Witam serdecznie. Szukałem podobnego problemu ale nie znalazłem. Zauważyłem parę dni temu że przy zmianie biegów podnosi obroty. Akcja się dzieje tylko na zimnym jak rano odpalę po nocy, potem jak już złapie lekko temperaturę już nie i jak się pozadnie zagrzeje tak po 20 km znów zaczyna. Obroty zwiększają się o jakieś 500 lub trochę więcej przy większych obrotach. Sprawdzałem na lpg i pb i jest to samo. Myślałem że to może czujnik położenia pedału sprzęgła ale chyba nie, ponieważ wybijając bieg bez sprzęgła też jest ten problem. Już mnie to irytuje
Podnosi obroty przy zmianie biegów.
Zwiń
X
-
Sprawdziłem vcds i wyszło że tylko hamulec zmienia na 11 z 00 a sprzęgło nic. Pewnie czyjnik padł. Rozebrałem dół i się okazało że czujnik jest dobry bo na multimetrze zwiera i rozwiera, ale ma za krótki bolec i nie dotyka do pedału na swobodnym. Jak zacząłem go wyjętego z mocowania naciskać tak na vcds też zaczęło się zmieniać z 0 na 1. Naprawiłem to doraźnie przez naklejenie małego kawałka plastiku o grubości 4mm na taśmę dwustronną na pedał sprzęgła w miejscu styku z czujnikiem i dyga jak trzeba. Dzięki za zainteresowanie i pomoc pozdrawiam.Nygus81
Komentarz
-
Komentarz