Problem z wycieraczkami

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • olimp2757
    Classic
    • 2014
    • 9

Problem z wycieraczkami

Dzięki za wskazówki
    Na ten rok już "raczej" koniec inwestycji ale (zawsze jest jakieś) została mi jeszcze do kupienia maska i jeden błotnik (ruda atakuje), a skoro jestem za kupieniem ori używki niż nowego zamiennika, to źródło zakupów nasuwa się samo...
    Zobaczę, czy mój magik coś znajdzie, a wtedy nie zostanie nic innego jak swap
  • 42jasko
    Classic
    • 2013
    • 25

Problem z wycieraczkami

Witam-mam problem z wycieraczkami,otóż jak jest mała wilgotność to wszystko jest OK,jak
    tylko wilgotność się zwiększa,to wycieraczki wariują,właczę spryskiwacz,to chodzą jak chcą
    zatrzymują się w pozycji pionowej, dopiero za którymś razem wyłączają się prawidłowo,przy
    włączeniu impulsowym,znowu chodzą zamiast jeden raz-dziesięć,wyłączają się w poprzek szyby,za którymś razem są OK i tak cały czas,może ktoś mi coś podpowie.Drugie pytanie mam takie-gdzie znajduje się zawór N-75.Będe wdzięczny za podpowiedzi. Janusz Octavia 1,9TDI AGR 1998r-288 tysiączków przebiegu.

Komentarz

• Hunter
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1655

42jasko, zacznę może od końca - umiejscowienie N75 znajdziesz na tym zdjęciu, które umieścił swego czasu na tym forum kolega dariuspolo

a teraz może o wycieraczkach - wygląda na to, że problem masz z zapiekaniem się mechanizmu wycieraczek, ale w przypadku pojawiających się problemów podczas zwiększonej wilgotności może leżeć również po stronie przekaźnika sterowania wycieraczek. Znajdziesz go pod kierownicą, po zdemontowaniu kratkowanej osłony nad pedałami sprzęgła, hamulca i gazu. Przekaźnik ma nr 377. Po wyjęciu możesz ostrożnie zdjąć osłonę przekaźnika i zobaczyć co w nim się dzieje, szczególnie pod mikrostykami.

A tutaj o przekaźniku 377, co prawda w audi, ale to samo co w Octavii http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...288038#9288038

W sobotę zmieniałem mechanizm w swoim aucie, bo miałem podobne przygody. Kupiłem zamiennik Vika, ale nie obyło się bez delikatnej modyfikacji
      Podczas pracy mechanizm zahaczał o śrubę, którą przykręcona jest tapicerka na desce i po wykręceniu musiałem przyszlifować łeb śruby.
      Mimo, iż zakładałem nowy mechanizm, rozebrałem go i nasmarowałem, bo fabrycznie to smaru było zaaplikowane jak na lekarstwo. Teraz wszystko śmiga.

Tutaj masz linka do tematu jak się dobrać do mechanizmu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ighlight=kaput

Warto zwrócić uwagę na 2 rzeczy. Przed zdjęciem wycieraczek, zatrzymać je w pozycji pionowej na szybie, później będzie łatwiej wyjąć mechanizm po odkręceniu 3 śrub, którymi jest przykręcony, bo w normalnym ułożeniu (kiedy ramiona wycieraczek leżą równolegle do dolnej krawędzi szyby), nie można go wyciągnąć.
      Kolejna rzecz to ustawić mechanizm tak, aby krótki żółty łącznik, który idzie od silnika do mechanizmu, był ustawiony równolegle do 2 metalowych "płaskowników", a wtedy nie będziesz miał efektu, że po starcie wycieraczek zjadą trochę w dół i dopiero wtedy ruszą w górę.

Najlepiej przed przystąpieniem do demontażu, krok po kroku rób sobie fotki, a później będziesz wiedział jak wszystko ma być złożone - to na wszelki wypadek, a na pewno spore ułatwienie
      ...nie ma to jak Octavia :drive:
      >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• 42jasko
        Classic
        • 2013
        • 25

Srdeczne dzięki,bardzo mi pomogłeś,za robotę zabiore się jak sie troche ociepli.A tak może przy okazji,czy wyjmowałeś juz kiedys silnik z nawiewu,jeżeli tak ,to może i to mi podszepniesz.Pozdrawiam-Janusz.

Komentarz

• Hunter
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1655

42jasko, nie wiem co masz na myśli pisząc silnik nawiewu, czyżby chodziło o wentylator nawiewu za schowkiem? Jeżeli tak, to jeszcze go nie rozbierałem, ale w najbliższym czasie mam zamiar zaglądnąć tam Filmik jak to zrobić znajdziesz tutaj:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PzztfjSSoKQ[/youtube]

P.S. Jeżeli coś innego miałeś na myśli, to daj znać

Komentarz

• 42jasko
            Classic
            • 2013
            • 25

Miałem dokładnie na myśli to,serdeczne dzięki,są na tym swiecie jeszcze życzliwi. :lol:

Komentarz

• Hunter
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1655

42jasko, nie ma za co. Forum jest po to, aby sobie pomagać Jak zechcesz to kliknij pomógł Haha

Komentarz

Pracuję...