Kupiłem ostatni skodę octanie 2001r. 19 TDI wersja ambiente. Mam problem dotyczący elektryki w mojej octavii:
- nie działa opuszczanie szyby od strony kierowcy wszystkie inne działają (możliwy uszkodzony silniczek)
-uszkodzone jest elektryczne ustawienie lusterek, co ciekawe jak przekręcę gałkę na przykład na ustawieni prawego lusterka to opuszcza się ono całkiem w dół i nie da się go już podnieść
-uszkodzone jest także podświetlenie zegarów i podświetlenie wszystkich guzików w samochodzie jedyne co się podświetla to podświetlenie pokrętła od włączania świateł. Co ciekawe nie wiem czemu potrafi się wszystko włączyć nagle podczas jazdy i działać normalnie, ostatnio po przejechaniu 100km się nagle włączyło albo potrafi się włączyć od razu po zapaleniu samochodu, po czym po zgaszeniu świateł nie da się znowu włączyć.
-nie działa też otwieranie z pilota drzwi od kierowcy wszystkie inne z pilota się otwierają. Zamek centralny z kluczyka otwiera wszystkie drzwi ale ich już nie zamyka.
W samochodzie światła zewnętrzne, diody, radio, klima działają normalnie. Jak ktoś mógłby mi coś doradzić byłbym wdzięczny, podejrzewam że klucz do wszystkie tkwi w drzwiach kierowcy…
też tak myślę, popatrz na gumę przepustu kablowego drzwi kierowcy
rozbierz drzwi kierowcy i popatrz na wtyczkę sterownika i ogólnie na stan wiązek
dodatkowo może być też uszkodzony mikrostyk zamka drzwi
RafalRafal, kod silnika który podałeś w awatarze jest od octavi 2 ,właściwy kod silnika masz na obudowie rozrządu, wracajac do tematu to konieczne będzie rozebranie drzwi kierowcy i sprawdzenie wszystkiego , tzn: musisz sprawdzić złącze przy silniczku czy czasem nie jest zaśniedziałe, sprawdzić dokładnie każdy kabelek w wiazce idącej przez tą gumową harmonijkę , często pęka izolacja a nawet żyła w przewodzie i są takie problemy , co do zamka to będziesz musiał go zdemontować i poprawić zimne luty (miejsce lutowania wtyczki do płytki zamka ) przy okazji możesz po sprawdzać pozostałe przewody w harmonijkach innych drzwi.ok
pozdro i miłej zabawy
ps; nie odrywaj folii z drzwi od dołu tylko zrób to od góry ,bo później mógłby być problem z wlatującą wodą do drzwi.ok
-uszkodzone jest także podświetlenie zegarów i podświetlenie wszystkich guzików w samochodzie jedyne co się podświetla to podświetlenie pokrętła od włączania świateł. Co ciekawe nie wiem czemu potrafi się wszystko włączyć nagle podczas jazdy i działać normalnie, ostatnio po przejechaniu 100km się nagle włączyło albo potrafi się włączyć od razu po zapaleniu samochodu, po czym po zgaszeniu świateł nie da się znowu włączyć.
Widzę, że koledzy zajęli się zamkiem itd., to ja postaram się pomóc tutaj :lol:
Sam środek podświetla się, bo jest tam napięcie po zapłonie.
problem jest albo z samym włącznikiem, albo z którymś z kabli do niego dochodzących
Interesują Cię dwa przewody (u mnie odłączone od kostki do moda :wink: )
1 i 2-gi od lewej (fioletowy i niebieski )
Jak dobrze pamiętam, to fioletowo biały odpowiedzialny jest za "rozprowadzanie" napięcia
Sprawdź, czy masz podświetlenie w schowku, bo ono "zintegrowane" jest z podświetleniem zegarów
Najlepiej jakbyś sprawdził napięcie na tych dwóch przewodach, tylko włącznik musi być ruszony z pozycji "0"
Jak nie, to mam włącznik, tylko bez przeciwmgłowych, prawie nówka
Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ? http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/
dominik9420, częstą przyczyną zanikania podświetlenia jest uszkodzony regulator intensywności oświetlenia kokpitu, ciekawe jak u kolegi jest czy jest ten ściemniacz zintegrowany w włącznikiem świateł (po przyciśnięciu cypelka wyskakuje pokrętło ) czy też osobno obok regulacji pozycji światła reflektorów na zewnątrz.ok
ROBAL_26, Ja Ori nie miałem tego ściemniacza...
Sam sobie go musiałem domodzić :diabelski_usmiech
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ? http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/
Dziękuję za pomoc drzwi będę pewnie jakoś w weekend majowy oglądał. Co do włącznika świateł teraz byłem się nim trochę pobawić na kilkadziesiąt przekręceń oświetleni zapaliło się raz (podświetlenie schowka też się wtedy zapaliło), ale często było tak że po przekręceniu z pozycji zero o jakieś parę milimetrów i trzymaniu podświetlanie działo po przekręceniu dalej wyłączyło się, wiec możliwe że jest coś poluzowane albo sam włącznik jest zepsuty. dominik9420 jak byś mi dał jakąś małą wskazówkę jak ściągnąć włącznik świateł bez demolowania plastików dookoła byłbym wdzięczny.
Ja obstawiam włącznik, coś w środku nie łączy
Włącznik w pozycji "0" Wciskasz (odwrotnie do włączenia światła przecwmgłowego)
przekręcasz w pozycję "świateł postojowych i wyciągasz do siebie, oczywiście przekręcasz dalej trzymając wciśnięte pokrętło :wink:
Pozdrawiam i Szerokości!
Jak coś, to mam ori włącznik tylko bez przeciwmgłowych przednich po przebiegu 10kkm :wink:
Pozdrawiam i Szerokości!
Komentarz