Też mi się poci z tego korka, orientuje się ktoś czy to się rozbiera i czyści?
Ogrzewanie dupska
Zwiń
X
-
Ogrzewanie dupska
Witam. Mam problem z ogrzewaniem foteli. Działały dobrze aż po jakimś czasie grzeją, ale bardzo słabo. Czytałem różne tematy i pokombinowałem że może to być termistor. Wymieniłem na NTC 10kohm a nawet na NTC 6,8kohm i nie ma różnicy. Dalej słabiutko grzeją. Mam wrażenie że grzeją tylko przez chwile, sądzac po cykaniu przekaźników. W związku z tym mam pytania:
1: Czy jest jeszcze jakiś sterownik co steruje czasem grzania?
2: Jeśli jest to gdzie on jest schowany i jaki ma numer
3: Czy jest on może zintegrowany w potencjometrach do regulacji mocy grzania?
Zgłupiałem totalni, bo skoro maty mają zabezpieczenie w postaci termistora to po co byłby ewentualny sterownik.?!? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
-
-
U mnie od kiedy mam auto (5lat) fotele wcale nie grzeją. Przy włączaniu i wyłączniu słychać "pyknięcie" w okolicy przekaźników. Dziś elektronik sprawdził na szybko coś tylko wyjmując przełącznik i stwierdził, że musi głębiej pogrzebać by określić co jest nie tak. Po pięciu latach chciałbym wreszcie zrobić ogrzewanie d...py i to teraz przed zimą. Co może być nie tak i gdzie szukać?strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
Komentarz
-
-
Witam
Jeśli słychać cykanie przekaźnika włączając i wyłączając przełącznik to najpierw sprawdziłbym maty grzewcze z zwłaszcza w siedzisku. Najprościej wyjąć fotel rozpiąć kostki i sprawdzić omomierzem przejście mat. Ja miałem przerwę w macie siedziska uszkodzoną od drutów napinających tapicerkę.
Komentarz
-
-
Podepnę się pod temat, bo szkoda pisać nowego:
Czy można odłączyć podgrzewanie siedziska zachowując grzanie oparcia? Ciepełko na plecki bardziej przyjemne i nie usmażę sobie jajec
Co do tematu, to u mnie pyknięcie przekaźnika słychać zaraz po włączeniu grzania, a potem jak w żelazku - gdy dogrzewa matę w zależności od ustawionej "hicy"
Komentarz
-
Komentarz