Zamieszczone przez maksiu
[O1] Czujnik"wskaźnikowy"od zegara deski rozd, tem
Zwiń
X
-
[O1] Czujnik"wskaźnikowy"od zegara deski rozd, tem
Witam,
Mam Octavkę 99r. 1.8 20v AGN 125km Combi w gazie
Problem z jakim się zwracam to szwankujący czujnik tzw wskaźnikowy(jak mówił mechanik) temperatury wody.
Temperatura silnika ok bez zarzutu sprawdzane komputerem, ale na desce wskazówka skacze(raz pokazuje temp. raz leży martwa.)
Elektryk powiedział że to czujnik nie przy silniku(bo komputer pokazuje ok) tylko od wskazówki.
W tym modelu ponoc są dwa czujniki temp. jeden wykazuje prawidłową temp a drugi od pokazania na wskazówce. i ten od wskazówki mam do wymiany. Oczywiście elektryk mówił że nie może powiedziec no chyba ze wymiany dokonam u niego...;> Ja ciągle poznaję moje auto i chcę dokonywac pewnych napraw we własnym zakresie bo to daje największą satysfakcję
Czy ktoś może pomóc i powiedziec w którym miejscu sie on znajduje? i jaki mam zakupic abym nie pomylił z tym od silnika?
Z góry dziękuję za pomoc oraz poszanuję krytykę. Jestem laikiem.
-
-
// Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
------------------------------------------------------
Komentarz
-
-
Komputer nie wykazał żadnych błędów odnośnie czujnika temp. wszystko było ok, jedynie wskazówka pokazuje jak jej się zachce...
Dodatkowo pomijając ten problem, wczoraj podczas jazdy wszystkie zegary opadly, po czym znowu sie podnosiły i tak kilkukrotnie. Trochę szperałem na forum i podejrzewam wilgoc na płytkach , które robia zwarcie, kwestia osuszenia pod kolumną. bo dziś już się nie powtórzyło ani razu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pawel88heh
Dodatkowo pomijając ten problem, wczoraj podczas jazdy wszystkie zegary opadly, po czym znowu sie podnosiły i tak kilkukrotnie. Trochę szperałem na forum i podejrzewam wilgoc na płytkach , które robia zwarcie, kwestia osuszenia pod kolumną. bo dziś już się nie powtórzyło ani razu.
ten temat pięknie wszystko pokazuje, zrobiłem tak jak napisano i działa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pawel88heh
Komputer nie wykazał żadnych błędów odnośnie czujnika temp. wszystko było ok, jedynie wskazówka pokazuje jak jej się zachce...
Dodatkowo pomijając ten problem, wczoraj podczas jazdy wszystkie zegary opadly, po czym znowu sie podnosiły i tak kilkukrotnie. Trochę szperałem na forum i podejrzewam wilgoc na płytkach , które robia zwarcie, kwestia osuszenia pod kolumną. bo dziś już się nie powtórzyło ani razu.gazu, bo dogania nas starość!
Komentarz
-
-
Jeżeli chodzi o zegary to z pewnością tak jak pisał NuTiiiiii za co podziękowałem i w wolnej chwili się za to zabiorę.
Kontrola czujnika sprawdzana 2 razy- jedynie co mi wykazało to za duża dawka paliwa, którą ustawił gaziarz i przez co(tak mi się wydaje) ostatnio odpala mi z problemami tak jak by go zalewało... i jak odpali to kopci przez moment aż przepali dawkę.
Prócz tego czujnik temp wskazywał temp ok jedynie ten o którym pisał K_Popiel - w jednej obudowie 2 czujniki i ten jeden odpowiedzialny za przekaz na zegary musi być kopnięty to samo mówił elektryk. Teraz pozostaje mi sprawdzić czy mam u siebie owalny czy kwadratowy - zakupić- dobrać się do niego i wymienić
[ Dodano: Wto 26 Lut, 13 13:33 ]
Właśnie znalazłem czas na sprawdzenie czujnika ( niestety dopiero teraz) Okazuje się że mam kwadraciaka tylko różni się kolorem od tego co mi podał Nutii. Mój jest koloru niebieskiego ale piny zatrzaski etc wyglądają tak samo jak na załączonym zdj.
http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1423 tutaj jest zielony
Moj nr katalogowy czujnika rózni się tylko literką końcową. Na skodacześci.pl jest: 059919501/O (078919501C) a na moim 078919501 B
Elektryk zwrócił mi kiedyś uwagę abym uważał czy mam niebieski czy zielony? (po co?)
Czy to robi jakąś różnice?
Komentarz
-
Komentarz