapłon i pozostawić kluczyk w stacyjce.
    2. używając drugiego kluczyka zamknąć mechanicznie (zamkiem) drzwi kierowcy.
    3. wcisnąć na nim 5 razy (w odstępach 1 sekundowych) przycisk otwierania auta (powinien się raz odezwać klakson/syrena).
    4. odczekać ok. 6 sekund i ponownie wcisnąć przycisk otwierania. wszystkie kluczyki zostaną rozprogramowane.

powinno działać we wszystkich autach grupy vag.

KONIEC CYTATU

Kiedyś w FII jeden kluczyk całkowicie odmówił posłuszeństwa dioda migała ale nie otwierał i nie zamykał. Prawdopodobnie była słaba bateria jednak po wymianie baterii nie działał nadal. Musiałem ponownie zakodować tylko musisz mieć drugi sprawny kluczyk.

Poniżej masz dwa sposoby na ponowne zakodowanie.
    1. https://www.youtube.com/watch?v=jdakPlMnDr4
    2. https://www.youtube.com/watch?v=83Co22N70Gw

U mnie zadziałał drugi sposób z filmiku.
    Pokazana w nim procedura kodowania jest prawie identyczna jak w pierwszym poście tego wątku.
    Prawie bo różnica polega na tym, że to działający kluczyk musiałem umieścić w stacyjce a niedziałającym wykonać procedurę klikania i otwierania mechanicznego drzwi. CZYLI NA ODWRÓT jak opisał kolega COSMOS bo nie chciał przyjąć. Resztę zrobiłem krok w krok jak na filmie i kluczyk odżył.

Powodzenia!!!
    Ostatnio edytowany przez Bambek1; 38218.
    ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
    Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
    Spalanie - Motostat.pl
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• andru123
      Elegance
      • 2010
      • 783
      • Toyota
      • ATF 2.0 MPI 120 KM

%
      Zamieszczone przez natash Zobacz wpis
      Cześć,

Co może być przyczyną że kluczykiem można zamknąć auto, ale otworzyć już nie?

Rozprogramował się?
      Kończy się bateria?
      jesli zamyka to po co jakakolwiek procedura ,
      problem to uszkodzony kluczyk, na 99 % uwalony mikrowlacznik
      on jest dwufunkcyjny , to ze miga dioda wcale nie oznacza ze daje sygnal i to ze daj sygnal nie jest rownoznaczne z tym ze musi migac dioda
      jest O1 RS 1.8T XENON
      była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

Pracuję...