Octavia 1.9 tdi AGR 90 km. Wg Vaga mam 109 stopni, a wentylatory ani drgna. Więcej nie rozgrzewalem, poprostu wlaczylem klime i wlaczyly sie schladzajac silnik. Dodam ze czujnik w chlodmicy ok-sprawdzany we wrzatku-przeplyw pradu od ok 96 stopni. Elektrycznie wszystkie kable sprawdzone, wentylatory sprawne gdyż przy klimie działają...ma ktoś jakiś pomysł? Może winny ten sterownik przy podluznicy pod aku ?
Wentylatory chłodnicy nie uruchamiają sie
Zwiń
X
-
U mnie winny był sterownik, wymieniłem i hula. Kupiłem nowy za coś ok 140zł. Sprawdź też jakieś wiązki przy tym bo mówił mi mechanik,że je też naprawiał i szczerze mówiąc jak grzebiesz sam to sprawdź to bo ja do końca nie wiem czy w moim przypadku słusznie kupiłem sterownik ale zrobi się cieplej to sprawdzę to. W każdym bądź razie założony nowy sterownik i działa.Champ20ns!
-
-
Nie bardzo pamiętam i nie chcę pisać głupot o różnicach między poszczególnymi symbolami sterowników ale z tego co mi się gdzieś po zakamarkach pamięci kołaczą jakieś informacje to lepiej zakładać taki jak powinien być. Było gdzieś na forum o tym.
Coś mi świta, że ma to wpływ na moment załączenia wentyli, dzieje się to przy innych zakresach temperatury.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez butloż Zobacz wpisA z yzywkami to wiadomo...zbyt ważna sprawa żeby sobie z tym bimbac
Któryś z modeli sterowników był właśnie trudny do dostania być może, że właśnie taki nr posiadasz a i podobno było lepiej kupić ori używkę niż jakieś zamienniki.
Komentarz
-
-
butloż Tak ja napisał kolega Bambek1 temat już jakiś czas temu się przewijał. Wydaje mi się że udało mi się go odnaleźć...w poniższym temacie trochę informacji na temat dobierania sterowników z odpowiednią literką na końcu.
Witam serdecznie Historia zaczyna się w zeszłym roku. Nagle pękł mi króciec przy chłodnicy bo okazało się, że wentylator nie działał. Wymieniona
Proponowałbym jeszcze zadzwonić do ASO... może coś podpowiedzą w kwestii czy sterownik który masz zamienia się na sterownik z inną literką...czy musisz szukać takiego samego. To zawsze dodatkowe źródło informacji.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez butloż Zobacz wpisa ostatnia cena...850
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BASTIAN001 Zobacz wpis
Przy takiej cenie warto szukać używki nawet jeżeli jej zakup to loteria czy będzie działać.Champ20ns!
Komentarz
-
-
nie wiem skad u mnie jakis rzadki okaz tego sterownika - nie mam jakiegos wyposazenia mega...zwykla klima reczna i zadnych bajerow a dobrac cokolwiek....to samo bylo z moduulem komfortu.
Nie pytalem w sumie, ale mowil ze sprawne itd, poza tym w ogloszeniu pisze zew miesiac wiec w porzadku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez butloż Zobacz wpisnie wiem skad u mnie jakis rzadki okaz tego sterownika - nie mam jakiegos wyposazenia mega...zwykla klima reczna i zadnych bajerow a dobrac cokolwiek....to samo bylo z moduulem komfortu.
Z tego co tak na szybko sprawdziłem według ETKI sterownik z literą E występował w Octavii produkowanej do 2000 roku jak się nie mylę.
Niestety od 01.01.2017 część została wycofana bez części zastępczej.
Komentarz
-
-
to nie jest normalne. Zwróc uwage czy wtedy wlacza Ci sie klima. Generalnie wentylatory wlaczaja sie gdy dosc dlugo samochod "klepie" gdy stoisz, w czasie jazdy to sie nie zdarza, chyba ze stalbys w dlugim korku...moze Ci swirowac ten modul o ktorym byla mowa powyzej, badz obstawiam elektowylacznik wkrecany w chlodnice po stronie kierowcy na spodzie chlodnicy daje bledny sygnal - zwiera i uruchamia wiatraki, a potem puszcza i staja. Mozesz go sprawdzic wykrecajac i do garczka z woda, letnia i na gaz grzej. Miernikiem sprawdzaj czy miedzy pinami jest przejscie. Nie powinno go byc, dopiero gdy woda ma temperature ok 95 stopni, powinienes zauwazyc przejscie, a gdy bedzie ono znacznie wczesniej to masz winowajce. Pochwal sie jak usuniesz usterke co bylo-bedzie dla potomnych
Komentarz
-
Komentarz