Witam,
Zaznaczam, że szukałem informacji na forum, ale nie znalazłem takiego przypadku.
Chodzi o to, że nie pokazuje mi w polu nr 1. grupa 41 jakiejkolwiek liczby, która by wskazywała na rezystancje grzałki sondy przez katalizatorem.
Wymieniłem sondę na oryginalną używaną w znacznie lepszym stanie i dalej jest to samo, może być też padnięta, ale nie musi.
Dodam, że w przypadku obu sond wyskakuje mi błąd tylko na gazie:
16514/P0130/000304 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Malfunction in Circuit
Co sprawdziłem:
16935/P0551/001361 - Power Steering Pressure Sensor (F88): Implausible Signal
Zastanawiam się czy sonda nie wywala przez ten problem, ponieważ przy walniętym czujniku powoduje falowanie obrotów silnika w pewnych momentach.
Czujnik wymienię jutro z uwagi, że nie ma poprawnej rezystancji i wtedy obadam ten błąd sondy.
Proszę o pomoc co jeszcze mogę sprawdzić aby wyeliminować ten błąd sondy.
Dziękuję z góry. Pozdrawiam
Zaznaczam, że szukałem informacji na forum, ale nie znalazłem takiego przypadku.
Chodzi o to, że nie pokazuje mi w polu nr 1. grupa 41 jakiejkolwiek liczby, która by wskazywała na rezystancje grzałki sondy przez katalizatorem.
Wymieniłem sondę na oryginalną używaną w znacznie lepszym stanie i dalej jest to samo, może być też padnięta, ale nie musi.
Dodam, że w przypadku obu sond wyskakuje mi błąd tylko na gazie:
16514/P0130/000304 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Malfunction in Circuit
Co sprawdziłem:
- Według błędu to niby walnięty sensor podgrzewania choć podgrzewanie sondy działa według wskazać grup 30, 31, 32.
- Sprawdziłem z serwisówką rezystancje sondy po wypięciu i pokazuje poprawną wartość od 2-5 Ohm (zależnie od temp. otoczenia) zasilanie również sprawdzone dochodzi 4.7V.
- Wszelkie nieszczelności pozaciskałem przewody tam, gdzie mogły się luzować podczas jazdy.
- Silnik chodzi bardzo równo na biegu jałowym, 800 obrotów, obciążenie silnika ponad 22%, czas wtrysków 2.06ms oraz powietrze ponad 2.2g/s.
16935/P0551/001361 - Power Steering Pressure Sensor (F88): Implausible Signal
Zastanawiam się czy sonda nie wywala przez ten problem, ponieważ przy walniętym czujniku powoduje falowanie obrotów silnika w pewnych momentach.
Czujnik wymienię jutro z uwagi, że nie ma poprawnej rezystancji i wtedy obadam ten błąd sondy.
Proszę o pomoc co jeszcze mogę sprawdzić aby wyeliminować ten błąd sondy.
Dziękuję z góry. Pozdrawiam
Komentarz