problem z centralnym zamkiem i bezpiecznikiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ArekSND
    Classic
    • 2017
    • 0
    • Octavia II (1Z3)
    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

tak. olej i opony też! :roll: skąd się biorą tacy co wszystko dosłownie...?
    po prostu mechanik zapakował mi wymontowane sprzęgło do bagażnika i zastanawiam się czy byłby z niego jeszcze jakiś pożytek.
    jak widać nie więc w sumie sprawa zamknięta.
  • ArekSND
    Classic
    • 2014
    • 4

Na początek - Witajcie,
    Jestem świeżo zarejestrowanym użytkownikiem, jednak forum czytam już od dłuższego czasu.

Od jakiegoś czasu w Octavii systematycznie przepala mi się bezpiecznik nr 38 (oświetlenie bagażnika , centralne blokowanie drzwi , Blokowanie pokrywy wlewu paliwa).
    Kolejnym problemem jest centralny zamek. Centralka działa, jest sygnał świetlny, jednak auto nie zamyka się. Co ciekawe włączając zapłon i wyłączając, kiedy kluczyk zostaje w stacyjce, auto zamyka się, ale zamek od str kierowcy po 2 sek z powrotem się otwiera. Nie działa również oświetlenie wnętrza.

Będę wdzięczny za jakieś rady dotyczące problemów.
    Pozdrawiam.

Komentarz

• krzynol
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 11002
      • Superb II combi (3T5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

podłączyć kompa i sprawdzić w blokach pomiarowych, czy zamek drzwi podaje informację o zamknięciu drzwi
      prawdopodobnie będzie to mikrostyk w zamku
      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
      poprzednie modele:
      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Hunter
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1655

ArekSND, sprawdź wiązki, czy gdzieś nie ma przerw w kablach skoro notorycznie pada bezpiecznik, ewentualnie czy nie ma zimnych lutów. Zaobserwowałeś kiedy dokładnie przepala Ci się ten bezpiecznik? Chodzi mi o to, po jakich działaniach to występuje. Nie wiem... np. otwierasz wlew, czy podnosisz klapę bagażnika i się pali bezpiecznik?

A co do oświetlenia wnętrza, to kolega krzynol dobrze napisał, sprawdź VAG'iem i koniecznie mikrostyk w drzwiach.
        ...nie ma to jak Octavia :drive:
        >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• ArekSND
          Classic
          • 2014
          • 4

Dzięki za odzew Panowie!

Hunter, mogę otwierać klapę i wlew co chwilę, po jakimś czasie okazuje się że bezpiecznik padnięty, ot tak po prostu...a co do zamka, podjadę do kogoś na VAG'a i ew. wymienię na nowy, wtedy zobaczę co się będzie działo.
          Elektryk ze mnie żaden, więc poratuje się pomocą jakiegoś "speca".

Komentarz

• jarezz
            Ambiente
            • 2013
            • 202

Zamieszczone przez ArekSND
            Dzięki za odzew Panowie!

Hunter, mogę otwierać klapę i wlew co chwilę, po jakimś czasie okazuje się że bezpiecznik padnięty, ot tak po prostu...a co do zamka, podjadę do kogoś na VAG'a i ew. wymienię na nowy, wtedy zobaczę co się będzie działo.
            Elektryk ze mnie żaden, więc poratuje się pomocą jakiegoś "speca".
            I co tam Ci wyszło się pochwalisz? U mnie podobnie się dzieje... z tym, że bezpieczniki są całe...
            Moja ex - Łasica
            BHP... budowlanka... - Nasz FanPage

Komentarz

• ArekSND
              Classic
              • 2014
              • 4

Witaj jarezz, oddałem auto do mechanika, wymienił zamek od strony pasażera (przód) z tyłu wypiął się wąż od spryskiwacza i zalał wiązki, zgniły i robiły zwarcie, oświetlenie bagażnika nie działa bo do wymiany zamek (nie chciałem żeby robił bo ceni się...), oświetlenie wnętrza - okaże się jak wymienię lampkę, bo wypadł mi ten suwak i zginęła blaszka...tak że nazbierało się tego, teraz biorę się za klimę, potrzebuję przewodów, bo założona chłodnica jest od golfa IV, wcześniej jakaś włoska? była...
              Życzę powodzenia z naprawą i jak mówili koledzy, warto przyjrzeć się zamkom.

E: Zapomniałem...była ogólnie straszna pajęczyna pod kierownicą, usunął kable od alarmu i centralnego, oprócz tego używanego, podpiął obecny "fabrycznie".
              poprzedni właściciel praktykował naprawy garażowe i na szybko, dlatego taki syf.

Komentarz

Pracuję...