problem pojawił się niedawno a mianowicie prawy xenon czasami działa a czasami po prostu nie czytałem na forum że może być wina żarnika lub przetwornicy, w związku z tym że mam możliwość podłączenia auta pod VAG to sczytałem błędy z lampy prawej i lewej w prawej wyświetliło mi błąd 1533 (nie wiem co to za błąd) a w drugiej 65535 (uszkodzony sterownik) dodam że lampa lewa działa normalnie i tym się nie przejmuję jak na razie ale zastanawia mnie prawa lampa co to za błąd i co może być przyczyną że czasami nie świeci
Kolego mnie też czasami lampa gasła w czasie jazdy, po wyłączeniu i ponownym włączeniu odpalała, po czym za jakiś czas znowu padała. Ja nie czytywałem błędów, tylko wymieniłem palniki na philipsa, i wszystko jest ok. Jak się okazało zamontowane miałem palniki "no name".
a tak z ciekawości wie ktoś co to za błąd?? bo w drugiej lampie zmieniłem przetwornice i wyświetlają się 2 błędy których nie można skasować 1042 i 1539. a faktycznie spróbuję zamienić żarniki i podzielę się co było
paluch36 oprócz żarnika i przetwornicy może być winien również starter (zapłonnik).
Tak jak pisali przedmówcy, jesteś w stanie zdiagnozować to sam zamieniając miejscami:
1) żarniki - jeśli problem pozostanie w tej samej lampie to winna jest przetwornica lub starter, jeśli przeniesie się z żarnikiem to...,
2) przetwornicę - jeśli problem pozostanie w tej samej lampie to winien jest żarnik lub starter, jeśli przeniesie się z przetwornicą to...,
3) starter - jeśli problem pozostanie w tej samej lampie to winna jest przetwornica lub żarnik, jeśli przeniesie się ze starterem to....
Sprawdź również przewody w 3-pinowej wtyczce startera, we wtyczce przetwornicy oraz pozostałą część instalacji lampy - we wszystkich przypadkach najwygodniej zdjąć lampę.
Komentarz