SZyby elektryczne problem z zamykaniec m i otwieraniem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • puk
    Classic
    • 2018
    • 0

W TV ktoś widział tą reklamę?

[ Dodano: Wto 05 Maj, 15 21:49 ]
    ok juz widziałem w TVN nowy łobuz w rodzinie
  • puk
    Classic
    • 2014
    • 4

Witam,

jako że jest to mój pierwszy wpis słowem wstępu chciałem powiedzieć, że forum obserwuje już od jakiegoś czasu - to jest od stycznia wtedy nabyłem moją Czeszkę. Auto się chwali, ale z racji wieku swoje mankamenty mam. Staram się na bieżąco, ale tym razem moje domysły i podpowiedzi forum się skończyły. Mianowicie w prawych przednich drzwiach otwieranie i zamykanie okna odbywa się skokowo - żeby otworzyć okno potrzebuje jakieś 8-10 naciśnięć przycisku, żeby zamknąć 12-15. Zaskakujące jest również to, żeby otworzyć okno muszę na przycisku je zamykać i odwrotnie. Rozkręciłem boczek jeden drugi i nic niepokojącego nie zauważyłem, wstępnie, czyli wizualnie przejrzałem też moduł komfortu, ale niestety nic to nie pomogło.

W takim razie pytam Was, czy macie może pomysł jak zdiagnozować i usunąć usterkę. Myślałem, żeby podmienić moduł komfortu, ale nie chcę na ślepo tego robić - wiadomo dodatkowe koszty.

Z każdą wskazówkę będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Komentarz

• d00lar
      Rider
      • 2014
      • 366

myślę że zacznij od wymiany - może pożyczenia od kogoś innego z OI samego modułu sterowania szybami albo rozbierz go i zobacz

tam np - 2 gosci z innym problemem ale czyszczenie pomogło
      czipek by me >140 kucy
      OI by d00lar http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87010

Komentarz

• puk
        Classic
        • 2014
        • 4

dzięki za wskazówkę, ale ... niestey nie pomogło. Rozebrałem, przeczyściłem i nic z tego. Prawe okno działa skokowo nie zaleznie od tego, którego uzywam przcisku, czy od kierowcy czy bezpośrednio na drzwiach pasażera. W związku z tym mam pytanie - czy elementem, który steruje całym mechanizmem jest otwierania.zamykania okien jest moduł komfortu czy okna jeszcze gdzieś są sterowane?

Przy okazji ttego czyszczenia zauważyłem również - auto posiadam 5 miesięcy - że jak przyciskam blokade drzwi od wewnątz to zamykają się tylko zamki po stronie pasażera, od strony keirowcy pozostają otwarte, mimo że słychać, że coś chcą zmienić. W takim razie chyba zainwestuje i zakupie uzywany moduł i go podmienie.

Komentarz

• Marian 2
          L&K
          • 2007
          • 1085
          • Octavia I combi (1U5)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Jeżeli to tylko jedno, prawe okno, to prawdopodobnie uszkodzenie jest w sterowniku silniczka. Sterownik jest zintegrowany z obudową silnika, da się jednak wyjąć z tej obudowy. Trzeba przede wszystkim sprawdzić czy nie jest skorodowane wielo pinowe złącze tego sterownika z instalacją. Często tam się dostaje woda i piny są skorodowane.
          Jeżeli już "wszystko zawiedzie", to można sobie zbudować takie coś, i nigdy nie będzie kłopotów z szybami, bo nie będzie miało co się psuć, i nic nigdy się nie rozprogramuje:

Są tam też fotki rozebranych sterowników silniczków.

Komentarz

Pracuję...