Po wymianie czujnika kontrolka "ASR" czasami dalej się zapala.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Miner998
    Classic
    • 2014
    • 27
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Po wymianie czujnika kontrolka "ASR" czasami dalej się zapala.

Witajcie.
    Moja Octavia I z 2004 roku, silnik 1.6 , 102 KM z instalacją gazową właśnie przekroczyła 400 tys przebiegu i zaczęła zaświecać się czasami kontrolka ASR. Świeci jeszcze stale CHECK ale to od sondy lambda bo auto jeździ na gazie. Komputer pokazał błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Czujnik (taki plastikowy w kształcie litery "L") został wymieniony na nowy i teraz po włączeniu zapłonu kontrolka ASR gaśnie a po uruchomieniu silnika czasami się zapala. Jeśli się po uruchomieniu silnika zaświeci a jak wyłączę zapłon i ponownie uruchomię silnik to się nie zapala. Jeśli się nie świeci kontrolka a wcisnę przycisk od ASR na desce to się zaświeca a po wyłączaniu gaśnie. Rozrząd wymieniany był 60 tys. wstecz. Mieliście taki przypadek? Co to może być? Przebieg...jpg
  • kylo125
    L&K
    • 2009
    • 1083
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Może akumulator masz słaby i jak napięcie spada przy rozruchu to wywala błąd.

Komentarz

• Miner998
      Classic
      • 2014
      • 27
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Sprawdziłem akumulator i wszystkie możliwe wtyczki/połączenia. Akumulator naładowany, alternator ładuje. A sytuacja dalej się powtarza.

Komentarz

• vitorio
        Drive
        • 2025
        • 53

Może nie zrozumiałeś kolegi. Sprawdź jakie napięcie jest na aku podczas rozruchu. Jeżeli spada dużo poniżej 12.0 V, to będzie problem - np. z ABS-em i airbag.
        Skrót ASR w motoryzacji oznacza:
        Acceleration Slip Regulation
        W języku polskim tłumaczone jest to jako system kontroli trakcji lub układ zapobiegający poślizgowi kół podczas przyspieszania.

Komentarz

• krzynol
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 11350
          • Superb II combi (3T5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

podałeś błędy od silnika, a co jest w ABSie?
          ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
          ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
          poprzednie modele:
          ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
          ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
          O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Miner998
            Classic
            • 2014
            • 27
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Walczę i walczę a poprawa niewielka.
            Po wymianie czujnika na nowy /dedykowany/ dalej były problemy z błędem czujnika położenia wałka rozrządu.. Wymieniłem na drugi czujnik i błąd już nie wyskakuje. Wymieniłem sondę lambda i teraz w ogóle nie ma błędów. Wymieniłem świece, przewody na nowe - NGK, bo silnik czasami szarpał podczas przyspieszania. Pokazał się błąd wypadania zapłonu na 1 cylindrze. Wymieniłem cewkę na sprawdzoną używkę i niby jest lepiej ale potrafi szarpnąć. Co może być powodem szarpania? Błędów po podłączeniu komputera wcale nie ma.........

Komentarz

• vitorio
              Drive
              • 2025
              • 53

Ja mam także instalację LPG, z tym że w innej marce. Ale to nie ma znaczenia. Podczas spokojnej jazdy na np. 4-biegu przy małej prędkości /oszczędnie/ mam taki sam problem z poszarpywaniem. Ale tylko podczas zwiększania prędkości bez redukcji w dół, aby zwiększyć obroty silnika. Taki styl jazdy zwiększa obciążenie silnika, co z kolei powoduje poszarpywanie.

Komentarz

• Miner998
                Classic
                • 2014
                • 27
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Problem rozwiązany. Okazało się, że nowe przewody WN są niesprawne. Po podmianie przewodów na inne silnik działą jak powinien. Złożyłem reklamację na przewody. Reklamacja została rozpatrzona pozytywnie. Wniosek się nasuwa taki, że nawet nowe części modą być wadliwe.

Komentarz

Pracuję...